Ranní rozcvičky

17.04.2012 18:18

 

Ranní rozcvičky
 
Jestliže jste po ránu rozlámaní a potřebujete se trochu rozhýbat, není nic jednoduššího, než si chvilku zacvičit. Úplně nejlepší je cvičit denně alespoň 10 minut, o víkendu můžete klidně i déle, když máte více času. Vždy je ale efektivnějších 10 minut denně než nárazové, třeba hodinové cvičení. Ranní cvičení je pro každého mimořádně důležité, nejen že vás nakopne, uvolní, rozhýbá, ale budete se cítit lépe fyzicky i psychicky. Také určitě poznáte výsledky na své postavě.
 
Cvičit ano či ne?
Ranní rozcvička je nejlepší způsob, jak nejlépe začít den. Můžete si k tomu pustit třeba vaši oblíbenou muziku, nebo jako inspiraci nějaké DVD, či si jistě najdete různá videa se cvičením na internetu. Cvičení totiž prospívá zdraví a zajistí vám energii na celý den. Cvičit můžete ještě před tím, než vůbec vstanete z postele. Jestli ráno těžko rozhýbáváte své tělo, pomůže vám strávit pár minut navíc v posteli a vleže pod peřinou si dát malou rozcvičku, protáhnout klouby dřív, než vyskočíte, organismus se na pohyb vyladí pomalu a v klidu.
 
Jak cvičit?
Ranní rozcvička je neodmyslitelnou součástí skoro všech sportů, protože zahřívá svaly a předchází sportovním zraněním, proto by při ní měly být rozhýbány všechny klouby od hlavy až k patě, a to nejlépe krouživými pohyby. Nikdy neprovádějte pohyby mechanicky, ale soustřeďte se na jednotlivé úkony a dobře u toho dýchejte. Tempo by jste měli volit na začátku cvičení mírnější a poté intenzitu mírně zvyšovat. Základem ranní rozcvičky by mělo být rovnoměrně rozcvičené celé tělo, nestačí se jen orientovat na určité partie těla, ale rozcvičit jej celé. Rozcvičku vždy vykonávejte opatrně a nenásilně.
 
K čemu rozcvička slouží?
Alespoň krátká, desetiminutová rozcvička by měla sloužit k důkladnému protažení celého těla po probuzení, protože ráno je vaše tělo ztuhlé a je vhodné jej hned po ránu rozcvičit pomalejšími cviky. Měli by jste si protáhnout jednotlivé svalové partie, proto je dobré začít protažením krku a krční páteře. Můžete například otáčet hlavou postupně na jednotlivé strany a postupně přejděte k protažení zad. Nejlepší je začít od hlavy a postupně přejít až k prstům u nohou pomalým cvičením. Pro intenzivnější prokrvení organismu můžete potom volit také dřepy, sklapovačky nebo kliky. Během ranní rozcvičky je velmi důležité být uvolněný.
 
Ne nadarmo se říká, že ranní ptáče, dál doskáče, protože člověk, který po ránu cvičí, je čipernější po celý den a má více energie. Také je dokázáno, že lidé, kteří provádějí pravidelně ranní rozcvičku jsou odolnější proti stresu a po celý den mají lepší náladu. Ranní rozhýbání těla je mnohem účinnější, než cvičení během celého dne nebo večer a to nejen z hlediska zdraví, ale také hubnutí, protože hned po ránu vaše tělo skvěle aktivuje na celý den. Po ranní rocvičce také lidé podávají lepší pracovní výkony, proto už je dokonce u některých zaměstnavatelů zavedena ranní rozcvička před začátkem směny a to nejen v zahraničí, ale i tady u nás. Pohyb by vás měl především těšit, proto jsem původně chtěla na závěr napsat, aby jste se do cvičení nenutili, ale v tomto případě napíši pravý opak, donuťte se alespoň na pár minutek ke cvičení, později si na to tak zvyknete, že už vám to ani nepřijde a prospějete tím nejen vašemu zdraví ale i postavě. 
 
Autor - jessynka
Tento článek je také publikován na stránkách Chytrá Žena.cz, pro které byl mnou napsán. Kopírování zakázáno!