Kočičí nemoci přenosné na člověka

18.06.2012 22:29

 

Kočičí nemoci přenosné na člověka

 
Existuje celá řada kočičích nemocí, které jsou přenosné i na člověka. Některé z nich jsou velice zákeřné, dokážou ublížit nejen vaší kočičce, ale i vám. Pokud tedy chováte venkovní kočku, měli by jste si dávat velký pozor a hlavně nezanedbat veškeré kočičí očkování. Nejen ale venkovní kočka je přenašečem různých nemocí, ale i kočka domácí, se kterou občas vyjdete na procházku se může nakazit, protože venku očichává různé předměty, oblizuje kde co a může se lehce nakazit. 
 
Vzteklina
Vzteklina je jedna z nejnebezpečnějších chorob, kterou kočka může člověka nakazit. Hlavně na venkově si kočky lítají třeba i po lese, kde mohou lehce vzteklinu chytit od nakaženého zvířete. Velkými přenašeči jsou například lišky a jiná lesní zvěř jako kuny, jezevci nebo srny. Přenáší se slinami nakaženého zvířete, takže u takové venkovní kočky se nedoporučuje blízký kontakt člověka s kočkou. Vzteklina má tři fáze, první je typická změnami chování, kočka je velice nervózní a snaží se někde ukrýt. Ve druhé fázi bývá kočka agresivnější a rozrušenější a může se snažit kousat a škrábat každého,kdo se k ní jen přiblíží. A jako třetí a poslední fází je paralýza a kóma, které většinou končí smrtí. Nakazit se můžete při pokousání kočkou virem, který má ve slinách, ten je vylučován tři dny před a dva dny po vypuknutí příznaků. 
 
Střevní paraziti - červi
Kočka by se měla pravidelně nejen očkovat, ale také každé 4 měsíce preventivně odčervovat. Začervení je totiž úplně nejběžnější onemocnění koček, které přináší mnohé problémy jak kočce, tak i vám. Nejen že může vést až ke smrti zvířete, hlavně u koťat je to velice časté, protože nebyla ošetřena a odčervena, ale infekce je přenosná při nedostatečné hygieně i na člověka. Pokud máte doma kočku, měli by jste si častěji než je běžné mít ruce. 
 
Kožní plísně
Kožní plísně jsou přenosné jak na ostatní zvířata, tak i na člověka. Plísně se u koček objevují velice často a najdete je především na hlavě a uších jako malé okrouhlé lysiny. Jestliže se kočkou nakazí  člověk, plísně se většinou objeví na pažích a nohách, jsou to takové malé okrouhlé zarudlé skvrny. Nejen návštěva veterináře s kočkou, ale i vaše návštěva lékaře je velice nutná, také je nutná dezinfekce všech prostor, kde se kočka nacházela, hlavně její pelíšek. 
 
Toxoplazmóza
Je běžná choroba způsobená mikroskopickým střevním parazitem, který napadá nejen zvířata ale také lidi. Kočka se často nakazí 
kontaminovanými zvířaty nebo syrovým masem. Člověk se může nakazit při úklidu kočičích výkalů. Nemoc je velmi nebezpečná u malých dětí a těhotných žen. Nakažené kočky nejeví žádné příznaky,  jen při těžké infekci se objeví horečka, nechutenství, úbytek váhy a dechové obtíže. Jedinou prevencí je dávat kočce jen vařené maso a dbát aby nejedla žádné odpadky. 
 
Dalšími nemoci přenosnými na člověka jsou bakteriální enteritis neboli zánět střev, chlamydia, tuberkulóza, škrkavka kočičí ale také blechy, vši a roztoči, kteří žijí v kožichu kočky a mohou napadnout i 
člověka. Při napadení člověka kočičími roztoči dochází k podráždění kůže, která svědí a ojevují se na ní červené skvrny. Také mohou kočky přenést na člověka kožní svrab. Svrab se sice vyskytuje velmi vzácně, ale přenos na člověka je možný. Dalším onemocněním je salmonelóza. Měli by jste proto dávat pozor na stojaté vody, aby vaše kočka nepila z kaluží a podobně. U venkovních koček tohle samozřejmě je nemožné zajistit, proto by jste s takovou kočkou neměli mít blízký kontakt. Ve stojatých vodách mohou být také původci streptokokové a stafylokokové infekce, které způsobují například onemocnění kůže a sliznice hrtanu. Pozor si také dávejte na škrkavky a tasemnice, zde jsou nejvíce ohroženi malé děti, protože zárodky kočka zanechává v trusu. Nakazit se mohou děti například na pískovišti, kdy si strkají písek do pusy. 
 
Autor - Markéta
Tento článek je také publikován na stránkách Chytrá Žena.cz, pro které byl mnou napsán. Kopírování zakázáno!