Čištění uší psů a koček

08.05.2010 15:35

Čištění uší psů a koček
 
Péče o psa  a kočku zahrnuje celou řadu povinností. K těm nepříjemným řadíme například čištění uší. Nezapomeňte, že pejsek či kočička jsou vystavovány různým nečistotám a prachu mnohem více než vy. Doporučujeme proto, abyste jim ušili čistili alespoň jedenkrát měsíčně. Vlastníte-li plemeno, které je zánětem uší ohroženo mnohem více, doporučujeme čistit uši minimálně jedenkrát za dva týdny.
 
Jak vyčistit psovi uši -
Rozhodně pro čištění uší vašeho čtyřnohého kamaráda nepoužívejte různé vatové tyčinky, vatové tampóny apod. Tímto způsobem byste mohli psovi akorát ublížit.
Důkladně a správně vyčistíte uši pouze pomocí speciálního roztoku, který zakoupíte u veterináře nebo ve zverimexech. Uši je třeba pravidelně kontrolovat, ale přehnaná péče spíše škodí. Jsou-li čistá, není třeba nijak zasahovat. Tvoří-li se v nich více mazu, pak je velmi opatrně očistíme. Zevní zvukovod (vnitřní část boltce) otřeme kouskem buničité vaty namočeném v dětském oleji. Čistíme vždy jen tu část, kam vidíme, a dbáme na to, abychom maz a nečistoty nezasunovali hlouběji do ucha.
Další variantou jsou moderní přípravky speciálně určené k čištění uší psů (např. Otifree výrobce Vétoquinol), které se nakapou do ucha, tam by měly rozpustit maz a nečistoty, které pak setřeme tamponem nebo kouskem buničité vaty.
 
Roztok k čištění uší - 
Roztoky pro čištění psích uší jsou uzpůsobeny tak, že vše zvládnou samy. Stačí jen, abyste požadované množství nanesli do zvukovodu vašeho pejska a nechali působit. Následně ouško zvenčí promasírujte a papírovou utěrkou setřete nečistoty, které roztok z ucha vytáhne. Roztok rozpouští maz, působí jako desinfekce, ucho vyčistí, vysuší a zároveň udržuje správné a vhodné mikroklima ve vnějším zvukovodu. Doporučuji tyto přípravky: Nolvasan Otic, Otifree, Epi Otic.
 
Zánět zvukovodu -
Nastane-li v uchu problém projevující se např. začervenáním zevního zvukovodu, přílišnou produkcí ušního mazu (zapáchajícího) , případně pohazuje-li pes hlavou nebo ji nosí ke straně, jeho ucho je citlivé na dotyk, bezodkladně vyhledáme veterináře, může jít o zánět zevního zvukovodu, který je v současné době dobře léčitelný. Zanedbá-li se ale jeho léčba, může přejít do chronické formy a taková léčba je pak velmi zdlouhavá a nepříjemná.
 
Plemena, která jsou více náchylná -
lovecká plemena - retrívři, labradoři, kokršpanělé, barváři, honiči, ohaři, musoloidní plemena - boxeři, mastixové, cane corso.
 
Čištění uší koček -
Uši pravidelně kontrolujte a nadbytečný maz odstraňujte jemně tamponkem vaty nebo vatovou tyčinkou. Tamponek nejdříve namočte v dětském oleji a na každé ouško použijte čistý. Čištění uší do hloubky přenechte raději veterináři. Veterináře je nutno navštívit jestliže ve zvukovodu kočky objevíte tmavohnědé až černé silně zapáchající částečky. Je pravděpodobné, že kočka trpí ušním svrabem. Tato nemoc je nakažlivá a může zapříčinit zánět ucha. Tato nemoc se nutně musí léčit.
 
Ušní kapky pro psi a kočky -
Kapky jsou jemný a šetrný prostředek bez alkoholu pro čištění uší psů, koček a domácích zvířat. Jsou vhodné pro běžné a pravidelné čištění uší. Jemně uvolní nečistotu a maz bez podráždění sliznice.
 
Nezapomeňte vytrhávat chloupky z uší u dlouhosrstých plemen. Není nutné vytrhat naráz všechny, stačí postupně. Pes si na to časem zvykne a bude držet dobrovolně.
 

Autor - Markéta - Jessynka