Jak se donutit ke sportu?

31.03.2012 11:04

 

Jak se donutit ke sportu?

 
Jestliže jste se rozhodli, že budete cvičit nebo sportovat a nemůžete se stále k tomu dostat, chybí vám ta správná motivace. Někomu stačí, že nedopne knoflík u kalhot, ale druhý se musí hodně přemáhat aby vůbec nějakou fyzickou aktivitu ze sebe dostal. Vždy je nejhorší vůbec začít, pak už to většinou jde samo. Někteří si vždy najdou nějakou výmluvu, aby cvičit nemuseli, přitom jakmile začnou, tak ve většině případů je to zaujme natolik, že příště je už nemusí nikdo přemlouvat. Samozřejmě nepočítám, když si někdo jen vyjde ven zaběhat, to už se i pro příště hledá motivace velmi špatně. 
 
Nejlepším řešením je, když se na cvičení domluvíte s někým dalším, třeba kamarádkou. Ono pak je horší na cvičení nepřijít, když víte, že kamarádka vás čeká, než kdyby jste měli jít sami. Pokud zaujmete ten správný postoj k výkonu, výkonnosti, soutěžení a úspěchu, výsledek se většinou dostaví brzy. Každý sport vede k zábavě, sociálnímu kontaktu, přátelství, napětí, riziku, odvaze a dobrodružství, k estetickým zkušenostem, kráse a ladnosti pohybu, relaxaci, kompenzaci, snižování tenze, radosti z pohybu, zdatnosti, zdraví a někdy i dokonalému vzhledu. 
 
Sport také rozvíjí osobnost, charakterové vlastnosti, sociální zkušenost, vzrušení, odvahu, dovednosti, fyzické zdraví a je vhodný k odstranění stresu. Vždy vás ale cvičení musí bavit a musíte vytrvat, překonat počáteční lenost a zařadit sport ke každodenním aktivitám. Sportů je tolik, že si vždy každý vybere to svoje, co ho dokáže zvednout ze židle a bude ho bavit. Můžete například hrát míčové hry jako basketbal či volejbal, nebo také florbal, futsalu a mnoho dalších. 
 
Někoho zase zaujme třeba kondiční posilování, tance, plavání, horolezecká stěna, stolní tenis, judo, frisbee, lukostřelba nebo méně náročné sporty bowling, squash, golf či tenis. Kdo má rád přírodu tak turistika, kanoistika, kondiční běh a mnoho dalších. Kdo stále váhá, jestli má jít cvičit nebo ne, tak si můžete stále dokola opakovat, jak cvičení je zdraví prospěšné, i to někomu může pomoci. Cvičení by nemělo být jen nudnou povinností, měli by jste na sobě pozorovat pozitivní změny a mělo by vás bavit.
 
Když zjistíte, že jste udělali nějaký pokrok, nebo třeba zhubli nějaké to kilo, měli by jste se pochválit a dát si odměnu. Můžete si za to třeba koupit nějakou maličkost, která vás potěší. Naopak jestliže zaznamenáte při sportu jakoukoliv úzkost, strach, okamžitě s tímto sportem přestaňte a najděte si jiný, který vás bude bavit. Při sportu by jste měli cítit radost z pohybu, štěstí a pocit spokojenosti. Také je vhodné si stanovit určitý cíl a při dosažení cíle si dopřát zaslouženou odměnu. Nikdy by jste neměli jít cvičit, když se zrovna necítíte dobře, a to jak po duševní tak fyzické stránce, nebo když jste nachlazení nebo zrovna proděláváte jakoukoliv nemoc. A na závěr bych jen napsala, že nejlepší motivací jsou přátelé, se kterými jakýkoliv sport nebo cvičení provozujete a těšíte se na něj. 
 
Autor - jessynka

Tento článek je také publikován na stránkách Chytrá Žena.cz, pro které byl napsán.