Rekreační oblast Domanínek

09.07.2010 22:00

 

 Rekreační oblast DomanínekDomanínský rybník Rybník s přírodním koupalištěm se nachází v krásném lese, obestřené kotlině, nedaleko silnice Bystřice nad Pernštejnem a Novém Městě na Moravě, asi 3 km nad obcí Domanínek.

 

 Rekreační oblast Domanínek

 
Vesnice Domanín je část města Bystřice nad Pernštejnem v okrese Žďár nad Sázavou. Nachází se asi 3 kilometry na severozápad od Bystřice nad Pernštejnem. Je zde evidováno 127 domů trvale tu žije 301 obyvatel.
 
Zámek Domanínek
Byl postaven v polovině 18. století Mitrovskými z Nemyšle jako správní centrum Bystřického panství, sloužil jen jako kanceláře a úřednické byty. Majetkem Mitrovských zůstal až do roku 1920.
 
Domanínský rybník
Rybník s přírodním koupalištěm se nachází v krásném lese, obestřené kotlině, nedaleko silnice Bystřice nad Pernštejnem a Novém Městě na Moravě, asi 3 km nad obcí Domanínek. Původně jej založili Pernštejnové v 15. století. V roce 1883 se ale hráz rybníka protrhla a později se celá plocha přes 20 ha postupně zalesnila. Město Bystřice nad Pernštejnem se snažilo už od počátku 20. století o jeho obnovu,  ale podařila se až v letech 1973 - 1976. Rekonstruovaný rybník má hladinu asi o 1,5 m níže než měl původní rybník. Vodní plocha má výměru asi 18,2 ha a hloubku u hráze 6 metrů. 
Rybník je ideálním místem pro rekreaci a poskytuje řadu příležitostí pro vodní sporty i rybolov. Pláže jsou zde travnaté, vstup do vody středně strmý, písčité dno.
U rybníka je autokempink, půjčovna lodí, dětské hřiště a hřiště na volejbal. Les se nachází na jihovýchodní straně.
Rybník je letos nově napuštěný od odbahnění, které v zimních měsících proběhlo, hlavně kvůli zvýšení kvality vody a to nejen pro koupající a rekreující se návštěvníky, ale také pro vodní živočichy. 
 
Kemp u rybníka
Najdete zde pouze wc a stánek s občerstvením. Nahoře u pláže se můžete ubytovat v chatkách, které jsou celkem dost velké nebo dole v kempu pod stanem či v karavanu.
Ubytování v chatkách - 4 lůžkové chaty s ledničkou, kuchyňskou linkou a vařičem.
Stanová osada v přilehlém tábořišti - 25 stanových míst. 
Příměstské rekreační zařízení - možnosti letní rekreace, turistiky poblíž vody, uprostřed lesů. Najdete zde sociální zařízení, umývárna. Parkování - rekreanti v místě pobytu přímo v kempu u vody, ostatní před hrází na parkovišti asi 300 metrů.
V blízkosti - volejbalové hřiště, houpačky pro děti, pískoviště, velké ohniště, zapůjčení loděk a šlapadel.
Pěší turistika - Vírská přehrada, zřícenina Zubštejn, Tři studně apod. Dále tu je půjčovna sportovních potřeb (stolní tenis, míče na volejbal a kopanou, badminton a stolní hry).
 
Historie Domanínku
Domanínský rybník byl postaven za Viléma z Pernštejna roku 1435 - 1521  majiteli Bystřického panství. Doklad o používání vody v Domanínském rybníku uvádí, že vnuk Vilémův Vratislav z Pernštejna nařídil, aby tok vody nad Zubřím a Vojtěchovem začínající a na dva od starodávna rozdělený, z něhož se obráží polovina k zámku Pernštejneskému a druhá polovina na panské rybníky Bohuňovský a Domanínský, odkud se voda k Bystřici upouští, stále trval v této své lokalitě a voda, aby se nijak na jednu nebo druhou stranu nesrážela a zbytečná voda mimo potřebu se v rybnících nezadržovala tak, aby Bystřičtí na mlýnech a valše soužení netrpěli. 
 
Autor - jessynka
 

 Rekreační oblast Domanínek   Rekreační oblast Domanínek   Rekreační oblast Domanínek   Rekreační oblast Domanínek