Píštěle u psů

17.04.2012 18:15

 

Píštěle u psů
 
Ještě před rokem jsem ani netušila, že nějaké píštěle u psů jsou. S píštělema jsem se setkala až loni v létě poprvé, když jimi onemocněla naše fenka a když jsem o nich chtěla najít nějaké informace. Bohužel jsem se ani na internetu nic nedozvěděla. Ano dá se najít pár článků v angličtině ale když anglicky neumíte a překladač vám to špatně přeloží, moc se toho stejně nedozvíte. Pokusím se vám tedy přiblížit, co to píštěle u psů jsou a kdo a proč jimi trpí. Sice nejsem odborník, ale myslím si, že o nich už vím celkem dost. Takže tento článek neberte jako odborný, ale dle mých zkušeností, praxe a rad veterináře.
 
Co jsou píštěle?
Píštěle označovaná latinsky fistula je jakýsi kanálek mezi různými částmi těla, nebo na povrchu těla. Píštěle často bývají v oblasti krku a konečníku. Na krku se objevují jako pozůstatek po embryonálním vývoji, podobně jako cysty. V oblasti perianální je to trochu složitější problém. Příčin může být více a hůře se to tady hojí kvůli hojnému bakteriálnímu osídlení. V této oblasti se označují také jako anální furunkulóza, latinsky fistula perianals. Jinak píštěl může být kdekoliv na těle způsobena i po úrazu, nejčastěji, když v ráně zůstane cizí těleso. U psů to také může způsobit dědičnost nebo špatná strava matky. Píštěl laicky řečeno na konečníku vypadá jak proděravěný cedník. 
 
Kdo píštělí trpí?
Toto onemocnění obvykle postihuje psi ve středním věku, zejména velká plemena a nejvíce jsou ohroženy plemena německý ovčák, irský setr a labrador. Mohou být vyjímky kdy píštělí onemocní jiná plemena, ale ve většině případů se s ní setkáte právě u ovčáků. 
 
Léčit či neléčit?
Většina, asi 90 procent takto nemocných psů bohužel přijde utratit, ne proto, že by to bylo neléčitelné ale léčba je hodně drahá a málokterý veterinář si dokáže s touto nemocí poradit. I nám bylo řečeno od veterináře, že máme naši fenku utratit, ale my jsme to neudělali a vyhledali odborníka, který se touto nemocí zabývá. Bohužel jich u nás v ČR není moc ale měli jsme štěstí a našli jej v blízkém okolí. Určitě doporučuji léčit, pokud si to můžete finančně dovolit, protože pes netrpí žádnými bolestmi, je veselý a hravý. Pokud má píštěl v konečníku, má prodíravěný střeva, tak se sice zpočátku léčky nemůže lehce vyprázdnit, což bolestivé sice je, ale za pomocí léků by to mělo jít do týdne lépe. Také záleží kolik píštělí pes má. Čím dříve je objevíte, tím lépe. 
 
Léčba
Léčit se dá buď léky, mastí a nebo operací. Ani jedna z uvedených není 100 procentní, píštěle se rády vrací. My jsme zvolili léčbu léky, která brzy zabrala a po 5 měsících měla z 8 jen 2 píštěle. Bohužel ale léky mají mnoho vedlejších příznaků, dle veterináře slabším psům mohou postupně až selhávat orgány, takže po 5 měsících jsme museli léky vysadit a nahradit mastí, která má stejné účinky ale je šetrnější a na menší množství píštělí také dobře zabírá. Dá se říci, že po lécích je mast vhodná jako udržovací. Nejlepší je řešit píštěle operací, což bych doporučila u všech píštělí mimo těch v konečníku, protože tam hrozí riziko, že pes bude po operaci inkontinentní. Nevýhodou operace je možná pooperační komplikace, například infekce v ráně a dehiscence, fekální inkontinence, striktury formaci a možnost stálého opakování. Ať už zvolíte jakoukoliv možnost, ani u jedné není jistota, že se do pár týdnů píštěle neobjeví znova.
 
My už léčíme 10 měsíců, zpočátku léky, nyní mastí a stále se 2 píštělí nemůžeme zbavit a operaci zvolíme jen v nejhorším případě, kdyby se jí to opět zhoršilo, protože je má právě v konečníku. Jako vedlejší příznak může být nechutenství, ztráta hmotnosti, letargie, při vyprazdňování silné bolesti. Je proto vhodné dávat stravu, aby stolice byla řidší a pes se mohl lépe vyprázdnit, ovšem ne průjem. Také je velmi důležité nejméně 3x denně místo ošetřovat, omýt desinfekcí a řádně vysušit. Také musíte zamezit aby ostatní psi a jiná zvířata místo neoblizovali a nepřenesli infekci. Léčba léky, mastí i operace jsou sice velmi drahé, ale pokud svého mazlíčka máte rádi, jistě tohle podstoupíte, úspěšnost na úplné vyléčení je sice jen 50 procent ale i s píštělemi může pes žít i mnoho krásných let aníž by trpěl bolestmi. Naše fenka je veselá, hravá a nikdo by na ni nepoznal, že má nějakou nemoc. Zpočátku léčby při větším množství píštělí počítejte s částkou za léky a časté návštěvy veterináře až 5-10 tisíc za měsíc, dle rozsahu a hmotnosti psa, později ale to bude už jen kolem 2 tisíc a při udržovací léčbě už jen pár stovek měsíčně. Operace se také pohybuje od 5-100 tisíc dle rozsahu a množství píštělí. Asi nejhorší bude najít veterináře, který se píštělema zabývá, protože z 90 procent vám veterináři doporučí utracení psa. Léčba je sice dlouhá a složitá, ale určitě se vyplatí zachránit vašeho mazlíčka. Na závěr vám ještě prozradím, jak se dle veterináře léčili u psů píštěle v konečníku ještě před 10 lety - uříznutím ocasu aby místo větralo, samozřejmě to nemělo moc velký efekt, tak se od toho upustilo. 
 
Autor - jessynka
Tento článek je také publikován na stránkách Chytrá Žena.cz, pro které byl mnou napsán. Kopírování zakázáno!