Jaké plemeno si vybrat - rasy a jejich povahy 2 část

18.04.2010 14:25

 Jaké plemeno si vybrat - rasy a jejich povahy 2 část

 
Jorkšírský teriér -
Ačkoli jde o plemeno velmi malé, není bojácné, ba naopak je přítulné a je vynikajícím společníkem. V neposlední řadě je to pes vhodný na výstavy, pro ty, kteří mají dostatek času na úpravu jaho dlouhé hedvábné srsti. Dnes je yorkshirský teriér využíván výhradně jako pes společenský a je hojně rozšířen po celém světě. Typická barva pro yorkieho je červená. Jen málo který jedinec se na výstavě obejde bez červené mašle na hlavě.
Péče - Dlouhá lesklá srst je hlavní chloubou tohoto malého plemene. U některých ledinců můžeme vidět „botičky“ aby si pes drbáním nevyškubal srst a nezničil si tak svůj krásný vzhled. K ochraně srsti se používají taktéž papírové „natáčky“ a psí kosmetika. Rovněž kvalitní krmení je důležité pro dobrý vzhled srsti. Pokud se pejsek výstav nezúčastňuje bývá jeho srst upravována na kratší délku, úprava je pak snažší.
 
Jezevčík -
Tvrdohlavost jezevčíků je přímo pověstná. Je to dáno především tím, že byl po staletí chovám jako pomocník lovce při norování. Úkol jezevčíka bylo vyhnat jezevce z nory přímo lovci na mušku. V temné noře je za potřebí rychlého rozhodování a neústupnosti.  Jezevčík nesmí povolit ani při zápase, který může trvat až několik hodin. Tato lovecká vášeň v něm byla pěstována po desítky ba i stovky generací. Dnes je to oblíbený lovecký norovací pes a společník.
Péče - Plemeno je vhodné pro majitele jakéhokoli věku, je velmi dobře adaptabilní a ve své podstatě nenáročné. Psi s dlouhou a drsnou srstí by se měli denně kartáčovat, krátkosrstý jezevčík potřebuje oproti tomu jen minimální nároky na péči o srst.
 
Knírač -
Správný přístup k výchově knírače je jednou z hlavních podmínek pro příchod přívětivého dobromyslného společníka a psa do rodiny a k dětem. Knírač potřebuje pevnou ruku, avšak ne přílišný dril a už vůbec ne násilí. Knírači jsou od přírody inteligentní tvorové, kteří jsou obdařeni jistou dávkou energie, kterou potřebují vybít. Nejlépe na společných procházkách či při příležitosti sportu. Pohyb prostě milují. Jejich inteligence se projevuje ve schopnosti chápaní, například při výcviku služebních psů. Výchova musí být důsledná a majitel si jej v žádném případě nesmí nechat "přerůst přes hlavu.
Péče - Knírači mají hrubou, drátovitou srst s hustou podsadou. Srst na nohou a hlavě je delší, jinde na těle krátká. Pro běžného domácího mazlíčka postačí pouze trimovací hřeben, který seženeme v každé dobré chovatelské prodejně.
 
Maltézský psík -
Toto plemeno je klidné, roztomilé, ale někdy přecitlivělé. Maltézský psík miluje děti a je vhodný i do malého bytu. Má rád procházky, ale pokud k nim nemá příležitost, přizpůsobí se usedlejšímu životu. S ostatními plemene vychází bez problémů, je inteligentní a velmi učenlivý. Svému majiteli je tento psík bezmezně oddaný a silně lne k celé své rodině. Maltézáček se rád mazlí a má citlivé vnímání. Nemá rád samotu.
Péče - Kvůli dlouhé srsti je každodenní kartáčování naprosto nezbytné. Maltézský psík se musí také pravidelně mýt a hodí se výhradně pro chov v bytě. 
 
Pražský krysařík -
Pražský krysařík je velmi hbitý, milý, mazlivý a zvědavý pejsek. Velmi rychle běhá, je velmi obratný a téměř neúnavný. Velmi přátelský je ke své rodině, k cizím lidem je však nedůvěřivý. Je vhodný do města i na venkov, díky svým malým rozměrům může se svým pánem všude cestovat. Má sklon k uštěkanosti.
Péče Jeho srst je velmi krátká a díky tomu nevyžaduje speciální péči. Stačí ji občas vykartáčovat, případně otřít vlhkým hadříkem. V zimě vyžaduje ochranu proti chladu.
 
