Bělá pod Bezdězem

04.08.2010 16:26

Bělá pod Bezdězem

 

Město Bělá pod Bezdězem leží na okraji Středočeského kraje 14 km na severozápad od Mladé Boleslavi. Historické jádro města je od roku 1992 městskou památkovou zónou a původní obec byla založena Kunrátem a Hertvíkem z Kravař v roce 1264. Dne 22. října 1264 byla povýšena Otakarem II. na město. Bělá trpěla nedostatkem vody, a proto v roce 1304 nechal Hynek Berka z Dubé se svolením Václava II. vystavět město nové, blíže potoku a přenesl práva původního města.

 

Zámek

V nejvyšším bodě města Bělá stojí zámek ve tvaru nepravidelného pětiúhelníku s 30 metrů vysokou věží. Původně zde stávala gotická tvrz, která byla využívána jen přechodně při cestách nebo za lovu v lesích. pak došlo k mnoha přestaveb, hlavně v roce 1689. Zámek tvoří pět traktů a v průčelí se zdvíhá 32,4 m vysoká věž s osmibokou cibulovitou bání. Ve spodní části věže je klenutý průjezd, kterým se vchází do vnitřního nádvoří. V zámku je umístěno muzeum města, většina jeho prostor byla přebudována na byty. Součástí je i zámecká kaple z roku 1629.

 

Česká brána

Česká brána pochází ze samotných počátků města Bělá a je poslední z někdejších čtyř bran na vchodech do středu města, které sloužili jako vstup do města. Je součástí mohutných hradeb. Brána je vysoká 13 metrů a je doplněná hranolovitou věží. Věž brány má čtvercový půdorys se zdmi z hrubého kamene o síle 2,3 metrů. Výška je dnes asi 13 metrů, což je podle historických pramenů pouze část výšky původní. Střecha byla v rámci ochrany památek obnovena novým krovem a krytinou. Zajímavé je i předbraní, kde jsou patrné zbytky padacího mostu, který sloužil k překonání příkopu, který byl součástí opevnění.

 

Radnice  

Radnice se nachází na náměstí a byla postavena v roce 1613, a v 19. století  bylo přistavěno další patro. Nad polokruhovým vstupem do budovy s toskánskými sloupy a římsou s městským znakem je latinský nápis jeho překlad zní: Věže s hradbou a obraz udatného lva zdobí toto město, ale ty, lve Kriste, řiď je, zde sídlo je soudců, vězte to bezbožníci, jejichž srdce nemají v úctě zákonů božích. Součástí areálu je také šatlava z roku 1852. 

 

Další významné památky města 

Klášter Řádu sv. Augustina s kostelem sv. Václava. - 

Klášter byl roku 1571 opuštěn, přestože nebyl poškozený. V roce 1633 došlo k přestavbě. Byl poškozen husity a přestavěn do dnešní podoby v letech 1709 až 1712. Řeholníci zde působili ještě roku 1948.

Děkanský chrám Povýšení sv. Kříže -

Chrám byl postaven ve 14. století, po požáru v roce 1635 byl barokně přestavěn. Velké opravy se konaly roku 1881.

Socha sv. Jana Nepomuckého -

Socha je z počátků 18. století, stávala na náměstí, nyní je opodál před kostelem.

Mariánský sloup -

Sloup byl věnován Arnoštem z Valdštejna roku 1681 jako poděkování za zachránění města od moru.

Pomník Na stráž -

 Pomník byl postaven v roce 1931 v parku, autorem je Josef Mařatka.

 

Městské koupaliště

Krásné koupaliště o rozloze 7500 m2. Rozměry bazénu jsou 50 m x 100 m, hloubka je do 3 m, venkovní sprchy, umístěné v přední části koupaliště. Odpočinková plocha je travnatá i písečná po dvou stranách bazénu, v zadní části areálu je umístěno dětské hřiště a brouzdaliště pro malé děti s hloubkou do 20 cm vody. Je napouštěno pitnou vodou a denně je prováděna výměna vody. Na koupališti je možné hrát stolní tenis a plážový volejbal. 

 

Město patří a vždy patřilo k rekreačním oblastem. Nad koupalištěm je chatový tábor, který má kapacitu 130 lůžek. Dále se můžete ubytovat v hotelích i v soukromí. Stravovací možnosti pro návštěvníky města jsou velmi dobré jak v areálu koupaliště, tak v jeho blízkosti. Okolí města je vhodné pro pěší turistiku, je zde dobře vyznačeno několik zajímavých turistických tras vedoucích krásnou krajinou. Uprostřed města je starobylý park, založený bývalou lesnickou školou, která ve městě sídlila. Zde jsou po dobu letní sezony pořádány každý pátek v podvečer koncerty. V soukromých restauracích jsou o víkendu pořádány taneční zábavy, v prostorách Sokolovny diskotéky. V lesích kolem města máte možnost houbaření a sběru borůvek. Soukromý jezdecký areál nabízí jízdu na koni, dále je zde velmi dobrý travnatý fotbalový stadion, sportovní hala a tenisové kurty. 

 

Autor - jessynka