Tipy na výlet v Brně

18.01.2010 13:30

Chráněná krajinná oblast Moravský kras

Moravský kras patří mezi nejvýznamnější krasové oblasti ve střední Evropě. Na celém území je známo více než 1100 jeskyní, z nichž čtyři jsou přístupné veřejnosti .Punkevní jeskyně s možností plavby na podzemní říčce Punkvě spojené s prohlídkou dna propasti Macocha, Kateřinská jeskyně, která je známá unikátními hůlkovými stalagmity, jeskyně Balcarka s bohatou a barevnou krápníkovou výzdobou a Sloupsko-šošůvské jeskyně, tvořené mohutnými chodbami a podzemními propastmi.

Pálava

Pavlovské vrchy, ze všech stran obklopené úrodnými vinicemi, patří se svými bělostnými vápencovými skalami, kvetoucími kosatci na sluncem ozářené skalní stepi, dubovými háji, zříceninami gotických hradů, jedinečnou architekturou historického Mikulova i vinnými sklepy v okolních obcích k nejznámějším a nejnavštěvovanějším místům České republiky.

Lednicko-valtický areál

Areál tvoří rozsáhlé území volné přírody s lesními a vodními plochami, s loukami a poli, jemuž dávají pevný řád cesty sbíhající se paprskovitě k Lednici. Svítící siluety dnes postupně obnovovaných zámečků a chrámků vtiskují tomuto dílu člověka a přírody neopakovatelné kouzlo. Úchvatný celek, jehož krásu a ojedinělost stále ještě objevujeme na pozadí zámku Lednice, prožívá v současnosti svoji renesanci.

Slavkov-Bitva tří císařů

Kdo se vydá směrem z města na východ, může navštívit barokní zámek francouzského typu se zachovalými interiéry ve Slavkově. Na nedaleké Mohyle míru a muzeu se lze dozvědět vše o historické bitvě tří císařů.

Hrad Veveří

Jeden z nejrozsáhlejších moravských hradních areálů posazený na ostrohu nad soutokem řeky Svratky a potoka Veverky vznikl zřejmě již na přelomu 12. a 13. století jako lovecký hrad moravských markrabat. Jako jeden z nejdůležitějších zeměpanských hradů a později centrum rozsáhlého šlechtického panství se Veveří mnohokrát zapsalo do dějin kraje i celé země.

Wild West City Boskovice

Přírodní park vybudovaný v areálu bývalého pískolomu věřně připomíná přírodní scenérie z dobrodružných filmů. Boskovické městečko ovšem proslavil zejména amfiteátr, největší westernové jeviště pod širým nebem, kde každoročně ožívají známé postavy z oblíbených románů Karla Maye

Westernové městečko Šiklův mlýn

Uprostřed Českomoravské vysočiny můžete obdivovat originální western se vší romantikou a drsnou krásou. V půvabném údolí říčky Bobrůvky objevíte saloony, kavárny, cukrárny, herny, městské lázně, kostelík se hřbitovem, úřad šerifa i s vězením, Zoo Divokého západu a dokonce i vláček Union Pacific s nádražím. Uvidíte také největší rodeovou arénu v České republice, kde se odehrávají ukázky westernového ježdění a práce s koňmi, s lasem a bičem.

Zoo Brno

Zoologická zahrada města Brna se rozkládá na 65 hektarech lokality Mniší hora v Brně-Bystrci v těsné blízkosti brněnské přehrady. Návštěvníci jsou srdečně zváni k prohlídce Tropického království, Tygřích skal a dětské hřiště