Výhody a nevýhody bio potravin

06.11.2011 16:55

 

Výhody a nevýhody bio potravin

 
Mnoho lidí ještě donedávna nakupovalo potraviny i jiné věci zcela bezhlavě, vůbec se nezajímaly o to, kde byl daný produkt vyroben nebo vypěstován, a už vůbec se nedívaly na jeho čerstvost či kvalitu, zkrátka koupily co bylo levné a aby toho bylo co nejvíce. V dnešní době už ale mnoho rodin nakupuje biopotraviny a zajímají se o to, jak co bylo a kde vypěstováno. Především rodiny s malými dětmi více nakupují bio výrobky pro své děti. Nejen že jsou jistě zdravější, ale každého kdo nakupuje biopotraviny může hřát u srdce, že dělá něco pro přírodu a hospodářská zvířata, protože životní podmínky zvířat ve velkochovech jsou často skutečně něco naprosto strašlivého, a také nejsou zrovna nejlepší různá hnojiva a pesticidy. 
 
Biopotraviny jsou produkty převážně z ekologického zemědělství, na které se lze poměrně spolehnout, měli by být z polí, která nebyla nejméně 3 roky hnojena umělými hnojivy a nebyli používány pesticidy až na povolené vyjímky. Pokud se jedná o zvířata, neměla by být krmena aditivy, ale jen krmivy vypěstovanými na bio polích, nesmí se používat žádná léčiva a měli by být chovány ve stanovených podmínkách, jako jsou pastva a venkovní prostory. V ekologického zemědělství také nejsou povoleny genově upravené rostliny a krmení pro zvířata neobsahuje zbytky antibiotik. 
 
I když vám nikdo nezaručí, že v půdě pro biopotraviny není nějaká stará zátěž nebo se na pole masivně nesnáší cokoliv z továren, nebo smetišť třeba z okolí, ale je to minimální pravděpodobnost oproti běžně prodávaným potravinám třeba ze zahraničí. Většina takových polí je totiž přísně střežená a každý bio zemědělec si to hlídá. Potraviny, které mají označení jako bio, mají původ v ekologickém zemědělství i výrobě a jejich vznik i výrobní úpravy podléhají přísným normám, které spočívají v ochraně životního prostředí a naprosté absenci chemikálií. Ale i v domácích výpěstkách, které si vypěstujete doma na zahradě může být nadbytek dusičnanů a to třeba kompostem, ve kterém je velké množství živin v pohotové formě, a tím můžete zahradu přehnojit. 
 
Za biopotraviny v žádném případě nejsou považovány žádné produkty, které obsahují syntetická barviva, aromatické látky a ochucovadla, geneticky modifikované organismy a potraviny se znaky po vlivu ionizujícího záření. Většinou biopotraviny obsahují v průměru větší množství vitamínu C, a minerálů jako je vápník, hořčík, železo a chróm, také antioxydanty, které jsou důležité v boji proti rakovině. Biopotraviny také neobsahují přídatné látky a žádná éčka, která mohou zapříčinit srdeční onemocnění, osteoporosu, migrény a nebo třeba hyperaktivitu. Mléčné bio výrobky zase mají více omega 3 mastných kyselin, nežli nebio výrobky. 
 
Hlavní nevýhodou bio výrobků je ale jejich poměrně vysoká cena, protože ekozemědělci musí na obhospodařování vynakládat daleko více ruční práce, protože nesmí používat umělá hnojiva a pesticidy. Další nevýhodou jsou také časté plísně, protože tím, že se nepoužívají žádné chemické postřiky, mohou být rostliny napadeny škůdci a chorobami. A poslední nevýhodou je zdaleka menší doba trvanlivosti protože nejsou chemicky ošetřeny. Ale je zdaleka lepší sníst nevzhledné ale zdravější potraviny, nežli škodlivé pěkně vypadající. Samozřejmě většina lidí si bio výrobky nemůže dovolit z finančních důvodů, tak je alespoň vhodné je dopřát vašim dětem. Vždy je lepší třeba ovoce a zeleninu koupit od nějakého souseda ze zahrady než v obchodě často zahraniční a postříkané jedy, i když vypadá na pohled krásně, tak obsahuje jen minimální množství vitamínů. 
 
Autor - jessynka