Sport - aquabike

07.02.2012 13:51

 

Sport - aquabike

 
Aquabike je vodní kolo, které je určené na cvičení ve vodě. Je to kombinace cvičení ve vodě a jízdy na kole. Při tomto cvičení posilujete jak dolní končetiny tak i horní části těla, břicha a zad. Dá se říci že je to naprostá novinka v rehabilitačním a kondičním cvičení ve vodě. Stejně jako u spinningu jde o skupinovou jízdu na kole, ale s tím rozdílem, že kolo i vy jste ponoření ve vodě. 
Aquabike je vhodný pro všechny a to i lidi bez fyzické kondice a pro všechny věkové kategorie. Obvzvlášť se hodí pro začátečníky, seniory, pro trpící nadváhou, pro aktivní sportovce a
zdravotně či tělesně oslabené. Dále se doporučuje po úrazech a operacích kloubů či pohybového aparátu dolních končetin, k postupnému posílení kondice, vynikající také při obezitě a léčbě celulitidy. 
 
Při aquabike je intenzita cvičení díky odporu vody vyšší, stejně jako u spinningu se střídají pozice rukou, nastavuje zátěž a jede se na hudbu. Ovšem oproti spinningu a normálnímu kolu se namáháte a spalujete mnohem více. Voda výborně eliminuje otřesy a prudké nárazy, což je příznivé pro klouby, vazy a přehřátí organismu oproti klasickému cvičení. Aquabike má také příznivé účinky protože při něm dochází k ochlazování těla a masírování svalů vodou, postupně se odstraňuje celulitida, rychleji spalujete tuky a tím redukujete nadváhu.
 
Jízda na kole ve vodě je také vhodná k uvolnění stresu, protože mezitím co trénujete, formujete své tělo, tak vaše hlava odpočívá a případnou špatnou náladu, pracovní stres či jiné napětí odplaví voda. Jízdou ve vodě také chráníte své klouby a kardiovaskulární systém, zvyšujete si vytrvalost a fyzickou kondici, voda má také masážní efekt během cvičení, má příznivé účinky na páteř a pohybovou soustavu, procvičujete si celé tělo a posilujete cévní systém.
 
Na aquabike jsou vhodné jednodílné plavky, boty do vody a to nejlépe s tvrdou podrážkou a také cyklistické kraťasy i cyklistické tričko. Nic by vás nemělo nikde táhnout a mělo by být pohodlné. Před i během jízdy na aqua kole je dobré pít, doporučuje se každých dvacet minut, může být i mírně sladký nápoj, protože si tím doplníte energetické ztráty a vyrovnáte hladinu cukru v krvi. Jestliže milujete vodu, jízdu na kole a pohyb je aquabike určen přímo pro vás. Skoro v každém větším městě už pořádají lekce tohoto skvělého sportu vhodného pro všechny. 
 
Autor - jessynka