Mezinárodní den dětí

05.05.2010 18:14

 Mezinárodní den dětí

 
Mezinárodní den dětí se slaví každoročně 1. června.  Má upozornit světovou veřejnost na práva a potřeby dětí. Svátek se slaví v mnoha zemích světa. Den dětí se poprvé slavil 1. června 1950 ve více než 50 zemích celého světa. Pevné datum, tedy 1. červen, bylo stanoveno až na mezinárodní konferenci pro ochranu dětí v roce 1952. Navrhla ji v roce 1949 mezinárodní demokratická federace žen, mezinárodní odborové sdružení učitelů a světová federace demokratické mládeže. U příležitosti dne dětí jsou připravovány různé společenské a sportovní akce.
Děti slaví svůj svátek  různými hrami, soutěžemi a spoustou veselí a určitě rádi jedou s rodiči na pěkný výlet nebo uspořádají dětskou párty.
 
Pár tipů na výlet s dětmi -
Království železnic - Stroupežnického 23 Praha 5-Smíchov 
Ve třech podlažích na ploše 2500 m2 modelového kolejiště.
 
Muzeum pražských pověstí a strašidel - Mostecká 19
Praha 1, Malá Strana 
Obsahová stránka expozice je inspirována výhradně autentickými záznamy a legendami, tedy nikoli pohádkami, filmy či fantazií realizátorů.
 
Muzeum strašidel Plzeň - nám. Republiky 33
Plzeň 3-Vnitřní Město. 
S úsměvem a nadsázkou nahlédnete do světa pohádek a kouzel zapomenutých časů staré Plzně a okolí. Bájný kníže Radouš, vodníci, čarodějnice, Saracénský čert, ohni-vý pes, draci a jiná havěť 
 
Otevřený klub Zahrada - Dům dětí a mládeže, Stanice přírodovědců, Drtinova 1a Praha 5-Smíchov
Přijďte se podívat na poníky, kozy kamerunské, papoušky, kachničky a odpočinout si v zahradách. Je možné navštívit i tropické terárium s exotickými plazy (krokodýl, kajmani, anakondy.
 
Archeopark + Rybí dům s obřími akvárii + chytání pstruhů -
Chotěbuz / Moravskoslezský kraj
Výlet vhodný pro celou rodinu spojuje historii, dobré jídlo i nevšední zážitek z chytání ryb. To vše téměř na jednom místě.
Archeologická lokalita Chotěbuz-Podobora je jednou z nejvýznamnějších pravěkých a raně středověkých památek Těšínského Slezska. 
 
Dále jistě uděláte dětem radost návštěvou ZOO, lanového centra či aquaparkem, určitě nějaký najdete ve svém okolí.
 
Pokud nemůžete jet s dětmi na výlet, zabavte je alespoň doma -
Nejmenší děti - 
Jakmile se děti naučí chodit, běhaly by od rána do večera. Proto stálicí dětských her zůstává hra na honěnou, dá se hrát doma v obývacím pokoji i venku na zahradě.
Pokud vydrží chvíli v klidu, můžete s němi hrát dětské společenské hry, pexeso, domino, mikádo a jiné. Pokud máte kluka stavitele určitě ocení stavebnice a kostky, auta nebo vozíčky, na kterých bude svůj stavební materiál nakládat. Hrady a domečky můžete vytvořit i venku na pískovišti, na zahradě nebo v lese – z dřívek, šišek nebo jiného materiálu, který naleznete. 
 
Pokud už máte větší dítě, určitě bude rádo, když mu na den dětí připravíte nějakou oslavu nebo párty. Můžete pozvat jeho kamarády z okolí nebo ze školy. 
 
Dětská párty -
Dětská oslava by měla splňovat pět základních bodů:
pozvánku
slavnostní tabuli
občerstvení
zábavu
masku
Pro každý tento bod platí jedno a to samé: vše se musí nést v duchu zábavy a nápaditosti. Musíte se připravit na to, že pokud nejsou děti dostatečně zabavené, tak začnou zlobit.
Připravte jim dostatek prostoru, kde se mohou vyřádit a vydovádět. Počítejte s tím, že děti nemusí brát ohledy na to, v jakém prostředí jsou, takže se obrňte trpělivostí a snažte se předejít případnému nepořádku a nebezpečným situacím, kdy by se děti mohly zranit. To platí především o nádobí a elektrických zařízeních. Oslavy jsou hlavně o tom, aby bylo dětem dobře a ten, kdo jim může připravit tu pravou atmosféru, jste v neposlední řadě i vy. Neváhejte se proto převléci do kostýmů a stát se tak na chvíli dítětem. Pro vaši oslavu si můžete také vybrat téma, do kterého ji budete situovat. Například v šaškovském, kašpárkovském stylu. Uspořádejte soutěž.
 
Každý z nás rád dostává dárky všichni se těšíme na překvapení. A co teprve děti! Už i ty nejmenší tuší, že každá oslava je pro ně něčím výjimečným. Spousta dárků, dobrot, kamarádů, dobré nálady a Překvapení! Proto jim na Mezinárodní den dětí kupte alespoň malý dáreček!
 
Autor - jessynka