Sport - bosu

07.02.2012 13:35

 

Sport - bosu

 
Bosu je velice oblíbený systém cvičení, který je určený pro zpevnění svalů celého těla. Základem je speciálně vyvinutá nafukovací kopule, která se používá oboustranně, jak stranou rovnou, tak tou vypouklou. Bosu je nejen zábavné, ale především efektivní a hodí se pro stovky možných variací cvičení. Rozvíjí vnitřní i vnější stranu svalové rovnováhy a stimuluje stabilizační systém celého těla. Je to moderní cvičení, které patří k jedné z nejoblíbenějších. 
 
Využívá se nejen pro silové posilování, které zapojuje všechny svaly v těle, ale také pro cardio tréninky rozvíjející dynamiku a zdatnost. Cvičením na této podložce je zatěžován centrální nervový systém, který umožňuje vzájemnou interakci svalových systémů k dosažení nejlepší pozice nejmenšího odporu. Hodí se jak pro začátečníky, kteří teprve začínají s cvičením, tak i pro profesionální sportovce zlepšující rovnováhu pro vyšší fyzické výkony. Je vhodný pro ženy i muže všech věkových kategorií. Můžete jej cvičit i jen doma pro zdraví. 
 
Cvičení bosu pomáhá ke zpevnění svalů celého těla, má pozitivní vliv na zdravé držení těla, fyzickou kondici i redukci tuků. Nafukovací podložka je určena pro různé druhy balančních, rehabilitačních, relaxačních a posilovacích cvičení. Výborný je také ke správnému nácviku posilování břišního svalstva v kombinaci se zádovými svaly. Bosu je bezpečné cvičení a umožňuje každému cvičenci určit si vlastní úroveň obtížnosti.
 
Bosu se hodí nejen pro aktivní sportovce, ale také pro lidi se sedavým zaměstnáním, seniory, nastávající maminky, lidi s nadváhou a ženy po těhotenství. V období těhotenství se ale nedoporučuje. Cvičení vás nutí udržet vždy střed svého těla nad povrchem kopule a působením gravitace jej opět nutí zapojovat svaly ve středu těla pro udržení rovnovážné polohy. Bosu by se mělo cvičit ze začátku velmi pomalu a s přesným uvědoměním si daného pohybu. Doporučuje se pro ty, kteří trpí bolesti zad, kloubů a páteře.
 
Kopule má tvar polokoule, je měkká, většinou o průměru 65 centimetrů. Název bosu vznikl ze zkratky anglického výrazu both sides up, v překladu obě strany nahoru. Jestliže jej chcete cvičit sami doma, je první lepší si zajít k trenérovi či instruktorovi, který má s bosu zkušenosti a první vás vše naučí. První než začnete cvičit, mělo by proběhnout zahřátí a protažení alespoň 5 minut, poté až cvičení přibližně 30 minut v tempu, protože jen tak dochází ke spalování tuků a tvarování postavy. Později můžete doplnit cvičení posilováním, zejména břišních a zádových svalů a nakonec opět protažení. Cvičení bosu doporučují i někteří lékaři.
 
Autor - jessynka