Zámek Milotice

09.08.2011 09:05

Zámek Milotice

 

Letošní léto jsme navštívily krásný zámek v Miloticích. Milotický zámek se nachází na jihovýchodu moravy, asi 8 km od Kyjova. Byl to původně renesanční zámek z druhé poloviny 16. století, který byl přestavěn na barokní. Na zámku si můžete prohlédnout náročně komponovaný celek zámeckého areálu s nádvořím, jízdárnou, konírnou, dvěma oranžériemi, francouzským parkem a přilehlou bažantnicí. 

 

Hned před zámkem se nachází parkoviště a u vchodu na zámek nás zaujal přístupový most s galerií soch od Jakuba Kryštofa Schletterera z roku 1742. Po prohlídce soch jsme vstoupily na nádvoří. Ještě než jsme vešli do zámku, prohlédli jsme si krásnou výstavu krojů, která se nacházela v bývalé zámecké konírně. Je zde i možnost se vyfotit před speciálně vyrobenými kulisami v krojích. Poté jsme šli do zahrady, kde se nachází spousta vyřezávaných dřevěných soch. 

 

Po prohlídce zahrady jsme šli do zámku. Prohlídka trvala 50 minut a na zámku nás velice zaujala štuková výzdoba a hlavní sál s rozměrnou iluzivní freskou. Pěkná byla i zámecká kaple s nástropní freskou. Procházeli jsme pokojem vychovatelky, pracovnou Antoinetty Seilern-Laudonové, společenským salonem, kde se nachází kamna vyrobená z fajánsových kachel pro rod de la Rovere v holíčské manufaktuře, kuřáckým kabinetem, kabinetem hraběnky, jídelnou, oratoří, místem odkud se šlechta účastnila bohoslužeb a dětským pokojem z první poloviny 20 století. Celý zámek je stylově zařízený a nabízí pohled do života posledních majitelů zámku, rodiny Seilern Aspangových. Interiéry byly instalovány podle dobových fotografií ve spolupráci s dcerou posledního majitele panství Mariettou. 

 

Po prohlídce zámku jsme byli všichni tak hladový, že jsme se zajeli najíst do blízké restaurace, kde výborně vařily. Pak jsme se vrátily opět k zámku a šli do zámecké zahrady, parku, obory i bažantnice.  Jako první nás zaujaly fontány a letohrádky s ptačím domkem, umělá zřícenina a ermitáže. Po prohlídce zahrady jsme se šli podívat do obory, která je protkaná hvězdicí průhledů sbíhajícími se u krytého pavilónu z r. 1766. Nejkrásnější ale je zahradní salón, který je rozdělen na dvě symetrické části, kde středem vede cesta, lemovaná květinovými záhony. Celá cesta je osázena tvarovanými stromy a procházíte cestou uvnitř. 

 

Celý zámek i okolí se nám velice líbilo a všem můžu tento výlet jen doporučit. Zámek je otevřen od dubna do října a vstupné pro dospělé je 90 Kč, senioři, studenti, děti, ZTP za 70 Kč, rodinné vstupné, což jsou 2 dospělí a 2-3 děti je 260 Kč. Na zámku se také konají kostýmové prohlídky a noční prohlídky. Je zde také možnost půjčit si kostým na procházky parkem a fotografování v exterierech zámeckého areálu na dobu 30 minut. Noční prohlídky na zámku oživují legendu o Milotických čápech, kteří zachránili hraběte Serenyiho z tureckého zajetí. Součástí těchto nočních prohlídek jsou ukázky barokního stolování a setkání s černou hraběnkou v zámecké kapli.

 

Autor - jessynka