Sport Fitball

07.02.2012 13:48

 

Sport Fitball

 
Fitball je zdravotní cvičení na míčích, někdy přezdívaný aerobik na míči nebo líný aerobik. Líný se přezdívá proto, že se u něj narozdíl od aerobiku tolik nezapotíte a je vhodný jak pro začátečníky, tak i pro všechny s nadváhou. Nejvíce tento sport využívají baculky, které pravidelným tréninkem většinou shodí spousty přebytečných kil. Fitball dokáže dokonale protáhnout tělo, ale také vytvarovat některé problémové partie a je výborným nástrojem pro posílení i relaxaci. Jen pouhé sezení na míči vás nutí zapojit svaly a udržovat rovnováhu, čímž bez námahy  posilujete záda a svaly kolem páteře.
 
Fitball je výborný i ze zdravotního hlediska. Pomáhá zlepšit poruchy svalového napětí, koordinační poruchy, napravit vybočení páteře, kulatá záda, zlepšit koordinaci dechu u onemocnění dechového ústrojí, odstraňuje bolesti zad, napomáhá rovnému držení těla, je velice dobrý pro těhotné ženy  a to na cvičení před i po porodu. Dále se využívá při rekonvalescenci po úrazech a operacích a napomáhá při odstranění přebytečných tukových vrstev. Fitball doporučují i někteří lékaři a je využíván rehabilitačními a fyzioterapeutickými pracovníky. Můžete jej používat jak doma, tak i v tělocvičnách a různých centrech. Výborný je i místo klasické židle. 
 
Fitball je také vhodný pro děti, pro které se stává cvičení zábavou. Cvičení na míči v pomalém tempu nezatěžuje páteř ani klouby, jeho cílem je celkové uvolnění, zpevnění a protažení těla a odstranění svalové nerovnováhy. Dětem, které dlouho sedí ve školních lavicích obvzvláště prospívá, protože sezení na židli vede ke ztrátě přirozeného posilování svalstva. Také je výborný na uvolnění oblasti bederní páteře, kdy se zapojují svaly důležité pro správné držení těla a vzpřímený postoj. Pravidelným cvičením dochází ke zmírnění nebo dokonce odstranění bolestí zad. 
 
Cvičení fitball je určeno pro nácvik stability, koordinaci pohybů, reakcí svalstva na změny polohy a aktivizaci motorických funkcí těla. Jsou při něm zapojovány hluboké svaly ležící kolem páteře a svaly břišní. Hodí se pro ty, co mají sedavá zaměstnání, pro řidiče co dlouhé hodiny tráví za volantem nebo pro ty, co dlouhé hodiny v práci stojí na nohou. Je vhodné pro všechny generace, od malých dětí až po seniory. Pokud se jedná o hubnutí a tvarování postavy pomocí fitballu, je to sice běh na delší trať, ale začít nemusí být tak těžké oproti jinému cvičení a zvládnou jej i opravdu silné postavy a lidé bez úplné kondičky. Také se obézní nemusí bát, že míč to nevydrží, mají totiž většinou nosnost až 300 kilo. Fitball zvládne opravdu každý bez ohledu na věk, váhu či zkušenosti. Můžete jej chodit cvičit do různých fitness a nemusíte se bát, že byste byly pozadu a nebo se nenaučily některé kroky a sestavy jako třeba u aerobiku. Jestliže budete provádět celé sestavy a později bez přerušování, zvýšíte si srdeční frekvenci, a pravidelným tréninkem zlepšujete krevní oběh a zdravotní stav srdce. Společně se zvyšováním ohebnosti přispívá k lepší fyzické kondici. Úplně nejlepší je, zajít si na první hodinu do fitness nebo k nějakému odborníkovi, který vás cvičení naučí a poté už jej můžete cvičit sami doma. 
 
Autor - jessynka