Tanec se psem - dogdancing

12.01.2012 17:53

 

Tanec se psem - dogdancing

 
Dogdancing je psí sport, který spočívá v tom, že pes pod vedením psovoda provede sérii cviků v rytmu hudby. Tanec spojuje krásu a harmonii pohybů a dovedností psa, psovoda a jejich vzájemné souhry. Jako první se pes musí naučit chůzi u levé i pravé nohy a přivolání za jakékoliv situace, což jsou výchozí cviky, tanec se bez nich neobejde. Proto tyto základní cviky naučte hned malé štěně, nejlépe už ve 3 měsících života, později se mu to bude pro tanec hodit. Na tanci je nejkrásnější jeho rozmanitost, nádherná taneční vystoupení a hlavně dokonalý soulad psa s člověkem. 
 
Tanec se psem provádějte jen pokud cviky neohrožují zdraví psa. Pokud se jedná o kreace, fantazii meze nekladou, můžete cvičit různé pohyby od chůze u nohy, po otočky, slalom mezi nohama, couvání, podávání pacek, panáčkování, válení sudů, skákání přes ruce nebo nohy psovoda a mnoho dalších. Cviky provádějte ale jen s dospělým psem, protože některé cviky jsou pro štěňata s nedovyvinutými klouby nebezpečné a to hlavně couvání, chůze na zadních, rotování v otočkách nebo sudech či skoky. 
 
Dogdancing můžete cvičíte za účelem závodit, vystupovat se psem před publikem nebo jen naučit psa nějaké pěkné kousky pro zábavu. Pokud chcete se psem vystupovat, důležitá je nápaditost jednotlivých cviků při tanečních kreacích. Tanec se psem je u diváků velice oblíbený, protože řeči tance snad rozumí každý. V dogdancingu lze skládat i zkoušky ale většina psovodů cvičí jen pro zábavu a hlavně by to pejska mělo bavit. Pokud pes cvičit nechce, v žádném případě jej nenuťte, i když není jiný psí sport, kde by se cviky daly ušít přesně na míru podle vašeho psa. 
 
Nejlepší je cvičit za použití klikru a pokud pes cvik splní dobře, měla by vždy přijít odměna a pochvala. Dogdancing pochází z Anglie, kde vznikl z klasické poslušnosti, do které byly postupně přidávany různé cviky freestyle. Tanec psa i psovoda by měl vypadat ladně a elegantně a vystoupení by mělo tvořit nějaký příběh nebo být postaveno na nějakém motivu. Psovod musí tančit a přitom ovládat psa, předvádět taneční kroky, kdy pes jeho pohyb kopíruje nebo ho vhodně doprovází. 
 
Tanec se psem je vhodný pro všechna plemena a i pro všechny páníčky, kteří se chtějí alespoň trošku psovi věnovat a něco jej naučit. I voříšci jsou v tomto sportu výborní, leckdy zdaleka lepší jak papírový pejsci. Ani páneček nemusí být sportovně založený, zvládne to téměř každý. Stačí psa naučit nejdříve základní poslušnosti a pak jen přidávat a zrychlovat jednotlivé cviky. Zkušenější už mohou psa cvičit i na dálku a pes tak může tančit i sám. Dogdancing není náročný na čas, na prostor, ani na finance. Také při něm nepotřebujete žádné zvláštní pomůcky, stačí cvičit deset minut denně doma nebo na procházce a pes se naučí mnoho nových věcí a cviků, a to i když nemáte třeba závodní ambice. Nejdůležitější je, aby tanec bavil pánečka i psa. 
 
Autor - jessynka