Leguán zelený

13.05.2010 22:27

Leguán zelený
 
Leguán zelený patří do ještěrů, kteří patří do třídy plazů. Vyskytuje se v Jižní a Střední Americe. Obývá deštný prales, v blízkosti řek, jezer nebo močálů. V dospělosti se zdržuje v korunách stromů až ve výšce 20m, odkud v případě nebezpečí skáče na zem nebo do vody. Dobře plave a potápí se. Pokud nemá možnost úniku, brání se silnými údery svalnatého ocasu. Je aktivní ve dne. 
Dosahuje do délky až 1,5 – 2 m. Hlava je pokrytá nestejnoměrně velkými štítky. Okolo černé zorničky oka je tenký žlutý a hnědavý prstenec. Pod hrdlem je ze stran stlačený kožní lalok vpředu opatřený trnitým hřebenem.  Pod ušními otvory, jsou na zadních částech spodní čelisti velké štítky téměř perlové barvy. Hlavu a poměrně štíhlý trup spojuje krátký krk.  Končetiny jsou silné, svalnaté, s pěti dlouhými prsty zakončenými mírně ohnutými drápy. Přední končetiny jsou podstatně kratší než zadní. Celé tělo pokrývají drobné šupiny. Břicho má žlutobílou až žlutozelenou barvu. 
 
Chov leguána doma -
Leguán zelený je u nás velmi hojně chovaným plazem. Velmi rychle se uchytil nejenom jako terarijní zvíře, ale mnoho lidí ho chová doma jako svého domácího mazlíčka. Nicméně si mnoho chovatelů při jeho koupi neuvědomuje, že tento ještěr dorůstá až 2 m (této délky dosahují samci v těch řídkých případech, kdy mají zachovaný celý ocas). V dobrých podmínkách se dožívá 12-15 ti let vyjímečně až 20 let, velmi dobře se dá ochočit a rád žere z ruky a nechá se venčit jako pes je velmi nenáročný na chov díky jeho jídelníčku, jde o býložravého ještěra.
 
Co budete potřebovat -
Pro chov leguána je zapotřebí pořídit přiměřeně velké terárium. Mělo by být vyšší než delší, aby mohl šplhat. Na dno se dobře hodí substrát rašeliny s pískem. Leguán je zvíře teplomilné a ideální teplota v teráriu by se měla pohybovat mezi 25 – 30 stupňů C. Bude vděčný za možnost vyhřívat se pod žárovkou, vhodné jsou i vyhřívací kameny. V noci mu postačuje teplota 20 – 22 stupňů C. Větve, po kterých rád šplhá, je třeba dobře upevnit. Není to žádná malá ještěrka a má značnou sílu. Protože je leguán zvíře vodomilné, je vhodné ho denně rosit. 
 
Potrava pro leguána -
Leguáni jsou převážně býložravci. Jako všechna zvířata potřebuje pestré a kvalitní krmivo s přídavkem vitamínů. Dají se zakoupit vitamíny určené pro plazy a dokonce přímo pro leguána zeleného. Pochutná si na salátu, čínském zelí, pampeliškách, má rád jablko, banán, švestky, hroznové víno, mrkev i sladkou papriku. Všechny tyto dobroty se mu musí buď nastrouhat nebo nakrájet na maličké kousky, aby se jimi nezadusil. Denně pak doplňujeme nádobu s čistou vodou.
 
Leguán zelený patří spolu s ostatními leguány a např. varany mezi nejinteligentnější zvířata v celé plazí říši. Je dokonce schopen se naučit vnímat pozitivně lidskou přítomnost a dokonce ji i vyhledávat. Pokud budete věnovat čas jeho tzv. socializaci, zjistíte jak inteligentní a vnímavý ještěr leguán je. Leguáni, stejně jako další plazi jsou v mnoha ohledech vhodní pro zaneprázdněný životní styl většiny lidí. Leguáni, na rozdíl od psů nebo koček, na Vás nekladou psychické nároky, nejsou hluční, nemusíte je venčit, když je na dva či tři dny opustíte bude se jim vést dobře a nemusíte shánět někoho, kdo se o ně postará.
 

Autor - jessynka