Slavkov u Brna

03.03.2010 12:02

Slavkov u Brna

 

Slavkov leží jihovýchodně od Brna v Jihomoravském kraji. 

Je známí především Bitvou u Slavkova a Slavkovským zámkem.  Bitva se odehrála několik kilometrů západně od města. Zámek je barokní má 115 pokojů a impozantní zámeckou zahradu. Na náměstí je  pozdně renesanční radnice. Dále se ve Slavkově nachází kostel Vzkříšení Páně na severní straně náměstí,  klasicistní budova se třemi kazatelnami, kaple sv. Urbana na kopci severně od města. 

Něco o zámku - 

Byl postaven ve 13. století ve francouzkém stylu. Stojí na pravém břehu řeky Litavy.

Nejzajímavějším prostorem zámku je centrální oválný společenský sál. Vedle prostorové a akustické ojedinělosti tohoto sálu zaujme zejména fresková výmalba vídeňského tvůrce Josefa Pichlera, autora fresek i v kapli Svatého Kříže v jižním křídle zámku. Samotnou zámeckou instalaci tvoří v podstatě obrazárna v dobových interiérech, díla jež byla součástí kdysi velmi bohatých kounicovských sbírek výtvarného umění 17. a 18. století.

Honosný exteriér zámku, reprezentativní sídlo významného rodu. Interiéry byly na počátku r. 2004 doplněny dalším vybavením a ve spojení s bohatou výzdobou stěn působí reprezentativně.

Zámek se může pochlubit působivou architekturou i zajímavými interiéry s krásnou štukovou a malířskou výzdobou, nejvýznamnější je Sál předků. Na zámku je expozice s napoleonskou tématikou a kounicovská obrazárna. Zámecký areál obklopuje velký zámecký park, původně francouzská zahrada, která byla částečně obnovena v letech 1972.

Jsou zde 4 velké bazény, vodotrysky a také 47 plastik, 

převážně postav z antických bájí, rostou tady i vzácné stromy. Část zahrady byla přeměněna na anglický park.

Zámek je 220 m.n.m.

Podzemí zámku - 

Pod budovou a nádvořím zámku se nachází tři patra sklepů, chodeb a schodišť. Tyto prostory jsou unikátní zejména svou rozlehlostí. Ukrývají se zde základy dvou starších objektů - komendy Řádu německých rytířů z 13. století a renesančního zámku ze 16 století. V 2 patře podzemí je i mučírna. 

Město Slavkov - 

Ve Slavkově se nachází  Lázeňsdký dům, golfové hřiště, 6 tenisových kurtů, venkovní plavecký bazén (50 m), 3 kurty na beach voleybal, venkovní střelnice, sqashové kurty, posilovna, bowling a sauna. 

Okolí Slavkova - 

Vesnice Bošovice - tvrz (15km směr Otnice)

Stará Pošta - restaurace, hotel, muzeum (7 km směr Brno)

Bučovice - zámek (10km)

Ždánice - muzeum (20km směr Bučovice, Ždánice)

Farma Bolka Polívky - (15km směr Vyškov, Olšany)

Vyškov - muzeum, aquapark, zookoutek (20km)

Klobouky u Brna - národopisné muzeum, větrnný mlýn (20km)

Šlapanice - muzeum (20km směr Brno)

Račice - zámek (15km směr Vyškov)

Mohyla Míru - (10km směr Křenovice)

Milotice - zámek (26km směr Kyjov)

Kyjov - muzeum (20km) 

 

Autor článku - Jessynka

bez souhlasu autora je kopírování zakázáno