Tajemné znojemské podzemí

29.01.2010 19:05

Znojemské podzemí je labyrint navzájem se proplétajících podzemních chodeb, místy až čtyřmi patry nad sebou, o celkovém rozsahu cca 25 km. O přesném datu a účelu jejich vzniku neexistují žádné písemné záznamy v městských kronikách. Do tajemna můžete nahlédnout na nové prohlídkové trase s pohádkovým až hororovým laděním.

Rozlehlé bludiště podzemních chodeb a sálů, situované pod celým areálem středověkého města, vzniklo v průběhu 14. až 15. století propojením sklepních prostor jednotlivých měšťanských domů a paláců. Smyslem tohoto propojení byla snaha ochránit obyvatele města před útrapami spojenými s obléháním města a případným rabováním cizích vojsk přímo ve městě po jeho dobytí. Labyrint pod městem je několika chodbami propojen s okolní krajinou, což mohlo právě v dobách války a obležení být klíčové pro zásobování měšťanů. Podzemí mohlo poskytnout útočiště obyvatelům města i na dlouhou dobu - prostory byly odvětrány řadou šachet, sklepní ohniště či krby byly propojeny s komíny městských domů, vykopáno zde bylo několik studen a odvodňovací systém. Znojemské podzemí bylo budováno za pomoci jihlavských či kutnohorských havířů na několika úrovních. Vytěžený materiál mohl sloužit na stavbu či opravu městských hradeb. V případě, že by do labyrintu pronikl nepřítel, mohlo znojemské podzemní bludiště plné kluzkých a úzkých přechodů a propadel sloužit i jako smrtonosná past.
 

 

Pohádka, horror či drsná realita? Všemi těmito pojmy by se dala označit nová prohlídková trasa znojemského podzemí. V uzavřeném okruhu mimo klasickou prohlídkovou trasu najdete pohádkové postavy, alchymistickou dílnu, oživlé skály či ukázku vězeňských kobek. 

Kontaktní adresa

Znojemské podzemí
Slepičí trh 2
669 01 Znojmo
+420 515 221 342 

 

Soutěžní kod - 4589