Kokršpaněl -
Kokršpaněl je lovecký pes – slídič. Disponuje obrovskou ochotou ke stopování, hlasitým naháněním, výborným nosem, ochotně přináší, nebrání se ani práci ve vodě. Je učenlivý a ovladatelný, hravý a ke známým lidem přátelský, k cizím může být někdy nedůvěřivý. V Anglii je někdy nazýván „veselý kokr“, díky tomu, že neustále vrtí ocasem. Dnes se můžeme s kokrem setkat i v roli psa společníka, avšak musí být důkladně vychováván, neboť má v sobě, díky svému loveckému původu, značný temperament. Jeho lovecké užití je stále častěji vzácnější, je to především díky vysokým nárokům na péči o srst.
Péče - Plemeno je možné držet jak venku tak v bytě, avšak úprava jeho dlouhé srsti je nezbytná, stejně tak čištění uší, které mívají v některých případech, kdy je osrstění uší bohaté, tendenci k zánětům. Můžeme se setkat i se spínáním uší dozadu, či zastrčením uší do „roláku“, který obepíná krk, aby si kokr neušpinil při jídle slechy.
 
Bernský salašnický pes -
Tento pes původně sloužil k hlídání a nahánění stád s dobytkem a také tahal vozíčky. V současné době se uplatňuje hlavně jako rodinný pes. Bernský salašnický pes je sebevědomý, spolehlivý a pozorný společník. Je vynikajícím přítelem svého pána i jeho rodiny. Je dobromyslný, mimořádně mazlivý a přítulný. Má klidnou a vyrovnanou povahu. Je neobyčejně přátelský a miluje děti, je stále dobře naladěn. 
Péče - I když úprava srsti není náročná, vyžaduje pravidelnou péči. Srst se musí každý týden důkladně česat a kartáčovat. Pokud je to nutné, zastřihávejte přebytečnou srst mezi polštářky na tlapkách. Bernský salašnický pes vyžaduje dostatek pohybu, miluje dlouhé procházky. Díky své husté srsti se dobře hodní na celoroční pobyt venku. Musí být ale v blízkém kontaktu se svým pánem a rodinou, jinak by byl nešťastný. Vůbec se nehodí pro celodenní držení v kotci. Pro správný vývoj potřebuje kvalitní krmivo a pro prevenci kloubních potíží je vhodné přidávat mu kloubní výživu. 
 
Bígl -
Dnes jsou lovecké smečky bíglů, v Anglii je jejich počet zhruba 90 a v Irsku 30, organizovány ve spolku „Association of  Masters of Harriers and Beagles“, ten pravidelně oraginizuje „beaglings“ – tyto lovy, na kterých účastníci nosí tradiční oblečení, jsou v Anglii velmi oblíbené. Psi na těchto honech by měli být stejně zbarvení a vůdce smečky s sebou nebere střelnou zbraň, zajíce musí usmrtit psi. Bígl je pes velmi přátelský. Díky tomu, že byl po několik staletí chován ve smečkách, vypěstoval si smysl pro hierarchii to je jeden z předpokladů pro osvojení si funkce rodinného psa. A tak se poslední době se můžeme shledat i s beaglem společníkem, dnes již plemeno plní převážně jen tuto funkci. Svého pána a svou rodinu má velmi rád. Beagle je velmi oblíbeným plemenem i ve výstavních kruzích. Není vhodným hlídačem.
Péče - Je nenáročný jak na stravu tak i na péči, která je díky jeho krátké srsti minimální. Dožívá se většinou vysokého věku – kolem 15ti let. Může být chován jak v bytě, tak ve venkovním kotci. Pokud si chcete pořídit bígla jako domácího mazlíčka, mějte stále na paměti, že jde o plemeno lovecké a je nutné mu dopřát dostatek pohybu a důsledně jej vychovávat, už jenom kvůli tomu, aby na procházkách neutíkal za zvěří.
 
Border kolie -
Border kolie je inteligentní pozorný učenlivý pes, má zvláštní plíživý způsob pohybu. Je citlivá a poddajná, potřebuje stálou práci a neustálé využití a činnost. Je to vhodné plemeno pro sportovně založené kynology. Její živý temperament spojený s výjmečnou inteligencí ji předurčují k postu favorita jak na poli pracovním tak i v soutěžích agility a poslušnosti. Využívá se i ve službách zachrannářských týmů jako pes sanitární, lavinový.
Péče - Není absolutně vhodné ji držet delší dobu v kotci bez pracovního či jakéhokoli jiného aktivního využití. Její dlouhá srst vyžaduje častější kartáčování. Pokud je pes pracovně využíván je nutné jej krmit kvalitní granulovým krmením, aby se udržela jeho dobrá kondice.
 
Československý vlčák -
Je to všestraně upotřebitelný aktivní pes věrný svému pánu. Nachází své uplatnění v záchrannářských týmech i jako rodinný pes. Potřebuje však dostatek prostoru pro uplatnění a vybití své energie.
Péče - Jeho majitel by měl být zkušenější kynolog, který mu může dopřát dostatek sportovných aktivit a pracovních využítí. Srst, kromě občasného česání, nepotřebuje žádnou speciální úpravu.
 
Autor - jessynka
 

bez povolení autora kopírování přísně zakázáno!!!!