Zánět močových cest

18.01.2012 16:49

 

Zánět močových cest

 
Zánět močových cest neboli urocystitida (cystitida) je jedním z nejčastějších onemocnění, které postihuje jak ženy tak i muže. Ve většině případů jsou to ale převážně ženy. Hlavní příčinou je nachlazení a nedostatečný příjem tekutin, kdy může snadno propuknout infekce. Původcem zánětu močových cest je často bakterie escherichia coli, která se zanese do močové trubice z tlustého střeva, která tam za normálních podmínek žije. Hlavními příznaky jsou časté nucení na močení, vymočení jen nepatrného množství moči přes silné nucení, palčivé pocity nebo bolest při močení, zapáchající, zkalená nebo nezvykle tmavá moč, křeče nebo pocit tíže v podbřišku. Někdy se může objevit i řezání při močení, horečka nebo bolest zad. 
 
Příčinou zánětu je obvykle bakterie, která se do močového měchýře dostala z konečníku močovými cestami. Moč je sterilní a neobsahuje žádné bakterie, jen cestou z močového měchýře smývá malé množství bakterií ze sliznice močové trubice a při přemnožení bakterií může vzniknout zánět. Bakterie mohou být přenášeny také pohlavním stykem. Léčba zánětu močových cest je většinou antibiotická, důležitý je také pitný režim. Také léčivky a jiné přírodní prostředky mohou zmírnit nepříjemné a potenciálně závažné příznaky zánětu močových cest. Doporučuje se také pití urologického čaje, brusinky a preparáty z nich vyrobené. Důležitá je okamžitá léčba, protože infekce mohou vést k závažným onemocněním ledvin a být v teple a v klidovém režimu. 
 
Zánět močových cest se může také objevit po častém potlačování nucení na močení, zvyšuje se tím pravděpodobnost zánětu. Také jej  může způsobit alergie na potraviny, přecitlivělost na chemikálie, pohmoždění běhěm pohlavního styku, poševní kandidóza neboli kvasinky, prochladnutí nebo se také může objevit bez zjevné příčiny. Při zjištění zánětu močových cest by vám lékař měl vzít vzorek moči a vyšetřit laboratorně i mikrobiologicky, někdy se bere i krev. Jestliže se zánět dokonale nevyléčí, často se může opakovat a někdy přechází až do chronického stavu. 
 
Ženy by si měli dávat větší pozor, protože jsou k zánětu močových cest náchylnější a to hlavně v období menstruace a také v těhotenství. Ke vzniku může také přispívat nedostatek osobní hygieny u žen, doporučuje se častější mytí než 1x za den. Muži jsou na tom zdaleka lépe, trpí zánětem močového měchýře jen velice zřídka, protože bakterie z konečníku musí urazit mnohem delší cestu k močové trubici a močovému měchýři. Prevencí je dostatek tekutin, nezadržovat dlouho moč, u žen řádné očištění po každé stolici, utírání směrem zepředu dozadu, nikdy ne naopak, 
před pohlavním stykem i po něm se řádně vymočit a teplé oblečení. Také by jste neměli používat lokální spermicidní prostředky, které výrazně ovlivňují povrchy sliznic genitálu a okolí ústí uretry, mění pH sekretů a likvidují přirozenou laktobacilární flóru s ochrannými vlastnostmi. Při prvních příznacích ihned začněte užitím vitamínu C, který pomáhá okyselit moč, takže se močový měchýř stává méně příznivým prostředím pro patogenní bakterie a posiluje imunitní systém. Také je výborná klikva, která okyseluje moč a brání infekčním bakteriím udržet se na sliznici močových cest. Můžete také použít nějaké bylinky jako například bezinkový květ, pýr plazivý, přesličku, buchu neboli agathosmu a planou mrkev, které můžete užívat jako tinkturu nebo čaj. V každém případě ale ihned navštivte lékaře. 
 
Autor - jessynka