Výcvik psa - 1 část

09.04.2010 17:04

Výcvik psa - 1 část
 
Ve třech částech Vás postupně naučím základní cviky poslušnosti psa. Mám bohaté zkušenosti s výcvikem, a zatím každý, mnou cvičený pejsek dobře poslouchal. Mám i zkušenosti s výcvikem na cvičištích, ale jsem zastáncem toho, že nejlépe si každý vycvičí svého pejska doma, v domácím prostředí, kde ho neruší ostatní cizí psy.
 
Cviky poslušnosti -
Po každém splněném cviku podáváme pejskovi odměnu - pamlsek velikosti nehtu. Není účelem psa zasytit ale povzbudit. Každý cvik zopakujeme třikrát a pokaždé se s ním pomazlíme, potaháme o hračku, peška nebo hodíme balonek. Prostě se snažíme nenásilně udržovat jeho zájem a dobrou náladu. Nezbytné je, abychom při vypracování cviku cvičili pravidelně každý den. Snažíme se hned od prvního cviku dodržovat důslednost a vytrvejme, i když se může zdát, že se to nelepší. Uvědomte si, že cvičíte pro radost svou, i psa. Až budete jednou vzpomínat na tohoto svého psa, tak si už nebudete vybavovat, jak moc jste se spolu při výcviku natrápili. To hezké, a to jak dobře jste si spolu rozuměli, to vám zůstane. Právě proto je, třeba něco udělat a vytrpět při základech cvičení. Neexistuje plemeno psů, které by se nemuselo cvičit. Nutné je cvičit v počátku v nerušeném prostředí, pes je lačný a vyvenčený. 
 
Povel sedni -
Tento povel je výchozím cvikem pro ostatní cviky základní poslušnosti. Zpočátku jej cvičte za chůze. Po povelu sedni se zastavujeme, vodítkem cukneme dozadu a levou rukou zatlačíme na záď psa. Přidržujeme ho sedícího u levé nohy. Následuje pochvala a pamlsek. Počkáme až se pes uklidní. Pak velíme k noze, tleskneme levou rukou na stehno a opět se rozejdeme. Jakmile si pes začne po povelu sedat sám, budeme nacvičovat povel sedni i v klidu. Učíme tento cvik, když pes stojí u naší levé nohy. Vodítko máme v pravé ruce. Po povelu cukáme vodítkem šikmo vzhůru k našemu levému rameni a současně levou rukou vyvíjíme tlak na psův zadek, kde ji přidržíme až do zklidnění. 
 
Povel lehni -
Cvik je výchozí, pro ponechání na místě. Psu, který sedí u levé nohy, po povelu lehni ukazujeme v pravé ruce piškot či jiný pamlsek od nosu šikmo k zemi před psa. Ten se za pamlskem natahuje a lehá si. Jakmile si pes zalehne, ihned mu pamlsek dáváme.
 
Povel vstaň - 
Tento cvik nejvíce využijeme při veterinárních prohlídkách a čištění či úpravě srsti psa. Tímto povelem můžeme také zpestřovat cvičení poslušnosti. Vyslovíme povel vstaň! Psa přidržíme pravou rukou za obojek a mírně zatáhneme dopředu. Levá ruka zatím psa nadzvedává pod břichem  a přidržuje, dokud nedojde ke splnění cviku a zklidnění. Pes si časem na naší manipulaci zvykne a začne vnímat, co to po něm vlastně chceme. Samotná manipulace se psem je velmi dobrá již proto, že jí postupně posilujeme své dominantní postavení v jeho imaginární smečce. Nezapomeňte, že na psa není potřeba křičet, ale správné polohy dosáhneme trpělivým opravením. Doslova srovnáme psovi každou z končetin a dbáme na to, abychom sami stáli vůči němu správně. Naše postoje jsou rovnoběžné. Přední nohy psa by měli být vyrovnány s našima nohama. Jakmile pes cvik zvládá, pochválíme ho a můžeme psa nechat vstát samotného, bez podpory rukou, případně se pustit do stříhání, česání a podobně. 
 

Autor - jessynka