Zajímavé akce na zámcích v první půlce srpna

27.07.2012 22:03

 

Zajímavé akce na zámcích v první půlce srpna

 
Právě v srpnu je ideální čas vydat se na výlet na nějaký hrad či zámek. Většina lidí už má touto dobou dovolenou za sebou ale prázdniny ještě neskončili a pokud není velké teplo, to je lepší se vydat spíše k vodě, je ideální čas na poznávání naší vlasti a hlavně zámků. U nás v České republice je jich spoustu a právě většina v tomto období pořádá různé akce. Určitě si vybere každý, protože je z čeho vybírat. A teď pár tipů, na kterých se v půlce srpna koná nějaká akce. 
 
Kulinářské odpoledne na zámku Potštejn
Dne 4.8.2012 od 10 hodin můžete na zámku ochutnat mnoho tradičních i netradičních gurmánských specialit a vše zapijete lahodným červeno/bílým mokem z moravských vinic. Tento den je totiž na zámku dnem hodování a stolování. Dne 10.8. se na zámku od 19:00 koná koncert mladých umělců, Litomyšl. 
 
Zámecké kulturní léto - Zámek Uherský Ostroh
Dne 3. srpna se na zámku koná historická módní přehlídka kde spatříte módu od 1. do 19. století. Po přehlídce bude k poslechu i tanci hrát zdejší folková skupina Nezapomeň a v neděli 5. srpna si historická vystoupení, soutěže i hry pro děti vychutná celá rodina, protože zde budou probíhat šermířská vystoupení. 
 
Pošťácké slavnosti - Zámek Loučeň
Dne 4.8.2012 od 10:30 - 17:00 hodin se na zámku konají slavnosti knížecího rodu Thurn - Taxis, který byl na zámku doma a po celé Evropě zakládal poštovní stanice, formou celodenní velké cestovatelsko - dobrodružné hry. Na slavnosti nebude chybět ani slavná humorná Pošťácká pohádka Karla Čapka, kterou můžete zhlédnout v příjemném letním chládku, který nabízí zámecký amfiteátr. 
 
Víkend s květinou - Zámek Nové Město nad Metují
Od 3.8.do 5.8.2012 vás čeká květinová aranžmá v areálu zámku, výstava květin a  doprovodný program.
 
Mimořádné prohlídky zámku Červené Poříčí
Dne 3.-5.8.2012 budou v areálu zámku probíhat kulturní akce a komentované prohlídky. V tyto dny bude zahájen mimořádný provoz na jinak uzavřeném zámku, kdy vás s historií zámku seznámí kastelán, který vás provede prohlídkovým okruhem po hlavní zámecké budově, který zahrnuje renesanční prostory přízemí zámku, barokní prostory vévodského apartmá v prvním patře a soukromé vévodské pokoje v přízemí zámku.
 
Kastelánské nokturno - Zámek Slatiňany
Dne 3.08.2012 od 21:00 hodin se můžete těšit na prohlídku s kastelánem, při které můžete nahlédnout do interiérů knížecího rodinného domu v podvečerních a nočních hodinách a poodhalit tak životní osudy lidí, kteří jsou se zámkem spojeni. Jestliže vás zajímá se dělo na zámku v průběhu staletí, za II. světové války i po roce 1945, kam se poděl inventář zámku, jak probíhá pátrání po něm, nebo co všechno zajímavého lze ještě najít ve skrytých zákoutích zámku, přijďte na kastelánské nokturno.
 
Noční prohlídky na zámcích
Na noční prohlídku zámku se můžete vydat například dne 1.8., 8.8 a 15.8 na zámek Dobříš, kde se koná prohlídka zámku a dobříšských přízraků za svitu luceren a s hádankami, při příznivém počasí procházka francouzským parkem k osvícené Héliově fontáně. Dne 9.8. se můžete vydat na noční prohlídku také na zámek Napajedla. Na zámku Letohrad se noční prohlídky konají ve dnech 3.8 a 10.8 od 20:15 hodin kdy na vás čeká strašidelná prohlídka, která je vhodná jak pro rodiče s dětmi, tak i pro dospělé. Trasa vede z náměstí přes park až ke strašidelné jeskyni v parku a končí na zámku, kde provází Bílá paní. Noční prohlídky zámku Rájec nad Svitavou - Rájec-Jestřebí si můžete vychutnat dne 3.8 od 19:00 hodin, kdy vás přivítá šermířská skupina Exulis. Poté se můžete těšit na noční divadelní inscenaci na téma legendárních ,,Tří mušketýrů". Zámek Kynžvart pořádá také dne 3.8 každých 15 minut od 20.00 do 22.00 hodin noční prohlídky a zámek Lysice u Brna dne 4.8 ve 20, 21 a 22 hodin noční kostýmované prohlídky. Na zámku Lešná se můžete na noční hrané kostýmované prohlídky těšit také dne 4.8 od 20:00, 21:00 a 22:00. hodin kdy tématem představení bude detektivní příběh podle povídky Agathy Christie. A nebo například večerní prohlídky zámku Konopiště - Benešov dne 8.8.2012 které se konají s průvodcem v historickém kostýmu. 
 
Autor - Markéta
Tento článek je také publikován na stránkách Chytrá Žena.cz, pro které byl mnou napsán. Kopírování zakázáno!