Tipy na sportování v zimě

07.02.2012 13:46

 

Tipy na sportování v zimě

 
Zimní sportování je vhodné jak pro děti, tak pro dospělé. K zimním sportům patří nejen snowboard, bruslení, lyžování, běžky, bobování, sáňkování ale také plavání v krytém bazénu, běh, fotbal na umělém trávníku, cvičení ve fitcentrech, spinning, aerobic, tenis a z těch méně náročných ale zábavných třeba bowling, šipky, badminton a mnoho dalších. Dalo by se říci, že většina letních sportů se dá provozovat i v zimě v krytých halách. Výborné je tyto aktivity provozovat i s malými dětmi, protože tím získávají fyzickou kondici a připravují se na léto, kdy mají sportovních aktivit zdaleka více. To stejné platí ale i pro dospělé. 
 
Pro některé je v zimě těžké najít motivaci na cvičení, protože počasí venku je mrazivé a únavné, ale pohyb by se neměl omezovat ani v zimě, nejen že přestáváte spalovat kalorie a můžete se dostat do problému s nadváhou ale nebudete mít žádnou fyzičku a pak s prvním oteplením to můžete přehnat a hned odležet. Nemá se nic přehánět, lepší je cvičit a sportovat celoročně a v menší míře. Někteří se bojí v zimě třeba chodit běhat, domnívají se, že z toho hned onemocní, ale opak je pravdou. Pokud si navíc vezmete kvalitní oblečení jako funkční či termo prádlo, nemusíte mít žádné obavy, pouze si tím zdraví upevníte. 
 
Pozor by jste si měli dát pouze po bazénu, je lepší zůstat i hodinku v teplejší místnosti a né jít hned rozehřátí ven na mráz. Vhodných pohybových zimních aktivit je celá řada, proto nezapomínejme najít si na ně několikrát týdně alespoň 30 až 40 minut. Pokud žádný ze sportů neprovozujete, je dobrá i dostatečně dlouhá svižná chůze nebo delší procházka zasněženou krajinou. Sportováním v zimě si můžete dost zásadně vybudovat dobrou obranyschopnost, která má obrovský vliv na celoroční výkony. Pokud chcete v zimě běhat, doporučuje se jen pomalé tempo ale můžete přidat více kilometrů. Vždy ale dýchejte nosem, ústy vydechujte a vyvarujte se přímému vdechování studeného vzduchu. To stejné platí i u jiných zimních sportů jako je lyžování, běžky, bruslení a podobně. Všechny zimní sporty provozované do -10 stupňů celsia by měli být zcela bezproblémové co se týče vašeho zdraví, při dodržení hlavních zásad a vhodného oblečení.
 
Pokud napadne sníh, běžte alespoň na malý kopeček s dětmi se povozit. Sáňkování a bobování jsou pro děti nejlepšími zimními sporty. Nejen že je to bude bavit, ale uděláte i mnoho pro jejich zdraví. Nikdy ale nezapomeňte jak dítěti, tak i sobě vzít čepici, je totiž dokázáno, že právě hlavou uniká z těla nejvíc tepla a noste i rukavice, které budou držet prsty v teple. Před každým sportem v zimě je dobré se doma trochu protáhnout, ale nepřehánět to a po sportu je nutné okamžitě svléknout všechno mokré oblečení a navléknout si suché. Mezi nejoblíbenější zimní sportovní aktivity patří lyžování, snowboard a běžkování. Lyžovat můžete již s malými dětmi, protože čím dříve s lyžováním začnete, tím si tuto činnost dříve a snadněji osvojí. Bruslení i běžkování také můžete s dětmi zahájit co nejdříve ale snowboard se pro děti nedoporučuje. 
A na závěr - čím více se hýbete, tím více posilujete své zdraví.
 
Autor - jessynka