Šarpej - pes vhodný do rodiny

18.06.2012 22:32

 

Šarpej - pes vhodný do rodiny

 
Šarpej (Shar-pei) je známé velmi staré čínské plemeno, které je charakteristické zvláštní volnou kůží, která tvoří zajímavé záhyby a pojmenování šarpej pochází z čínštiny a v překladu znamená písková srst. Plemeno šarpej existovalo stovky let v provinciích ohraničujících jižní Čínské moře a v městečku Dialack v provincii Kwun Tung právě tohle plemeno vzniklo. Do Evropy se dostal až v 80. letech minulého století. Povahou je velmi klidný, samostatný, věrný, milující svou rodinu, chytrý, nezávislý, hrdý, samostatný ale přítulný, hodný a chytrý pes. 
 
Popis plemene
Toto plemeno není příliš velké, jeho velikost je pouze 44 až 51 cm a jeho srst je krátká, kůže je volná a tvoří záhyby a vrásky. Může být v různých barvách a to černá, červená, zlatá, krémová, modrá, isabell, lila nebo apricot. Má širokou lebku, krátkou a hrubou srst, oči jsou tmavé, mandlového tvaru, uši má malé ve tvaru trojúhelníku, vzpřímené se špičkami ohnutými dopředu a hlava je spíše velká v poměru k tělu. Má modro-černý jazyk. Vrásky na čele a lících přecházejí do laloku a vypadá, že je stále zamračený. Je to velmi obdivovaný a exkluzivní společenský pes a i když vypadá líně a neohrabaně, je živý, nervní a neustále v činnosti. 
 
Péče o šarpeje
Šarpej není na péči nijak náročný, pouze se musíte postarat o jeho kůži a její záhyby, aby byly čisté. Také musíte celkem často kontrolovat oči, aby nedošlo k vchlípení nebo vychlípení očního víčka, jinak by byl nutný chirurgický zásah. A co se týče srsti,  postačí pravidelně vyčesávat a také v případě potřeby vytřít měkkým hadříkem, jen v době línání je dobré vyčesávat gumovou rukavicí a hlavně dodržet pravidelnost, aby rychleji mohla narůst nová srst. 
 
Pozor na potravu
Šarpej je jedno z mnoha plemen, kde někteří jedinci mohou trpět potravní alergií. Tuto psí alergii většinou způsobuje pšenice ve složení granulované potravy ale někteří jedinci mohou mít také alergii na trávy či pyly. Tyto problémy můžete snadno odstranit vhodným výběrem potravy nebo vyhýbáním se rizikovým místům. 
 
Šarpej se doporučuje i do rodin s malými dětmi, protože je ke své rodině milý a přátelský. Jeho bojová povaha se projevuje jen v případě ohrožení. Jedinou nevýhodou může být, že se k majiteli nepřivazuje, má stejně rád celou rodinu, proto je spíše vhodný do početnější rodiny než k osamělým lidem. I přes svou lenost je to velmi dobrý hlídač a společník, ale pozor, k cizím může být útočný a bojovný. Často se využívá jako lovecký a strážní pes, ale v žádném případě není psem vhodným do kotce, protože bez společnosti člověka a zavřený v kotci velice trpí. Šarpej miluje dlouhé procházky, ale ještě raději má své pohodlí a moc rád a dlouho spí. Je to  bezproblémové plemeno, pes s velkým srdcem, společenský a klidný, ale nehodí se zdaleka pro každého. Jestliže od psa očekáváte neustálé plnění povelů nebo denní vyžití na kynologických akcích, výcvik, sportovní aktivity, určitě si šarpeje nepořizujte. Nejlépe se bude cítit v klidnější velké rodině s dětmi, které jej občas vezmou na delší procházku či výlet, jinak postačí jen denní krátké vyvenčení. 
 
Autor - Markéta
Tento článek je také publikován na stránkách Chytrá Žena.cz, pro které byl mnou napsán. Kopírování zakázáno!