Zámek Orlík nad Vltavou

11.08.2010 19:59

Zámek Orlík nad Vltavou 

 

Zámek Orlík nad Vltavou se nachází v Jihočeském kraji v okrese Písek. Zámek, původně gotický hrad ze 13. století, je jeden z nejznámějších českých zámků, který kdysi stál vysoko nad řekou, ale po vzniku Orlické přehrady se ocitl těsně nad hladinou. K zámku se můžete i dostat po Orlické přehradě parníkem, který k němu sváží návštěvníky z širokého okolí. Orlík je v současnosti velkým turistickým lákadlem, protože je jedním z dochovaných sídel staré rodové šlechty, ke které patřili v Čechách i Schwarzenbergové. V interiérech zámku je dokumentován jejich vliv v politice a vojenství a jejich postupné splynutí s českým národem. 

 

Historie zámku

První  písemná zmínka o Orlíku pocházejí z let 1230 - 1251, z doby vlády Václava I. Ve 14. století byl hrad rozšířen a v roce 1407 se stal majitelem hradu rod Zmrzlíků ze Svojšína. Na začátku 16. století postihl Orlík velký požár a poté ho koupil Kryštof ze Švamberka, který ho rozšířil a upravil na renesanční zámek. V roce 1623 se stal majetkem Eggenberků a od roku 1717 byli vlastníky Schwarzenberkové. Poté byl zámek reprezentačně upraven pro orlickou větev Schwarzenberků. V roce 1802 vyhořel, brzy ale byl znovu opraven a ještě rozšířen. V roce 1948 byl zámek znárodněn a v roce 1992 byl opět Orlík v restituci vrácen dnešnímu majiteli Karlu VII. Schwarzenberku, který v té době působil jako kancléř u tehdejšího prezidenta Václava Havla.

 

Prohlídka zámku

Na zámku je skoro 150 místností včetně chodeb a přilehlých prostorů. Desetina z nich je upravena k prohlídkové trase. Interiéry se s vyjímkou čtyř místností v prvním patře dochovaly v původním stavu, v jakém je Schwarzenbergové nuceně opustili v roce 1948. Zámek je vybaven cenným nábytkem, obrazy, porcelánem, lustry, sbírkou zbraní, množstvím loveckých trofejí,  soubory vyznamenání a řádů, které získali předchozí majitelé za různé zásluhy. 

První patro vás seznámí s historií zámku i historií větve rodu Schwarzenbergů. Malý empirový sál je součástí representačních prostor, které byly Schwarzenbergy zřízeny ve 2 patře pro příjmání významných návštěv. Ve velkém empirovém salonu je vybavení, které pochází z bývalé rakouské rezidence v Paříži. Teskův sál má unikátní kazetový strop a obložení stěn v místnosti, která sloužila jako jedna ze zámeckých jídelen. Malá zbrojnice je komorní, ale pěknou ukázkou vývoje palných zbraní. Zařízení rytířského sálu pochází převážně z období baroka, jsou zde krásná kachlová kamna z roku 1642. Dále je na zámku zámecká knihovna Karla I., která původně obsahovala na osm tisíc svazků. Můžete zhlédnout čínský salónek, který je zařízen nábytkem z první poloviny 18. století. V puškové chodbě jsou vystavené lovecké trofeje a přes 300 kusů loveckých pušek.

 

Zámecké akvárium

V bezprostřední blízkosti zámku najdete akvárium s expozicí Pod hladinou Orlické přehrady a se stálou výstavou fotografií Ztracená řeka, která zachycuje Vltavu a její okolí před vybudováním Orlické přehrady. Nachází se zde i mini zoo. Vstupné 30 kč.

 

Otevírací doba

duben - denně 9.00 - 16.00

květen - denně 9.00 - 17.00

červen - srpen - denně kromě pondělí 9.00 - 18.00

září - denně 9.00 - 17.00

říjen - denně 9.00 - 16.00

Prohlídka zámku trvá 50 - 60 minut, poslední prohlídka začíná vždy hodinu před skončením otevírací doby.

 

Vstupné na zámek

Dospělý - 90 kč

Děti, studenti do 26 let, důchodci - 50 kč

 

Kolem zámku se rozprostírá překrásný zámecký park založený roku 1820. Dříve se zámek tyčil na vysoké skále nad řekou Vltavou, v současné době leží přímo na břehu Orlického jezera. Před zámkem můžete každý den v letní sezoně vidět výstavu dravých ptáků např. orla skalního či mořského, supa, kondora, káně Harrisovy, puštíka bradatého, sovice sněžné a jiné a letové ukázky dravců a sov. 

 

Autor - jessynka