Novofundlandský pes

17.05.2012 22:11

 

Novofundlandský pes

 
Novofundlandský pes je klidné, mírné a velmi přátelské hodné plemeno, které miluje lidi a obvzvlášť malé děti. Mimo to je také skvělý pomocník a oblíbený společník. Má velmi vyvinutý instinkt zachraňovat z vody každého, a to přesto, že se třeba vůbec netopí, což někdy může být až nebezpečné, proto tato vlastnost se mu někdy může přisuzovat jako špatná, ale většinou jde o záchranu tonoucího a proto se může velmi dobře uplatnit jako záchranářský pes. Toto plemeno je jedno z největších vodomilných plemen. 
 
Historie plemene
Novofundlandský pes pochází ze severo-východního pobřeží Kanady, z ostrova New Foundland. Jde o předka vyhynulého plemene St. Johns a do dnešního vzhledu byl vyšlechtěn před více než sto lety. Dříve toto plemeno bylo využíváno k záchraně tonoucích, vytahování rybářských sítí z vody nebo převážení nákladů. Do Evropy se novofundlandský pes dostal díky angličanům a to v 18. století a poté byl přešlechtěn do dnešní podoby a byla i změněna jeho povaha mimo lásky k vodě, což se ani šlechtěním nedokázalo odbourat a ani to nebylo úmyslem. Toto plemeno vzniklo křížením severoamerických psů se psi iberskými s příměsí evropských plemen, kdy křížení proběhlo ve Velké Británii.
 
Popis plemene
Jedná se o velmi zdatného, silného a mohutného psa s dobře osvaleným tělem. Má huňatou, širokou a mohutnou hlavu, oči malé,  tmavé, většinou hnědé, malý hranatý čenich, středně dlouhý a bohatě osrstěný ocas, tlapy velké, sevřené, podobající se medvědím, srst středně dlouhá, s hustou podsadou, rovná a zbarvení je černé, černobílé nebo hnědé. Má vodě odolnou srst a blány mezi poduškami tlap, podsada je hustá a měkká, v zimě je srst hustější než v létě. Výška v kohoutku je u psů 71 cm a u fen 66 cm a více. Váha psů 60 - 75 kg, u fen kolem 50 - 60 kg. Vyžaduje značnou péči o svůj zevnějšek, především časté vyčesávání a průměrná délka jeho života je kolem 11 let. 
 
Povaha plemene
Jedná se o naprosto přátelského, bezproblémového psa a to jak ve vztahu k lidem, dětem tak i k ostatním zvířatům. Není vůbec agresivní, ale v případě ohrožení se dokáže velmi dobře a důrazně bránit. Nejlépe se cítí na dvoře či zahradě u domu, do bytu se moc nehodí protože rád spí a žije venku. Ale i v bytě může být spokojený, pokud s ním budete velmi často chodit ven. Strašně rád plave, proto ho nejvíce potěšíte alespoň malým bazénkem u domu, ale pozor si dejte, když si budete chtít zaplavat s ním, aby vás nezačal zachraňovat a nepotopil, sice by vás nakonec z vody vytáhl, ale asi by vám to moc milé nebylo, když se topit nebudete. Bohužel jej toto nikdy neodnaučíte, má to ve svých genech hluboce zakořeněné. Je také výborný potapěč, snáší i velmi nízké teploty a proto může být trvale i v zimě ve venkovním prostředí. Také je velmi snadno cvičitelný, oddaný, lehce jej vše naučíte a poslechne i dítě.
 
Novofundlandský pes je velmi milé a hodné plemeno, které se hodí opravdu do každé rodiny. Bude si dobře rozumět jak se staršími lidmi, tak v rodině s malými dětmi. Také mu nevadí přítomnost jiných psů a domácích zvířat. Jediný co by se tomuto plemenu mohlo vytknout je jejich paličatost, občasná neposlušnost a ignorace. Když se rozhodne že někam chce jít, tak prostě jde a nikdo ani povely mu v tom nezabrání. Ale naštěstí se tohle nestává často a většinou poslechne vždy a za všech okolností. Dokáže se ale přizpůsobit každé situaci a život s ním nikdy nebude nuda. Naopak zažijete spoustu dobrodružství, protože má svoji hlavu a když se rozhodne že zrovna má hlad, tak udělá vše proto aby dostal svůj příděl žrádla okamžitě. Také je velmi dobrý hlídač a obránce a hodí se i pro méně zkušené majitele. Jediné co vyžaduje, je pravidelná péči o srst.
 
Autor - jessynka
Tento článek je také publikován na stránkách Chytrá Žena.cz, pro které byl mnou napsán. Kopírování zakázáno!