Klíšťata u zvířat

17.05.2012 22:08

 

Klíšťata u zvířat

 
Klíšťata můžete potkat nejen v lese, ale i ve městech, na venkově v parcích, zahrádkách, ale i vysoko v horách. Mimo člověka jdou klíšťata také na psy, kočky a některá hospodářská i divoce žijící zvířata. Stejně jako na člověka klíště může na zvířata přenést různé nemoci, například lymskou boreliózu či klíšťovou encefalitidu, proto by jste měli chránit nejen sebe ale i své domácí mazlíčky. Je velmi důležité přisáté klíště co nejrychleji odstranit, přičemž postupujeme stejně jako při odstraňování klíšťat u lidí. 
 
Nemoci z klíšťat 
Nejčastějším onemocněním je lymská borelióza, klíšťová encefalitida a klíšťová obrna. 
Klíšťová obrna -
Jestliže je zvíře napadeno klíšťaty ve větší míře, může mu způsobit i klíšťovou paralýzu, která se projeví jako mírná obrna končetin, která naštěstí po odstranění během několika dnů většinou odezní. Může se ale stát, že může vyústit až do celkové  obrny a zástavy dýchání. 
Lymská borelióza - 
U psů a jiných zvířat se projevuje hlavně akutním zánětem kloubů, náhlým kulháním, bolestivostí a otokem jednoho nebo několika kloubů.
Klíšťová encefalitida -
Jde o zánětlivé onemocnění mozku a mozkových blan, které začíná chřipkovými příznaky jako malátnost, bolest svalů a kloubů a lehká teplota. Průběh, komplikace i závažnost tohoto onemocnění je skoro stejná jako u člověka.
Další nemoci z klíšťat -
Klíště je také přenašečem virových, bakteriálních a parazitárních infekcí. Méně častá je hemobartonelóza, nemoc kočičího škrábnutí, ricketsióza neboli tibola, tularémie, která postihuje především králíky, babesióza tzv. krevní parazitóza, ehrlichióza, horečka, boláky po vpichu, ekzémy nebo alergie.
 
Jak klíště u zvířat odstranit
Klíště lze odstranit stejným způsobem jako u lidí, ale vhodné je použít jednorázové gumové rukavice a pinzetu, která se prodává přímo pro zvířata. Můžete jej také zakápnout alkoholovým dezinfekčním roztokem a počkat asi pět minut a až poté pinzetou odstranit. Nejlepší metoda je klíště zachytit těsně u kůže a kývavým pohybem ho opatrně odstranit. Po odstranění klíštěte je dobré pinzetu i okolí vydezinfikovat. 
 
Jak se proti klíšťatům bránit
Úplně nejlepší je pro domácí mazlíčky u veterináře zakoupit buď tzv. kapku za krk, která účinkuje 1-3 měsíce dle výrobce nebo existují jak pro psy, tak i kočky obojky proti klíšťatům. Obojky nastavíte a upravíte dle velikosti krku, zbytek můžete odstřihnout. Účinná doba je u každého výrobku jiná, musíte se poradit u veterináře nebo v prodejnách chovatelských potřeb. Z vlastních zkušeností mohu také doporučit aby jste před vycházkou svého mazlíčka postříkali stejným repelentem, který používáte vy, ovšem jen trošku packy. I přesto, že váš mazlíček má kapku či obojek, vždy jej po návratu z venku prohlédněte, případně ihned klíště odstraňte a vyhoďte do záchodu. Klíště je nejlepší utopit. 
 
V dnešní době už jsou i pro zvířata dostupné vakcíny proti lymské borelióze, ovšem proti klíšťové encefalitidě vakcinace pro zvířata zatím neexistuje, ale ta například u psů není zase tak častá. Největší pozor by si měli dávat ti, co žijí na jižní Moravě, protože jen tam žije další druh klíštěte a to piják lužní, který je větší než klíště obecné, měří asi 5,5 mm a toto klíště se ve většině případů nepřisaje na člověka ale pouze na zvířata. Poznáte jej podle hřbetního štítku, který je ozdoben tygrovanými skvrnami. Pro psy je toto klíště velmi nebezpečné, protože je jako jediné ve střední Evropě přenašečem krevních parazitů tzv. babezií. 
 
Autor - jessynka
Tento článek je také publikován na stránkách Chytrá Žena.cz, pro které byl mnou napsán. Kopírování zakázáno!