Vousatá kolie se musí denně česat

18.06.2012 22:16

 

Vousatá kolie se musí denně česat

 
Vousatá kolie je inteligentní pracovní plemeno, je stále čilá, veselá, hravá a akční. Zároveň je velice důvěřivá, ale současně ostražitá a ne každý se může stát jejím kamarádem. Jedná se o velmi rychlého a obratného ovčáckého pasteveckého psa, který je od přírody inteligentní a učenlivý, ovšem nemá rád drezuru a proto je nejlepším výcvikem tzv. škola hrou. Také je velmi snadno ovladatelná, přizpůsobivá a má vynikající smysl pro humor, který uplatňuje kdykoliv, nejen při hře. 
 
Historie plemene
Vousatá kolie pochází již ze 16. století ze Skotska a je příbuzná s kolií a staroanglickým ovčákem. Jejími předky jsou také jihoruský a polský ovčák. Dříve se toto plemeno jmenovalo horská kolie nebo také schatlandský ovčák. Oficiální název vousatá kolie vzniklo až v roce 1891 kdy John Thomson Grey ve své knize skotští psi poprvé toto plemeno nazval vousatou kolii a až v roce 1897 se počítá jako rok oficiálního uznání. Vousatou kolii vyšlechtili pastevci a honáci ve Skotsku, aby hlídala jak majitele, tak své svěřené stádo. Pastevci chtěli aby tohle plemeno bylo pracovité a odolné i v drsnějších podmínkách. Používala se jak k pasení ovcí, tak i na práci s hovězím dobytkem. V dnešní době je kolie chována převážně na výstavy. 
 
Péče o srst
Nejvíce důležitá je péče o její srst, měli by jste ji každý týden několikrát česat, abyste tím předešli zplstnatění, nejlépe každý den. V žádném případě by jste ji neměli ale zanedbávat, aby se z krásně vyhlížející kolie nestal chomáček dredů. Je velice důležité důkladné pročesávání a kartáčování, srst musí být na hřbetě rozdělena pěšinkou. Měli by jste také věnovat péči vousům kolem tlamy, aby nedocházelo k jejich zašpinění jak od potravy tak jiných různých nečistot venku. Také odstraňujte přebytečné chlupy mezi polštářky na tlapkách a udržujte čistý zvukovod, protože je velice náchylná ke zvýšené tvorbě zánětů, tak i k uchycení větviček a jiných materiálů. 
 
Vzhled plemene
Vousatá kolie dorůstá výšky 50-56 cm a váží kolem 30 kilo. Její srst je dlouhá, hustá, drsná a dvojitá, s měkkou podsadou a tvrdými přiléhavými pesíky. Může být v barvě modré, srnčí hnědé, šedé, černé nebo plavé. Bílá může být jen lysina, špička ocasu, temeno hlavy, hruď a krk nebo tlapky a přední běhy. Hlavu mají širokou a placatou, čumák je dlouhý a masivní, nos velký a čtvercový. Oči mají posazené celkem daleko od sebe s živým, oddaným a šibalským výrazem. Obočí má z dlouhých vlasů a skoro zakrývají její oči. Délka její srsti by měla být dlouhá, aby poskytla ochranu proti špatnému počasí, ale ne delší, než je délka psa. Má na sobě dva typy chlupů a to podsadu a krycí srst. 
 
Je to plemeno velice živé, veselé, bystré, učenlivé, milé, mírné povahy, společenské, velice přítulné a aktivní. Je vhodná do sportovní rodiny, není to v žádném případě pes do boudy. Vyžaduje neustálý kontakt s majitelem a touží být středem pozornosti. Má velice ráda pohyb a jakoukoli činnost ale tvrdou výchovou s ní nic nezmůžete, proto je nejlepším řešením mírnost a hravost. Nejlépe se bude cítit v rodině sportovců, která s ní bude chodit denně na dlouhé procházky nebo běhat, ráda bude běhat i za kolem. Velice dobře vychází i s ostatními psy, domácími zvířaty a také s dětmi. I cizí lidi bude nadšeně a hlasitě vítat. Venku se zpravidla nesnaží utéci, bude se držet ve vaší blízkosti. Hodí se také pro lidi, kteří nemají mnoho zkušeností s výchovou psa, protože se snadno přizpůsobí. Bude se dobře cítit jak na venkově, tak i ve městě.
 
Autor - Markéta
Tento článek je také publikován na stránkách Chytrá Žena.cz, pro které byl mnou napsán. Kopírování zakázáno!