Kde můžete v naší zemi spatřit netopýry?

27.07.2012 22:05

 

Kde můžete v naší zemi spatřit netopýry?

 
Aby se dalo zjistit kde a kolik se netopýrů nachází, bývá v ČR prováděno každoročně sčítání zimních i letních kolonií pomocí detektorování hlasu netopýrů. Cílem takového sčítání je také zmapování lovišť, přeletových cest, letních kolonií a přesném určení druhu pomocí analizéru. Dalším cílem je zabezpečit zimoviště proti vniknutí nežádaných návštěvníků, kteří třeba i omylem netopýry svou přítomností budí, protože opakované probuzení může netopýra stát příliš velké množství zásob podkožního tuku a tedy i úhyn. 
 
Úkryty netopýrů
Mimo přirozených zimních úkrytů jako jsou jeskyně, dutiny ve stromech či skalní štěrbiny, využívají netopýři k zimování i lidských staveb. Existuje velká databáze pozitivních nálezů netopýrů i v panelových sídlištích, kde se ukrývají ve větracích otvorech do spíží, v mezistřešních prostorách, ve výtahových šachtách, stoupačkách nebo ve škvírách pod odchlíplou izolací či za obložením na balkónech. Také je velmi často můžete spatřit ve sklepení historických staveb, především hradů, na půdách kostelů a zámků, kde využívají úkryty mezi trámovím, v hřebenech střech, ve skulinách pod dřevěným obložením. Některé druhy zase využívají úkryty za dřevěným obložením chat nebo za trvale otevřenými okenicemi, ve štěrbinách pod oplechováním střech či ve škvírách pod prasklou omítkou.
 
Úkryt v panelových domech
V panelových sídlištích se často ukrývají ve větrací dutině a štěrbinách pod střechami, nebo mezi panely panelových domů. V posledních letech se dokonce  panelová sídliště stala místy jejich nejčastějšího výskytu. Například v Brně se netopýři vyskytují v Bystrci, Králově Poli, Lesné, Líšni, na Vinohradech ale také přímo ve středu Brna. Většinou zde hnízdí netopýr rezavý, netopýr večerní a netopýr hvízdavý. V Praze je to skoro ve všech částech ale nejvíce Barandov, Bohnice, Bubenečská, Ďáblice, Horní Měcholupy, Hostivař, Chodov a Jižní město. V Praze se vyskytuje převážně netopýr rezavý. Netopýři v panelových domech nacházejí potřebné teplé mikroklima, klid a ochranu před vlivy počasí, případně i před predátory.
 
Netopýři na hradech
Velká kolonie netopýrů je například na hradě Zvíkov, kde bylo zjištěno 8 druhů netopýrů. Pravidelně se zde objevuje netopýr velký, vodní, ušatý, dlouhouchý, černý a hvízdavý. Dalším hradem kde můžete spatřit netopýry je Křivoklát, Týnec nad Sázavou, Lipnice, Pecka či Valdštejn. V Týnci nad Sázavou přímo ve věži hradu žije již několik desítek let letní kolonie netopýra velkého. Na hradě Točník, ve vrchlíku vnitřního točnického schodiště sídlí každoročně také letní kolonie netopýra velkého, kdy samičky přilétají v dubnu, přivedou na svět mláďata a pečují o ně. V úzkém prostoru schodiště naučí mláďata létat a v září odlétá celá kolonie, až na několik jedinců, zimovat do okolí. Ale i na dalších hradech v Česku se objevují i když menší kolonie netopýrů. 
 
Na území České republiky můžete potkat tyto druhy netopýrů 
netopýr černý, netopýr severní, netopýr večerní, netopýr Saviův, netopýr velkouchý, netopýr Brandtův, netopýr pobřežní, netopýr vodní, netopýr brvitý, netopýr velký, netopýr vousatý, netopýr řasnatý, netopýr obrovský, netopýr stromový, netopýr rezavý, netopýr parkový, netopýr hvízdavý, netopýr nejmenší, netopýr ušatý, netopýr dlouhouchý, netopýr pestrý a netopýr ostrouchý. 
 
Netopýr saviův byl na území ČR nalezen poprvé v roce 2001 v Žabčicích u Brna a v Brně, ale nachází se zde jen 2 jedinci na celém našem území. Velké množství netopýrů se nachází také ve Velké Býteši a jeho okolí. 
 
Autor - jessynka
Tento článek je také publikován na stránkách Chytrá Žena.cz, pro které byl mnou napsán. Kopírování zakázáno!