Dožínkové slavnosti a Biojarmark v Praze

16.08.2010 19:38

Dožínkové slavnosti a Biojarmark v Praze

 

Dne 17. a 18. září se konají společně tyto dvě velké akce. Letos již 17 ročník v Hostivařském Středisku ekologické výchovy hl. m. Prahy Toulcův dvůr v Praze 10 u sídliště Košík v areálu ekocentra, tradiční Pražské dožínkové slavnosti a biojarmark. Pořadateli jsou Liga ekologických alternativ a Základní článek Hnutí Brontosaurus Botič, kteří tak navazují na čtyřletou úspěšnou spolupráci. 

 

Biojarmark 

Zahájen bude v pátek 17. září ve 14 do 19 hodin. Akce se zúčastní více než pět desítek ekozemědělců a obchodníků s biopotravinami z České republiky. Chybět nebudou přední zelináři, producenti výrobků z kravského i kozího mléka, ale ani výrobci, kteří nabídnou šťávy, mošty, biovíno, biopečivo, cukrovinky, studené i teplé vegetariánské či naopak masné speciality. Paletu nabídky doplní přírodě přátelská kosmetika a oblečení z biobavlny. Na prodejních pultech se očekává dosud nejširší paleta zboží. Při nákupu, ale i ochutnávkách se hosté mohou od prodejců dozvědět více o jejich způsobu hospodaření, výrobě a také zpracování nabízených produktů. Dvůr bude po celý den kromě bioprodejců také zaplněn řemeslníky a dalšími tradičními prodejci. 

 

Dožínkové slavnosti

Zahájení v sobotu 18. září od 10 do 18 hodin Program vyvrcholí ve 14 hodin, kdy vjede do dvora našňořený žebřiňák s koňmi a chasou doprovázený průvodem s folklórní muzikou, při které si můžete i zaskotačit v kole. Děti i rodiče si budou moci vybrat z celodenní nabídky tvůrčích dílniček a her inspirovaných tématem dožínek. Děti si například mohou vyzkoušet přípravu chlebových placek, od vymlácení obilí až po pečení v peci. 

Návštěvníci si také budou moci prohlédnout zvířata z farmy, historické prostory dvora, renesanční špýchar a gotický sklep. 

 

V sobotu 18. září od 10 do 18 h budou společně probíhat Biojarmark i Dožínky. Vrcholem slavností bude v sobotu kolem 14 hodiny dožínkový průvod s chasou a tanci.  

 

Vstupné 

Pátek - dobrovolné

Sobota - dospělí 80 Kč

Děti od 4 let, studenti, důchodci - 40 Kč 

Rodinné vstupné - 1 dospělý a 2 děti - 130 Kč

2 dospělí a 2 děti - 210 Kč

 

Jako každý rok se tato akce koná v září, protože září je - Měsícem biopotravin a ekologického zemědělství. Je to největší republikový svátek ekozemědělců a příznivců potravin zrozených bez chemie v souladu s přírodou. V pátek odpoledne od 14 h a celou sobotu nabídne desítky stánků nejen s bioprodukty k jídlu a pití, ale i certifikované výrobky z oboru kosmetiky, odívání a potřeb pro děti, stejně jako i další nejrůznější doplňkové přírodní produkty, ukázky řemesel, hry pro děti i rodiče, kvízy, tance i muziku. 

 

Zajímavé jistě budou i stánky s tématickou literaturou, poradenskými letáky všeho druhy ale i recepty. Pro rodiče i provozovatele škol nebude chybět ani informační stánek Pro-Bio ligy k projektu Bioškoly - zavádění biopotravin do škol a předškolních zařízení, který se rozbíhá zejména v Praze a Středočeském kraji. Je přihlášeno přes 30 bioprodejců, jsou to například Netíkovi ze Spáleniště s biozeleninou, Abrlovi z Pavlova s biovíny a kořením, ekofarma Sasov J. Sklenáře s biomasnými produkty, pekárna Zemanka s biosušenkami, Sluneční brána Čejkovice s biočaji, ekofarma Pěnčín s kozími biosýry, biokosmetika Dr.Hauschka, Templářské sklepy Čejkovice které vstupující na trh BIO s novu sadou biovín či firma Bioprodukte Oberkirchen z Vídně s biošpekem, bioklobásami a biosýrem a plno dalších.

 

Autor - jessynka