Gravijóga - jóga v těhotenství

19.02.2012 17:44

 

Gravijóga - jóga v těhotenství

 
Gravijóga je určena všem nastávajícím maminkám, a pomůže hlavně ulevit od bolestí zad či kloubů. O tom, zda v těhotenství cvičit, dnes není pochyb, protože když budete v dobré kondici, porod může proběhnout mnohem lehčeji. Ovšem vždy je dobré v těhotenství cvičit jen pod dohledem zkušeného odborníka a cvičení nejdříve konzultovat se svým lékařem, zda vám jej doporučí. V rizikovém těhotenství bez konzultace s lékařem v žádném případě necvičte. 
 
Gravijóga se cvičí především pro usnadnění porodu ale také při ni posilujete, relaxujete a učíte se správně dýchat. Tímto cvičením navazujete hlubší vztah s děťátkem, zbavujete se strachu, nejistoty a radujete se z těhotenství. U zdravé ženy není důvod přestat v období těhotenství sportovat, naopak se doporučuje. Samozřejmě ale nemůžete dělat úplně všechny sporty, ale jen ty lehčí a s ohledem na váš zdravotní stav. Také se nedoporučují sporty, při kterých se skáče a jsou velké otřesy bříška. 
 
Mimo gravijógy můžete v těhotenství cvičit různá těhotenská cvičení, pilátes nebo třeba chodit plavat. Cvičení nejen ulehčuje partiím, které gravidita velmi namáhá jako jsou záda a nohy ale pravidelný pohyb dodá tělu více kyslíku, o který se musíte během gravidity dělit s miminkem. Do 5 měsíce ženy většinou s cvičením nemají žádný problém, později už to bývá těžší kvůli bříšku. Cvičení nikdy nepřehánějte a cvičte, jen pokud se vám to bude líbit a nebudete se cítit unavená. 
 
Gravijóga je určena pro všechny věkové kategorie žen. V těhotenství se velice hodí k odbourání stresu a celkovému zklidnění, uvědomění si sama sebe, naučí vás správnému dýchání, má plynulé přechody z jedné polohy do druhé a tím je vhodná pro budoucí maminky i nenarozené dítě. Klidná hudba, meditace a protahování je krásně prožitý čas a to nejen pro budoucí maminku. 
 
Jestliže chcete gravijógu cvičit doma, měli by jste si pořídit například instruktážní DVD, podle kterého budete později cvičit ale hlavně první absolvovat pár lekcí u odborníka, který vás naučí správné technice. Ke cvičení vám úplně postačí podložka a vhodné pohodlné oblečení, nic víc nepotřebujete. Jóga v těhotenství má pozitivní vliv jak na fyzikou stránku ženy, tak posiluje  svaly, vyrovnává svalovou dysbalanci, zlepšuje funkci srdce a díky tomu budete mít i pružnější páteř. Vždy ale dělejte jen to, co vás baví a co vám a vašemu bříšku dělá dobře. 
 
Autor - jessynka
 
Tento článek je také publikován na stránkách Chytrá Žena.cz, pro které byl napsán.