Humpolec a zřícenina hradu Orlík

09.07.2010 22:03

Humpolec a zřícenina hradu Orlík

 

Město se nachází v kraji Vysočina a je situované jihovýchodně od Prahy a je přibližně v polovině cesty po dálnici D1 mezi Brnem a Prahou. Humpolec byl založen na počátku 13. století a statut města získal přibližně v roce 1807. Vznikl jako strážné místo uprostřed pohraničních hvozdů, kde vedla důležitá stezka vedoucí z Prahy na Moravu. První písemná zmínka o vsi je z roku 1178, kdy ji král Přemysl daroval Soběslavovi II., komu dříve patřil není známo. Prvním známým držitelem města je řád německých rytířů, dále židovský klášter a poté křižovníci s červenou hvězdou. Ve 13. - 15 století tu byla významná těžba stříbra.
 
Humpolec je proslaven především Hliníkem, který má zde své Hlinikárium, které bylo poprvé otevřeno dne 22. září 2006 za přítomnosti Zdeňka Svěráka a Ladislava Smoljaka. Nedaleko Hlinikária se nachází park Stromovka s pamětní deskou Hliníkovi která byla odhalena 8. září 2002. V Humpolci se narodil antropolog Aleš Hrdlička, spisovatel a překladatel Jan Zábrana a undergoundový spisovatel a antikomunista Ivan Martin Jirous. V nedaleké obci Kaliště se narodil skladatel Gustav Mahler. Město má asi 11 tisíc obyvatel  a je obcí s rozšířenou působností. Do jeho správního území náleží obce Budíkov, Bystrá, Čejov, Hojanovice, Horní Rápotice, Hořice, Ježov, Jiřice, Kaliště, Kejžlice, Koberovice, Komorovice, Mladé Bříště, Mysletín, Píšť, Proseč, Řečice, Sedlice, Senožaty, Staré Bříště, Syrov, Vojslavice, Vystrkov, Želiv. Většina z těchto obcí je zároveň členy mikroregionu Zálesí. K Humpolci patří ještě místní části Hněvkovice, Kletečná, Petrovice, Lhotka, Rozkoš, Vilémov, Plačkov, Krasoňov, Světlice a Světlický Dvůr.
 
Hlinikárium - Hliník se skutečně odstěhoval do Humpolce.
Unikátní recesistické muzeum. Na památku si můžete v infocentru zakoupit tričko Hliník se odstěhoval do Humpolce!, nebo Marečkovo pero. V muzeu uvidíte spousty fotografií a rekvizit spojených s Hliníkem shlédnete krátké ukázky z filmu Marečku, podejte mi pero!, můžete si ve školní lavici napsat písemku o Hliníkovi, a nechybí ani Hujerovy švestičky. Je zde také vystaveno 667 pohledů, které přišly z celého světa na adresu neexistující osoby - Hliníka, a jejich odesílatelé tak vytvořili rekord s nejvíce pohledy zaslaných fiktivnímu občanovi. Tento rekord je zanesen v české databance rekordů a v české knize rekordů.
 
Městská naučná stezka
Má název Po stopách historie a prochází historickými částmi města Humpolec a její trasa měří skoro 5 km.
Výchozí bod trasy je umístěn na největším humpoleckém Horním náměstí, kde stojí nejvíce historicky i kulturně cenných budov a je zde také turistický informační servis, infotabule s mapou města a základními turistickými informacemi, turistická i cykloturistická mapa okolí města, a turistické a cykloturistické rozcestníky. Informují ve třech jazycích ČJ, AJ, NJ o historii a významu budovy, popř. zajímavosti, která se k tomuto místu váže, text je doplněn obrázkovým detailem zajímavé části interiéru.
 
Asi 1 kilometr od centra města se nachází zřícenina hradu Orlík.
 
Zřícenina hradu Orlík
Romantická zřícenina hradu leží asi 2 km východně od Humpolce v blízkosti obce Rozkoš. Původní hrad byl vybudován ve druhé polovině 14. století. Postupně byl rozšiřován a v polovině 16. století byl přejmenován na Orlík. V 17. století, po třicetileté válce je již uváděn jako pustý. Z původního sídla se dochovala hranolová věž, brána a část paláce se zbytky hradeb. Zřícenina byla v letech 1913 - 24 částečně ošetřena a zakonzervována. Další zabezpečovací práce byli prováděny v letech 1939 - 41 Klubem českých turistů. V roce 1988 na hradě začíná pracovat malá skupina místních nadšenců. Od roku 1992 do roku 1996 probíhali nové stavební opravy, financované Okresním úřadem v Pelhřimově a městem Humpolec. V roce 1999 byl objekt zpřístupněn veřejnosti. Přístup ke zřícenině je po modré značce z Humpolce asi 2 km nebo po žluté z osady Rozkoš. Zřícenina je na trase naučné stezky Březina. Možnost parkování cca 500 metrů pod hradem u lesa Rozkoš.
 
Zajímavosti Orlíka
Rekonstuovaná chlebová pec, opravená studna v podhradí Orlíka, novodobá funkční replika středověké keramické pece, Starý palác, Hlavní věž, Hradní kuchyň, Nový palác a bastion
Okolo hradu prochází Naučná stezka Březina.
 
Autor - jessynka

Humpolec a zřícenina hradu Orlík  Humpolec a zřícenina hradu Orlík  Humpolec a zřícenina hradu Orlík  Humpolec a zřícenina hradu Orlík