Letní shakespearovské slavnosti 2010 ROMEO A JULIE

25.05.2010 19:24

Letní shakespearovské slavnosti 2010 ROMEO A JULIE

 

Novinkou Shakespearovských slavností 2010 je největší milostný příběh všech dob Romeo a Julie. Hra o síle vášně, lásky a nenávisti. Příběh nelítostné vendety a strhujících soubojů o štěstí a lásku na zemi režíruje Pavel Šimák. Do role veronských milenců obsadil dva oblíbené herce Terezu Dočkalovou a Marka Holého.

 

Romeo a Julie

Příběh velké lásky mezi Julií Kapuletovou a Romeem Montekem se odehrává v Italském městě Verona v 16. století. Ve Veroně žily dva znepřátelené rody, rod Monteků a rod Kapuletů. Romeo byl synem Monteka, Julie byla dcerou Kapuleta. Romeovi bylo šestnáct let, když se hluboce zamiloval do čtrnáctileté Julie. Jednou měli Kapuletovi ples a Romeo se tam rozhodl jít. Julie se tam do něj zamilovala, večer Romeo přišel k balkonku, kde byla Julie a vyznal jí lásku. I ona mu vyznala svou lásku. Po několika schůzkách jí Romeo nabídl sňatek a Julie souhlasila. Tajně je oddal bratr Vavřinec. Za několik dní byl Romeo vyhnán z Verony, protože v touze po pomstě zabil Tybalta, bratrance Julie, který předtím zabil Merkucia, Romeova přítele. Romeo se ukryl v Mantově. Později si chtěl Julii vzít Paris, ale Julie ho nechtěla. Šla za bratrem Vavřincem a ten jí dal nápoj, po kterém vypadala jako mrtvá. Julie pak byla pochována do hrobky. Bratr Vavřinec poslal k Romeovi posla, ale ten se s ním minul, proto Romeo dostal zprávu o Juliině smrti. Ten pak šel za chudým lékárníkem, aby mu prodal jed a odjel do hrobky Kapuletů. Byl tam sice už Paris, ale ten se v noci lehce schoval, ale když poznal ve vetřelci Romea, šermoval se s ním. Romeo vyhrál a Parida zabil. Pak mluvil k Julii a na to vypil jed. Zanedlouho dorazil bratr Vavřinec a Julie se probrala, uviděla mrtvého Romea a Parida. Přicházela stráž, a tak bratr Vavřinec utekl, Julie zůstala. Chtěla se také napít jedu, ale Romeo všechen vypil, proto se rozhodla zabít dýkou, nejprve ho políbila, a pak si probodla srdce. Nad jejich hrobem pak oba otcové uzavřeli smír. Bratra Vavřince chytla stráž a on všem vyprávěl příběh nešťastné lásky Romea a Julie. 

 

JULIE - Tereza Dočkalová

ROMEO - Marek Holý

MONTEK, jeho otec - Ivan Feller

PANÍ MONTEKOVÁ - Vladimíra Krakovková

BENVOLIO, Montekův synovec - Ondřej Malý

ABRAHAM (CHÓR) - Tomáš Krejčí

BALTAZAR (CHÓR, LÉKÁRNÍK) - František Večeřa

KAPULET, její otec - Jan Fišar

PANÍ KAPULETOVÁ - Hana Vaňková

TYBALT, jejich synovec - Igor Orozovič

CHŮVA - Jitka Smutná

SAMSON (CHÓR) - Zdeněk Ratajský

ŘEHOŘ (CHÓR, PETR) - Albert Čuba

KNÍŽE, veronský Escalus - Stanislav Šárský

MERKUCIO - Jan Hájek

PARIS - Tomáš Dastlík

VAVŘINEC, mnich - Jiří Sedláček

Dále hrají

Pánové, dámy, maškary, muži s loučemi, muzikanti, tanečníci, sluhové, pážata, měšťané, strážní, družina,muzikant, kapelník - Rodion Zelenkov, Marek Svobodník, Michal Bublík, Vaclav Pokorný, Markéta Pospíšilová, Naděžda Mužíková, Šárka Bočková, Lucie Skálová, David Schreiber, Šimon Krupa

 

Překlad - Jiří Josek

Režie - Pavel Šimák

Dramaturgie - Klára Špičková

Scéna - David Bazika

Kostýmy - Eliška Zapletalová

Hudba - Pavel Helebrand

Choreografie - Naděžda Mužiková, Markéta Pospíšilová

Pohybová spolupráce, šerm - Ivan Petrák, Petr Sýkora

 

Program a více informací naleznete zde -

https://www.shakespeare.cz/cz/program/4/

 

Autor - jessynka