Sport - Flowin

07.02.2012 13:47

 

Sport - Flowin

 
Flowin je velmi jednoduché, účinné a funkční cvičení, při kterém využíváte jen své tělo jako zátěž a velmi kluzkou podložku. Pochází ze Švédska a plně dokáže nahradit veškeré fitness cvičení a je založen na přirozených a plynulých pohybech bez doskoků a zatížení kloubů. Při cvičení na podložce flowin se využívá jen a jen hmotnost těla, je dobrým doplňkem ostatních sportovních aktivit, perfektní na posílení hlubokého svalového stabilizačního systému a také si zvýšíte svojí výkonnost a zpevňíte svaly.
 
Flowin se také využívá při rehabilitacích, fyzioterapii a při úrazech. Jde hlavně o stabilitu, celkovou hybnost, rychlost a sílu. Ve vrcholovém sportu se používá zase jako doplňková aktivita na odbourání svalových dysbalancí způsobených jednostranným zatížením. Dále je flowin výborný k redukci hmotnosti, formování postavy, zvyšování výkonu, správnému držení těla, pro rozvoj koordinace a rovnováhy, vytrvalosti, obratnosti a stability. 
 
Cvičení má na rozdíl od jiných fitness aktivit uvolněný charakter, posiluje hlavně střed těla, svaly upínající se na pánev a na obratle, procvičují se vnitřní partie svalových systémů, tělo se nepřepíná a nezatěžuje klouby a při každém cviku aktivuje několik svalových skupin najednou. Využitím různých stupňů cvičení si upravíte dle svých možností trénink, postačí pouhých 20 minut denně a každý, bez ohledu na věk a dosavadní trénink, může dosáhnout maximálních výsledků.
 
Flowin můžete provádět kdykoliv a kdekoliv, existuje více než 300 různých cviků, které můžete libovolně kombinovat. Cvičit lze všude, kde je trocha volného místa jak doma, tak i jinde. Potřebujete k tomu jen rolovatelnou desku, která se většinou prodává s cestovním obalem a pěti podložkami pod kolena, ruce a chodidla. Než začnete, je vhodné si nejdříve zajít k trenérovi někam do fitness a nebo alespoň zakoupit DVD se cvičením, aby jste měli představu, jak cviky provádět správně. Cviky se naučíte snadno a rychle.
 
Také se cvičení flovin využívá jako prevence proti bolestem zad, prevence proti zraněním, vzpřímené a správné držení těla, správné nastavení trupu a páteře spolu s pánví, posílení a aktivace svalů pánevního dna, aktivuje bránici, zlepšuje kvalitu dýchání, posiluje svaly podél páteře, podporuje funkční flexibilitu, koordinaci, kondici a koncentraci, také umožňuje vědomě kontrolovat rozsah i rychlost pohybu a navodí pocit harmonie, souhry pohybu, dechu a skluzu. Vhodný je také pro maminky po porodu a ve stáří jako ochrana před osteoporózou a stabilizaci kloubů. Hodí se také pro osoby s nadváhou. Pozor si dejte pouze v těhotenství, protože od 13 týdne jsou zakázány všechny cviky na posílení břišních svalů a od 25 týdne jsou zakázány všechny cviky v leže na zádech a na břiše. 
 
Autor - jessynka