Jak se dostat po porodu do formy?

17.04.2012 18:08

 

Jak se dostat po porodu do formy?
 
Jestliže se chcete po porodu dostat co nejdříve do formy, určitě pro to musíte něco sama udělat. Nejdůležitější je cvičení, zdravý jídelníček ale také odpočinek. Měla by jste si dopřát každý den čas jen sama na sebe, i kdyby to mělo být třeba jen čtvrt hodiny. Ve své chvilce můžete jakkoliv relaxovat, napustit si teplou koupel, číst knížku nebo se věnovat vaším koníčkům. V tuto vzácnou chvíli by jste měla být sama, na nic nemyslet, jen si užívat co vás baví. Dítě může přeci chvíli pohlídat partner nebo třeba rodiče. Důležité také je, udělat si čas na svého partnera, manžela či přítele. Když miminko spinká, klidně se zavřete jen sami dva v ložnici a věnujte se jen sami sobě. Není to od vás sobeckost, i dítě pak vycítí lásku a vaší radost a bude i ono spokojenější. 
 
Po porodu je hodně důležitý váš jídelníček. Měl by obsahovat více bílkovin, které jsou nezbytné pro obnovu tkání, také tuky a sacharidy, které vám dodají dostatek energie, vlákninu kvůli trávení a hlavně dostatek minerálů. Vyvážený jídelníček vám totiž pomůže účinně překonat únavu a vyčerpání aníž by jste musela sahat po cukrech, kterými jsou čokolády a jiné sladkosti aby jste nabrala potřebnou energii. Důležité je také denně jíst pět porcí ovoce a zeleniny, obiloviny, maso, ryby a dostatek mléčných výrobků. Určitě ale nedržte žádnou dietu, hubnutí po porodu by mělo probíhat pozvolna.
 
Nejen zdravá strava ale i cvičení jsou důležité aby jste se opět vrátila na svoji váhu před otěhotněním. Rozhodně ale nezačínejte s cvičením dříve než 6 týdnů po porodu a v případě císařského řezu ne dříve než 12 týdnů po porodu. Určitě se o vhodném cvičení poraďte s lékařem. Začít můžete s cvičením na posílení pánevního dna, poté začněte s chůzí, po několika dnech zvyšujte tempo. Nemusíte hned začít chodit běhat, postačí i svižná procházka s kočárkem. Hodně žen nashromážděná kila trápí ještě dlouhé měsíce po porodu, není to tím, že by svoji váhu neřešili, přejídali se, necvičili, ale někomu to trvá chvíli, někomu déle než se dostane na svoji původní váhu a není dobré to uspěchat dietami. Pro hubnutí je ideální kombinace pravidelného jídla, spánku a pohybu.
 
Ve cvičení by měla být určitá pravidelnost, určitě nepomůže jednou za týden hodinu cvičení. Ideální je ze začátku deset minut cvičení denně, pak zkuste přidat třikrát týdně po 30 minutách, ostatní dny můžete ponechat jen těch 10 minut. Mezi tím si vyjít rychlejší chůzí na procházku s kočárkem, zaplavat si a nebo třeba na aquaaerobic. Určitě se ale nepřepínejte, poslouchejte své tělo a když se budete cítit unavená, tak cvičení vynechejte. Rozhodně se ze začátku vyhýbejte běhání a skákání a v každé volné chvilce si posilujte cviky pánevní dno, protože se v průběhu těhotenství a porodu svaly pánevního dna povolují a nejen že tím opět získáte potěšení ze sexu ale je to vhodnou a účinnou prevenci proti inkontinenci, která postihuje spousty maminek po porodu. 
 
Tukové zásoby, které se vám vytvořily během těhotenství se také dobře spalují kojením. Tvorbou mléka totiž spalujete energii a kojení je nejpřirozenější způsob hubnutí po porodu a proto se doporučuje začít se cvičením až skončíte s kojením. Jestliže začnete se cvičením dříve, dejte si velký pozor na zátěž při sportu, dítě to totiž pozná na mléku. Může to mléko ovlivnit i tak, že ho miminko začne odmítat, protože v mléce se zvýší obsah kyseliny mléčné. Takže nejlepší radou na závěr je, začněte cvičení až po kojení, začněte pozvolna, stačí pár minutek denně, dbejte na zdravou stravu, odpočinek, relaxaci, nepřepínejte se, nepřejídejte se, choďte na pravidelné procházky a to buď sami nebo s kočárkem, myslete i sama na sebe a udělejte si chvilku jen pro sebe, nezapomínejte na partnera a nedržte zpočátku žádné diety, ideální je shodit po porodu 1 kilo za měsíc. 
 
Autor - jessynka
Tento článek je také publikován na stránkách Chytrá Žena.cz, pro které byl mnou napsán. Kopírování zakázáno!