Ječné a vlčí zrno

07.02.2012 13:50

 

Ječné a vlčí zrno

 
Ječné zrno je zánět neboli infekce očního víčka, který je ohraničený a většinou je doprovázen silnou bolestivostí a otokem.  Na horním nebo dolním víčku se objevuje velmi bolestivá bulka, která vznikne následkem ucpání některé z povrchových žlázek víčka. Název ječné zrno je odvozen od vzhledu, je totiž svým podlouhlým oválným tvarem i velikostí podobný zrnku ječmene. Jedná se o nejčastější onemocnění oka.
 
Může se objevit téměř u všech věkových kategorií, naprostá většina lidí si tím alespoň jednou za život projde. Ucpání žlázek víčka vyvolá zánět, který má velmi typický průběh a to čtyři typické projevy zčervenání, otok, zteplání a bolest. Oční víčka  obsahují několik druhů žlázek, které mají za úkol podporovat správnou funkci našeho oka a jestliže dojde k ucpání a zanícení může vzniknout hnisavý absces neboli malá bulka. 
 
Zánět se vytvoří, když se ucpou a zanítí povrchové žlázky očního víčka, v tomto stádiu je celkem jednoduchá léčba, protože infekce ještě není tolik rozšířena. Při rozšíření vzniká vlčí zrno, kdy se dostane zánět do hlubokých mazových žláz kolem řas. Tohle onemocnění mívá už většinou těžší průběh a léčba je delší a komplikovanější. Pro laika jsou ječné a vlčí zrno těžko rozlišitelné. Vlčí zrno se liší hlavně typem žlázy kterou postihuje a na rozdíl od ječného není infekční. Jedná se o malé zatvrdnutí hluboké žlázy, často bývá chronické a nemá tendenci samo prasknout.
 
S ječným zrnem si můžete poradit sami doma, ale s vlčím musíte vždy k lékaři a řeší se vyškrábnutím. Jak u ječného tak i vlčího zrna je vždy potřeba dopřát očím klid,  tedy nečíst, nepsat, nepracovat s počítačem, omezit sledování televize a podobné aktivity kde si namáháte oči. U vlčího zrna se zánět rozvíjí pomalu, ale je bolestivější než u ječného a nejdříve se objeví velký otok a víčko je zarudlé. Z vnitřní strany víčka je vidět jen bělavá zanícená žlázka s překrvením v okolí. Můžete na něj přikládat teplé obklady, tím se podpoří hojení.
 
Jestliže se nejdříve před návštěvou lékaře pokusíte zánět vyléčit doma sami, doporučuji fenyklový obklad, který vám uleví od otoku a bolesti. Stačí malou lžičku drceného fenyklového semínka, kterou zalijte čtvrtlitrem vroucí vody a nechte 15 minut louhovat, poté přikládejte na víčka. Stejně tak je i výborný  měsíček lékařský nebo lněné semínko. Za starých časů našich babiček se také používalo jen obyčejné uvařené teplé vejce a k tomu jedli česnek, protože má antibakteriálními účinky. Vyzkoušet také můžete obklad z tvarohu. Vždy ale doporučuji raději návštěvu lékaře a tyto rady jen jako doplněk k léčbě. 
 
Autor - jessynka