První pomoc u psů - 2 část

27.04.2010 19:31

 První pomoc u psů - 2 část

 
Mnoho látek v našem prostředí je pro zvířata potencinálně toxických. Nejsou to jen obecně známé jedy, ale také potraviny, domácí prostředky nebo léky pro člověka neškodné. Do kontaku s toxickou látkou se zvíře může dostat nejenom venku při procházce či úmyslným podáním otrávené návnady, ale také v běžné domácnosti. Jedem je pro psy i čokoláda.
 
Otrava jedem na krysy - 
Příčina - návnada
Příznaky - nechutenství, malátnost, krvácení z tělních otvorů
První pomoc - vitamín K, ihned zajet k vetrináři
 
Dávení - 
Příčina - uvíznutí kosti nebo jiného předmětu v hltanu, příznaky psinky a jiných chorob. Sežere li pes vydávené ihned, pak není dávení známkou nemoci.
Příznaky - nutkání k zvracení, zvracení
První pomoc - nutno zjistit příčinu, dokud není známa, nepodávat léky, zavolat veterináře. Kost z krku odstraníme rukou, pokud to jde.
 
Žaludeční a střevní katar -
Příčina - příliš solená nebo kořeněná potrava, zkažená a nevhodná potrava, příznak různých chorob
Příznaky - průjem, řídká, často odporně páchnoucí stolice, někdy i zbarvená krví, nechutenství
První pomoc - nejprve projímadlo, pak teplé obklady na břicho, živočišné uhlí, hladovka
 
Zácpa - 
Příčina - nedostatek nápoje - vody, pohybu, nevhodné pokrmy
Příznaky - zápach z tlamy, bolestivé kálení, suché, tuhé výkaly
První pomoc - klyzma, projímadla, ricínový olej, hořká sůl, hladovka, tekutá potrava. V těžších případech návštěva veterináře.
 
Tasemnice a škrkavky - 
Příčina - z potravy nakažené zárodky, požírání výkalů, neodčervená štěňata
Příznaky - hubnutí, srst bez lesku, někdy neklid až křeče, střevní katary, ve výkalech články tasemnice nebo škrkavky
První pomoc - speciální léky, injekce. Zabránit požírání závadného masa a závadné potravy. Nutná návštěva veterináře.
 
Psinka - 
Příčina - styk s nemocnými psy, zpravidla onemocní jen mladá zvířata
Příznaky - nechutenství, výtok z očí, nosu, horečka, otupělost, napřed zácpa, potom průjem, vyrážka na břiše a mezi stehny
První pomoc - izolace, čerstvý vzduch, klid, teplo, oči a noc vymývat 2 % roztokem borové kyseliny, zapařovací obklady kolem hrudníku, dieta, ochranné očkování, návštěva veterináře nutná.
 
Vzteklina -
Příčina - pokousání vzteklým zvířetem, zpravidla psem, kočkou nebo liškou
Příznaky - nechutenství, chraptivý štěkot, změněný výraz obličeje - tupý, změna chování, zalézání, sklon k útěku, otupělost, kousavost, požírání nestravitelných předmětů, později obrna dolní čelisti, slintání, pak celková obrna
První pomoc - přísná izolace, bezpečně uzavřít, neléčit. Byla li podezřeným psem pokousána osoba, nemá být pes zabít, může li být bezpečně izolován a dále pozorován. Při zabití podezřelého psa uchovat celou hlavu pro vyšetření. Povolat ihned veterináře. Poškrábané nebo pokousané lidi, kteří přišli do bezprostředního styku s podezřelým psem, odeslat ihned k lékaři. 
 
Onemocnění tlapek -
Příčina - hrubý ostrý písek a štěrk na cestě, dlouhý pochod po drsné cestě, malá otužilost, kotec znečištěný močí psa
Příznaky - bolavá místa na polštářcích tlapek
První pomoc - hojivá mast, ochrana onemocnělého místa obvazem, botkou.
 
Mezi nejčastější způsoby otravy u pejsků patří pozření zkažených zbytků potravin nebo potrava úmyslně otrávena, pozření jedovatých návnad pro hlodavce, předávkování léčivem, pozření jedovaté rostliny nebo kousnutí zmije 
Lehce jedovaté rostliny způsobují ekzémy, záněty, vyrážky nebo otoky. Při pozření silnějších jedovatých rostlin pozorujeme příznaky otravy jako je zvracení, průjem a křeče. Případné pozření většího množství takovéto rostliny může mít fatální následky. Jedovaté pokojové rostliny bychom měli umístit v těžce dostupných místech kam pes nedosáhne. Při podezření na otravu z rostlin navštivte okamžitě veterinárního lékaře a zajistěte vzorek rostliny.
 
K pejskovi přistupujte pomalu a mluvte na něj tak, aby jste ho uklidnili. Zajistěte, aby se pejsek nemohl hnout, pak provádějte ošetření. Doufám, že mé rady nebudete nikdy potřebovat, a když ano, zachovejte klid a rozvahu. Když si nebudete vědět rady, ihned volejte veterináře.
 
Autor - jessynka
 

bez souhlasu autora kopírování přísně zakázáno!!!!!