Zámek Veltrusy - Výstava růží

24.05.2010 21:38

Zámek Veltrusy - Výstava růží

 

Dne 25 - 27. 6. 2010 se koná na zámku Veltrusy 16. ročník výstavy růží na téma Dřevo a květina. Která růže bude ta nejkrásnější? To se dozvíte až po skončení výstavy, protože soutěž o nejkrásnější růži bude po celou dobu výstavy. Budete mít možnost nechat se okouzlit krásou růží těch nejrůznějších druhů.  Návštěvníci výstavy budou mít možnost vidět několik desítek růží od malo i velkopěstitelů. Zároveň budou moci dát svůj hlas té rostlině, která se jim nejvíce líbila anebo jim nejlépe voněla. V pátek 25. 6. v 17 hodin zahrají k poslechu žáci ZUŠ Kralupy nad Vltavou. 

 

Něco o růžích

O růžích se vždy říkalo a dodnes říká, že jsou to královny všech květin. Pěstování růží spadá až daleko do historie lidstva, až k zahradám egyptských faraónů, k visutým zahradám královny Semiramis v kvetoucím Babylónu, ke starým Peršanům a Indům, od kterých zdědili lásku k růžím v dávné minulosti staří Římané. Když rozkvetou, honosně se rozhlíží po kraji a čekají, až přiletí nějaká včelka nebo člověk, kterého vůně natolik okouzlí, že si ji vezme domů do vázy. Současný bohatý sortiment růží umožňuje pěstování i v nádobách. Posledních 20 let se rychle a úspěšně rozvíjí šlechtění drobnokvětých kompaktních růží, určených pro omezený prostor. Růže jsou velmi důležité okrasné rostliny, kvetou po celé léto až do zámrazu. Podle botaniků je až 200 druhů růží, v ČR zatím jen 13 a až na 50 tisíc odrůd (kultivarů, sort). Asi polovina z niž již zanikla. Největší světová sbírková rozária se chlubí asi 8 tisíci odrůdami a druhy vysazenými na jednom místě.  Nejvíce původních druhů růží naleznete ve Středomoří, v Malé Asii a v Číně. V těchto krajích si také člověk jako první růže povšiml.

 

Zámek Veltrusy

Barokní zámek Veltrusy se nachází ve Středočeském kraji, v okrese Mělník v dolním Povltaví kousek od Prahy, jen pár kilometrů od Nelahozevsi a Kralup nad Vltavou. Zámek se řadí mezi nejvýznamnější architektonická díla vrcholného baroka v Čechách. Byl postaven na počátku 18. století Václavem Antonínem Chotkem. Rozkládá se v nádherném přírodně krajinářském parku, který patří mezi nejstarší v Evropě. Ač byla budova zámku silně poničena povodní v roce 2002, má stále svým návštěvníkům co nabídnout. Zámek, původně pouhý letohrádek, později významně rozšířený tvoří oválné jádro, k němuž radiálně přiléhají nižší křídla, uspořádaná do tvaru písmene X. Na severní straně k němu přiléhá čestný dvůr, který uzavírají alegorické sochy dvanácti měsíců a čtyř ročních období. V interiéru zámku se nachází mnoho nádherných místností, hlavní sál, salón Marie Terezie, zimní jídelna, knihovna, čínský salon, mušlový pokoj a mnoho dalších. Mimo zámku je zde možné vidět přírodní krajinářský park, neogotický mlýn, umělé jeskyně atd. Rozsáhlý přírodně-krajinářský park s romantickými stavbami je volně přístupný. Mezi další zajímavosti patří Chrám přátelství, klasicistní Laudonův pavilon, pavilon Marie Terezie, Dórský pavilon, Egyptský kabinet se sfingou či Kaplička, kterou nechal zbudovat u cesty Jindřich Chotek na památku své zesnulé ženy Charlotty. 

 

Po dobu výstavy otevřeno 

Pátek - 10.00 - 18.00 hod. 

Sobota - 9.00 - 18.00 hod.

Neděle - 9.00 - 17.00 hod.

 

Mimo výstavu otevřeno denně mimo pondělků (5.7. v pondělí otevřeno) od 9-11 a 13-16 hodin (v každou celou hodinu)

prohlídka asi 45 minut s průvodcem.

vstupné 50 Kč/ 30 Kč zlevněné/ 130 Kč rodinné

 

Historické skleníky na zámku Veltrusy

Prohlídka části areálu užitkové zahrady a skleníku. Dochovaný systém kanálkového topení z 18. století, ukázky pěstovaného sortimentu, informace o růži Marie Henriette Chotek, výklad historie se zdůrazněním parku, dobové pohledy na park. 

Otevírací doba

červen-červenec-srpen jen víkendy

prohlídky začínají v 11 a 13 hodin

ostatní dny jen na objednání

prohlídka 45 minut s průvodcem

vstupné 40 Kč/ 30 Kč zlevněné/ 110 Kč rodinné

 

Jestliže chcete vidět nejkrásnější růži výstavy, přijeďte do Kralup nad Vltavou vlakem, odkud budete zdarma odvezeni autobusem přímo do centra výstavy, cesta autobusem je zdarma. Odjezd linkového autobusu z Kralup žel. stanice je v 9:25 číslo spoje 250470 nebo v 11:40 číslo spoje 100370. A odjezd linkového autobusu z Veltrus MHD je ve 13:30 číslo spoje 25710210 nebo v 15:27 číslo spoje 250470. A nebo můžete přijet až před zámek autem.

 

Autor - jessynka