Ořechov u Brna

15.01.2010 12:13

Na konci ledna se bude v Ořechově opět střílet. Nadšenci vojenské historie zde totiž předvedou bojovou ukázku pod názvem Colmarská kapsa, která bude vzpomínkou na boje na západní frontě v zimě z přelomu roku 1944/45. Všichni diváci zdejšího Army Parku tak budou moci zhlédnout ukázku jednoho z posledních bojů druhé světové války mezi Spojenci a německým Wehrmachtem.

„Vzpomínkových oslav se zúčastní více než 100 dobových bojovníků spolu s asi deseti kusy historické techniky. Podle dobové situace půjde o prolomení německých opevněných pozic při nasazení těžké spojenecké obrněné techniky. Před samotnou bojovou ukázkou budou moci návštěvníci sledovat ukázky výcviku jednotlivých armád a přípravu jednotek a techniky k boji,“ prozrazuje Dan Urbánek, jeden z organizátorů, a dodává, že akce se letos bude konat již potřetí.

„Na akci Colmarská kapsa budou poprvé na Moravě k vidění přímo v boji spojenecká těžká obrněná vozidla Greyhound a Halftruck. Návštěvníci se tak budou moci třeba na vlastní oči přesvědčit o skutečné bojové morálce americké pěchoty podporované těžkou technikou, nebo o houževnatosti obrany končící německé armády. K vidění budou i francouzští partyzáni,“ podotýká Urbánek s tím, že rok 2010 je zároveň i významným jubilejním rokem vzpomínek na II. světovou válku. Od konce zatím největšího a nejtragičtějšího ozbrojeného střetnutí v dějinách totiž letos uplyne rovných 65 let.

Podle organizátorů bývá o podobné bojové ukázky velký zájem. „Očekávaná účast návštěvníků velice závisí na počasí - předpokládáme více než 500 diváků,“ uzavírá Urbánek s tím, že jako doprovodný program se chystá burza militárií, výstavka dobové techniky, výzbroje a výstroje, a návštěvníci se mohou osvěžit i v netradičním armybaru.

Termín akce je 30. ledna 2010, bojová ukázka začne ve 14 hodin. Areál Army Parku Ořechov bude otevřen od 10 hodin

 

Colmarska-kapsa