Konec léta na hradě Valečov - Boseň

24.06.2010 18:11

Konec léta na hradě Valečov - Boseň

 

Dne 27. srpna vystoupí v přírodním amfiteátru v předhradí Valečova FLERET & JARMILA ŠULÁKOVÁ

 

Dne 28. srpna se zde koná Valečovská slavnost - Hurá do školy, na zakončení hlavní turistické sezony u hradu a návrat dětí do školních lavic. Čekají na vás soutěže a hry pro děti, dětská diskotéka, opékání buřtů a jiné.

 

Akce se koná v Středočeském kraji v okrese Mladá Boleslav,

obci Boseň na zřícenině hradu Valečov.

 

FLERET & JARMILA ŠULÁKOVÁ

Jedna z nejznámějších valašských hudebních kapel FLERET & JARMILA ŠULÁKOVÁ na koncertě v novém kabátě. Na fanoušky kapely čeká řada nových písní z připravovaného alba, ale i staré oprášené archívní písně, které již několik let nezazněly. Originální kapela vyznávající naprosto ojedinělý styl folkrocku, jejímž typickým znakem jsou regionální a lidové kořeny, absolvuje každým rokem okolo stovky vesměs vyprodaných koncertů. Nezaměnitelný zvuk Fleretu znají i za hranicemi naší země. 

 

Hrad Valečov

Skalní hrad, jehož podoba byla silně ovlivněna pískovcovými skalami, v nich byl částečně vytesán a z části vystavěn. První písemná zmínka o hradě je z let 1316 - 1318. První kamenná stavba byla palácový komplex na čtyřech hradních skalách. Komplex čtyř hradních skal byl zazděním puklin na straně do parkánu spojen v jeden blok a jejich opracováním se vytvořil základ paláce. Pukliny mezi skalními bloky sloužily jako pomocné prostory, vinné, pivní a chlební sklepy, kuchyně a komunikační chodby. Hrad byl původně dřevěný. Dnes jsou z hradu zachovány jen malé zbytky. Úplně zmizely jeho dřevěné části a přizpůsobením k obytným účelům byl změněn podstatně vzhled některých bývalých skalních sklepů a hospodářských budov. Z opevnění zůstaly také jen malé zbytky. Nejvíce je zachován nový palác. V okenních otvorech v 2 metry silné obvodní zdi jsou ještě zbytky ostění z tesaných kvádrů, v hlavní obytné místnosti jsou zbytky krbu a komína vysazeného na konzolách jako arkýř. Palác je dnes přístupný úzkým schodištěm z bývalých sklepů vytesaných v pískovcové skále.

 

Boseň 

Obec Boseň leží nedaleko Mnichova Hradiště, zhruba 1 km pod hradem Valečov. První písemná zpráva pochází z roku 1057. Obec se nachází v nadmořské výšce 277 metrů. Na území žije 420 obyvatel. V obci se nachází nové dětské hřiště postavené v roce 2009. Dále je v obci mateřská a zahradnická školka. Od roku 1990 je Boseň samostatnou obcí, součástí jejího území jsou sídla Mužský, Zásadka a Zápudov. Jádro vsi Mužský tvoří převážně zástavba roubené architektury, která byla vyhlášena vesnickou památkovou rezervací. Najdete tu kostel sv. Václava se zajímavým interiérem a zpovědnicí z roku 1733. Na hřbitově je empírový náhrobek z roku 1816 a hrob Aleše Lyžce. Boseň je výborným východiskem na Mužský a do Příhrazských skal. Území obce je součástí CHKO Český ráj s množstvím zeleně a památkově chráněných míst, objektů a stromů.

 

Obec Mužský

Malá obec pod stejnojmenným vrchem, která je vesnickou památkovou rezervací. Úchvatným celkem je především okrouhlicová náves s alejí 31 kaštanů vysázených v roce 1900 a lemovaná pěknými roubenkami, v jejím středu je dřevěná zvonička.

 

Vstupné

Hrad Valečov expozice - výstavka archeologických nálezů ze sbírek Okresního muzea v Mladé Boleslavi.

 

Předhradí se skalními byty (obydlími), vězením a hladomornou. Hradní jádro se zděným palácem, sklaními komorami a chodbami, vyhlídkou.

 

Mincovní dalekohled na hradě ( na 5,- nebo 10,- Kč)

 

Otevírací doba denně mimo pondělí 9.00 - 18.00 hodin 

So, Ne, svátky 10.00 - 17.00 hodin 

Na objednávku jsou možné i noční prohlídky hradu

 

Dospělí 35,- Kč

Děti 20,- Kč

Dospělí noční prohlídka 50,- Kč

Děti noční prohlídka 30,- Kč

Sklepy 10,- Kč

 

Autor - jessynka