Vědomostní test - hrady a zámky

25.12.2012 19:56

 

Vědomostní test - hrady a zámky
 
Jestliže si myslíte, že poznáte všechny hrady a zámky na území České republiky, určitě vyzkoušejte tento test a možná se budete divit, že neznáte opravdu všechny. Nebo snad ano a poznáte opravdu všechny? Je mnoho hradů a zámků, které nejsou příliš navštěvované a nejsou příliš známé. 
 
Otázka 1 / 10
 
1. Zámek byl postaven ve 13 století, nachází se na Moravě, je proslaven bitvou a stojí na pravém břehu řeky Litavy. Který to je?
 
Slavkov u Brna
Lednice
Buchlovice
 
Otázka 2 / 10
 
2. Na hradě se nachází spousta vycpaných zvířat, strašidla ve sklepení hradu a hradní zoo. Nachází se nad přehradou a je to?
 
Hrad Pernštejn
Hrad Špilberk
Hrad Bítov
 
Otázka 3 / 10
 
3. Nejrozsáhlejší česká hradní zřícenina ležící v České Kanadě, která byla vybudována na žulovém vrchu. Je to zřícenina hradu?
 
Cimburk
Landštejn
Cornštejn
 
Otázka 4 / 10
 
4. Nejzachovalejší gotický hrad v Čechách, který byl vystavěn v polovině 14. století Benešem z Vartemberka na pískovcové skále v údolí kde stávalo prehistorické hradiště Na Poráni. Je to?
 
Hrad Bezděz
Hrad Zvíkov
Hrad Kost 
 
 
Otázka 5 / 10
 
5. Královský hrad naleznete nad soutokem dvou řek Vltavy a Otavy, byl založen ve 13. století rodem Přemyslovců, vstup do hradu vede přes kamenný most z 18. století Píseckou branou. Který to je?
 
Hrad Zvíkov
Hrad Helfenburk
Hrad Kunžvart 
 
Otázka 6 / 10
 
6. Náročnou kamenitou cestou do kopce potkáte 15 opravených kapliček křížové cesty ze 17. století, které vedou postupně na kopec k hradu?
 
Zvíkov
Bezděz 
Kost
 
Otázka 7 / 10
 
7. Zámek, původně gotický hrad ze 13. století, je jeden z nejznámějších českých zámků, který kdysi stál vysoko nad řekou, ale po vzniku přehrady se ocitl těsně nad hladinou. Jedná se o zámek?
 
Blatná
Mikulov
Orlík 
 
Otázka 8 / 10
 
8. Zámek se nachází na jihovýchodě Moravy, původně renesanční z druhé poloviny 16. století, který byl přestavěn na barokní. Zámek  s nádvořím, jízdárnou, konírnou, dvěma oranžériemi, francouzským parkem a přilehlou bažantnicí je?
 
Zámek Milotice
Zámek Boskovice
Zámek Kunštát
 
Otázka 9 / 10
 
9. Má nejdelší hradební zdi na území ČR, stojí na zalesněné vyvýšenině a je to jeden z nejrozsáhlejších hradů ve střední Evropě, který má jméno po loupeživém Helfriedu -  Friduši z Linavy, který hrad založil a je proslulý kováři?
 
Hrad Ronov
Hrad Veveří
Hrad Helfštýn
 
Otázka 10 / 10
 
10. Zelený zámek, dílo Krajířů z Krajku a Dubských z Třebomyslic z přelomu 16. a 17. století, původně renesanční zámek přestavěný barokně a empírově, nachází se zde sbírka hodin hodináře pana Kapplera z Chýnova a je to?
 
Zámek Lednice
Zámek Dačice
Zámek Vranov nad Dyjí
 
Vyhodnocení 0-4 bodů, 5-7 bodů, 8-10 bodů
 
8-10 bodů
Výborně. Můžete se opravdu považovat za velkého znalce všech hradů a zámků na území České republiky. Je vidět že jste nejeden z nich navštívili nebo alespoň se o ně zajímali. Máte opravdu dobrý přehled a víte o nich hodně. 
 
5-7 bodů
Jste opravdu dobrý znalec hradů a zámků a víte o nich poměrně hodně. Sice neznáte úplně všechny ale i tak se můžete považovat za dobrého znalce hradů a zámků na území České republiky. 
 
0-4 bodů
Bohužel je vidět že nejste dobrý znalec hradů a zámků a zřejmě je moc často nenavštěvujete. Sice o nich něco málo víte, ale asi jen o těch nejvíce známých a ty méně známé neznáte téměř vůbec. Nebo je navštěvujete ale nic vám to neříká a jen si jej přijdete prohlédnout a výklad ihned zapomenete. 
 
1. Slavkov u Brna, 2. Hrad Bítov, 3. Landštejn, 4. Hrad Kost, 5. Hrad Zvíkov, 6. Bezděz, 7. Orlík, 8. Zámek Milotice, 9. Hrad Helfštýn, 10. Zámek Dačice