Jak zabavit dítě na pískovišti?

05.04.2012 22:35

 

Jak zabavit dítě na pískovišti?
 
Pískoviště je jedním z oblíbených venkovních hraček pro batolata a malé děti, které nabízí různé zkušenosti a učení. Většina maminek proto s dětmi nejčastěji chodí právě na pískoviště a kolikrát už je těžké dítě zabavit i právě na tomto místě, kde se děti cítí nejlépe. Pískoviště můžete mít i doma na své vlastní zahradě, což je lepší, že víte, že do něj nechodí močit například psy a že písek je čistý. Ale na druhou stranu, na veřejném pískovišti zase dítě zabavíte snáze, protože je velká pravděpodobnost, že tam nebudete sami a vaše dítě si tak může pohrát s dalšími dětmi. Další možností je, domluvit se s další maminkou, aby se svým potomkem chodila si hrát na pískoviště právě k vám, nebo naopak vy k nim, což by byla ta nejlepší alternativa. Děti by se zabavili navzájem a vy by jste měli čas na popovidání si. 
 
Dítě by nemělo být celý den jen s vámi, mělo by navazovat přátelství a to právě na pískovišti jde nejlépe. Navíc se pak děti zabaví mezi sebou a vy si můžete třeba popovídat s kamarádkou. S kamarády by se děti neměly vídat pouze ve školce nebo v družině, ale právě i venku, kde se lépe vydovádějí. Na pískoviště jim sebou můžete vzít z domu různé hračky a vše s čím si rády hrají. Když začnou zlobit a vyžadují vaši pozornost, měli by jste se jim věnovat a třeba něco z písku postavit. Nejen že dítě zabavíte, ale vyvíjí si tím představivost a otužuje to vaše vztahy. Na pískovišti přes léto můžete trávit mnoho hodin a nejen že dítě bude šťastné, ale také bude na čerstvém vzduchu. 
 
Na pískovišti si nemusí hrát jen s bábovičkama ale mohou stavět různé hradby, kopat díry a zahrabávat věci a to je něco, co mohou hrát buď sami, s kamarády nebo jim můžete pomoci vy. Navíc když začnete stavět něco vy, dítě to zaujme a začne vám pomáhat a takto si vydrží hrát i dlouhé hodiny. Výborná je také hra s pískem a vodou. Dítě sice nebude moc čisté, ale umožňuje dětem začít identifikovat příčinu a následek, co se stane, když je písek mokrý. Také jdou stavět za mokra lepší tvary a třeba i věže z písku. Na pískovišti také můžete lépe své dítě začlenit do kolektivu před nástupem do školky. Dítě pozná, že je lepší hra s kamarády, než s vámi a ve školce si pak bude lépe zvykat. 
 
Také by jste ještě před nástupem do školky měla dítě naučit určitá společenská pravidla, jako půjčovat si hračky navzájem, hrát si s druhým, chtít se domluvit, nenechat se bít, nebít druhého, ohradit se, když jeden druhému něco provádí a to můžete nejlépe právě na pískovišti. Hra na pískovišti je také přirozený způsob, jak podpořit fyzickou aktivitu vašeho dítěte, protože na něm děti rádi jezdí s autíčky, hlavně s nákladními auty, kterými mohou přepravovat písek, čímž je rozvíjena hrubá motorika zejména lezení, koordinace pohybů těla a posilování jednotlivých svalových skupin. Na pískovišti by nikdy neměla chybět  lopatka, kyblík nebo formičky, které dítě může používat k budování malých měst, hradů či dělání báboviček, což je jejich nejoblíbenější činnost. Nejen že můžete postavit hrad, ale třeba také vyhloubit bagrem tunel nebo udělat pěknou bábovičku. Písek na pískovišti je prostředek k uplatnění dětské tvořivosti, protože umožňuje dětem zkoumat, postavit a zase zbořit různé tvary. 
 
Autor - jessynka
Tento článek je také publikován na stránkách Chytrá Žena.cz, pro které byl mnou napsán. Kopírování zakázáno!