Netopýři

22.08.2012 10:49

 

Netopýři

 
Netopýr je podřádem savců z řádu letounů, do kterého mimo netopýrů patří vrápenci, kaloni a upíři. U nás v ČR žije 21 druhů netopýrů a 2 druhy vrápenců, kterým se také často říká netopýři. Nejmenší netopýr vypadá jako větší čmelák, váží 1,5 až 2 g a rozpětí křídel nemá ani 10 cm, zato největší váží více než 1 kg a rozpětí křídel má přes 1,5 m. Přestože netopýři létají jako ptáci, patří mezi savce, létající rychlostí až 20–50 km/h. Živí se hmyzem, krví, malými savci, žábami a rybami. Většina netopýrů je aktivní v noci nebo za soumraku a mají výbornou schopnost orientovat se za letu podle ozvěn zvukových signálů. 
 
Čím jsou užiteční?
Netopýři jsou velmi užiteční, protože pojídají hmyz, včetně můr, much, brouků a komárů. Jeden netopýr sní za jedno léto desetitisíce komárů a proto budete mít jistotu že v blízkosti vašeho domu nebudete obtěžování hmyzem či komáry. Nepohrdnou ani pakomáry, chroustíky nebo pošvatkami. Netopýr dokáže během jedné noci ulovit tolik hmyzu, kolik odpovídá až čtvrtině jeho váhy.
 
Domeček pro netopýry na své zahrádce
Ano, i doma na své zahrádce můžete mít domeček pro netopýry. Můžete si jej sami vyrobit a nebo koupit. Měl by mít minimální rozměry 185 x 130 x 270 mm a měl by sloužit pro celoroční hnízdění a přezimování netopýrů na vaší záhrádce. Jeho správným umístěním na stromě, nebo domě pomůžete těmto užitečným tvorům přečkat zimu a zároveň vám oni pomohou zredukovat obtížný hmyz. Počet netopýrů klesá z důvodu ztráty přirozených úkrytů a vyrušování, proto umístěním budky pro netopýry pomůžete přispět k rozšíření míst, kde mohou netopýři odpočívat, případně se rozmnožovat nebo zimovat. 
 
Netopýři mají také výbornou schopnost tzv. utajené březosti, což znamená že mohou pozastavit vývoj plodu a odložit jeho porod i vývoj na příznivější období. Také má velmi dobrý citlivý sluch, který využívá pro orientaci v prostoru, kdy vyšle sled ultrazvukových signálů a potom naslouchá. Jestliže se ultrazvukové signály odrazí od překážky, zachytí je a podle rychlosti s jakou se signály vrátí zpět a z jakého směru, je schopen určit vzdálenost překážky i její tvar. 
 
Všechny druhy našich netopýrů jsou chráněné, některé až kriticky ohrožené, protože je velký úbytek stromů s dutinami, kde by mohli odpočívat, také jim velice vadí používání pesticidů a herbicidů, které je systematicky otravují. Také jim vadí a někdy až ohrožuje vyrušování ze zimního spánku, kde jsou buď jednotlivci, nebo celé kolonie. Při zimním spánku upadají do stavu strnulosti, při kterém se mnohonásobně zpomalí všechny jejich životní funkce, metabolismus se zpomalí a klesne i teplota těla. V této hluboké strnulosti přestává netopýr smyslově vnímat, ale může se i probudit a nezřídka to i dělá a často změní zimoviště.
 
Autor - jessynka
Tento článek je také publikován na stránkách Chytrá Žena.cz, pro které byl mnou napsán. Kopírování zakázáno!