Střelické strunobraní 2010

18.05.2010 15:41

Střelické strunobraní 2010

 

Dne 11. a 12.6. 2010 se ve Střelicích u Brna koná už po osmé festival Střelické strunobraní. Jedná se o odrůdovou přehlídku kapel řazených do folk a country. Festival bude zahájen v pátek 11.6. 2010 v 18:00 na scéně Vesničko naše středisková, kde se v soutěži o korunovaci utkají kapely místní a z blízkého okolí. Lazaři, Tendr, T.K.Kati či Omičtí Bardi zajisté potěší každého milovníka country a trampské muziky. Páteční večer završí countrybál s kapelou Krtek a předtančením.

 

Hlavní a nejnabitější sobotní program začíná od 9:45 a je pro Vás připravena pestrá, nejen hudební nabídka. Těšit se můžete na Vernisáže, vystavovat budou fotografové, malíři, dráteníci, loutkaři, ilustrátoři a spousta dalších šikovných lidiček. Dále bude jarmark řemesel, kde se budete moci na vlastní oči přesvědčit o šikovnosti kovářů, tesařů, keramiků, košíkářů a jiných. Pro děti bude připraven Dětský den se spoustou her na motivy pohádek, dětské tetování či malování na obličej. Hudební novinkou scéna Betlém, na které se Vám od 10:00 postupně představí písničkáři Jitka Glosová, Jiří Monty Motyčák, Ivo Cicvárek, Lada Hiclová Šimíčková, Pavel Pokorný, Kosma Šimíček nebo Martin Evžen Kyšperský. Od 13:00 se na soutěžní scéně představí Milan Tesař skupiny Ibatak, Bonsai č.3, Acoustic Irish, Model bazar, Nevermore a Kosmonaut.

 

Jarmark a dílny

V letošním roce jsme se ohlédli do historie obce, jejich obyvatel a jejich bytí i živobytí. V obci klapaly mlýny, uživili se zde tesaři, truhláři, kováři i švec. Do obce zajížděl dráteník, hrnčíři či brusiči ze Slovenska. Obcí se linula vůně čerstvě upečeného chleba. V zimních podvečerech se doma dralo peří,  přes den se sváželo dřevo z lesa. V létě do úmoru dřelo na poli. Právě takovýmto dávno zapomenutým časům bychom chtěli vzdát hold na JARMARKU S DÍLNAMI.

 

Scény

Všechny scény se odehrávají u Hasičské zbrojnice, kde jsou připravena dvě pódia. Jedno hlavní pevné a druhé vedlejší mobilní.

1. scéna - VESNIČKO NAŠE STŘEDISKOVÁ

Podobný název krásné české komedie není náhodný. Dříve naše obec opravdu byla obcí střediskovou a sjížděli se sem sousedé a obyvatelé okolních obcí nejen do školy. V programu se vám tedy představí kapely domácí a z nejbližšího okolí. Vy si můžete vychutnat neopakovatelnou atmosféru pohody a příjemných setkání.

2. scéna - BETLÉM

Neopakovatelnou atmosféru vánoc, betlémů jsme si chtěli připomenout na této druhé scéně. Stejně jako pastýři spěchali do Betléma, aby donesli novorozenému to nejlepší, zde písničkáři pro vás darují to nejlepší ze svého umění.

3. scéna - REGIONÁLNÍ

Regionální se věnuje především kapelám z většího okolí. Zájem kapel vystoupit u nás na festiválku byl tak veliký, že jsme museli rozšířit region poněkud na větší vzdálenost, abychom pro vás zprostředkovali rozmanitou muziku.

4. scéna - LETEM SVĚTEM

Závěrečný galavečer není třeba dlouze představovat. Jde o opravdovou směsici chutí, vůní, výběru z bobulí, výběru z duší a výběru z muziky. Právě takový bychom vám chtěli dát ochutnat z českých, moravských ale i slovenských koutů.

 

Dětský den

Z pohádky do pohádky

Kouzelný zvoneček vás přenese do pohádkové říše, kde pro vás její obyvatelé, pohádkové bytosti, připravily zábavné úkoly a soutěže. Například Širokému můžete pomoci vypít moře, Popelce přebrat hrách a kroupy, princi najít cestu bludištěm a možná se vám podaří i uloupnout perníček.

Za plnění úkolů se vám měšec bude utěšeně plnit zlaťáky, za které si budete moci vybrat pohádkovou odměnu.

Barvy pro život

Barvy vždy rozjasní den a proto součástí programu pro děti bude i letos facepainting - malování na obličej. Děti milují barvy a ještě více je potěší malovat sami sebe. Dětem bude nabídnuto několik motivů, ornamentů a barevných kombinací, které si mohou nechat namalovat. Dále se děti mohou nechat zkrášlit tetováním.

 

Závěrečný Galavečer zahájí slovenský Kofein a pak trojice Žamboši a Jananas. Další známou tváří bude členka Spiritual kvintetu Irena Budweiserová, která vystoupí se svou sólovou kapelou Fade In. Olomoucká folkrocková Bujabéza a bluegrasový Sakrapes budou posledními kapelami našeho festivalu. Po jejich vystoupení ale ještě přijde poslední hudební překvapení.

 

Autor - jessynka

bez souhlasu autora kopírování přísně zakázáno!!!