Pražské Znění 2010

25.06.2010 13:22

 Pražské Znění 2010

 

Alikvotní festival letos rozezní koncertní prostory gotického královského paláce na Staroměstském náměstí dne 4.9.2010 v Praze. Mezinárodní setkání umělců a interpretů se zájmem o alikvotní zpěv a novodobé formy alternativní muziky. V jednom z pěti festivalových koncertů se představí Českému publiku německé kvarteto Stahlquartett. Na čtyři kovová čela v Praze poprvé zahraje alikvotní zpěvák Jan Heinke, komponista Peter Andreas, jazzový pianista Michael Antoni a hudební pedagog Alexander Fülle.

Festivalová akademie nabídne intenzivní exkurzi do světa alikvotního zpěvu a hlasové improvizace. Prožijete atmosféru spojení gotického prostoru s harmonií alikvotních sfér. 

 

Účinkující

Významnými hosty letošního festivalu se stanou německý alikvotní zpěvák Wolfgang Saus, kanadská alikvotní zpěvačka Kiva Šímová, ženský kvartet Yellow Sisters, alikvotní duo Vola voce - žačka indického Svámí Sri Sai Kaleshwary Claudiha Gayatri Matussek a bonnský alikvotní zpěvák a sbormistr Lothar Berger. Setkání s travnatou stepí přinese živelná hudba mongolské hudební skupiny HOSOO & Transmongolia. Poezii a emocionální svět ženské a romské duše přinese koncert dvou výrazných osobností worldmusic německá intuitivní zpěvačka Regina Lindinger a Ida Kelarová.

 

Program

9.00 - 10.30

INTENZIVNÍ HLASOVÁ PRŮPRAVA PRO ÚSPĚŠNOU PRODUKCI ALIKVOTNÍHO TÓNU

10.30 - 12.00

HUDEBNÍ INTERVALY A HLASOVÁ IMPROVIZACE - Bernd Michael Sommer 

13.15 - 15.15

HLASOVÉ FORMANTY A DALŠÍ PODPŮRNÉ TECHNIKY PRO JASNÝ 

ALIKVOTNÍ TÓN - Wolfgang Saus 

15.30 - 17.30

VÝUKA ZÁKLADNÍCH ALIKVOTNÍCH TECHNIK - Kiva Šímová

 

Koncerty

12.15 - 13.00

MALÝ POLEDNÍ KONCERT

Alikvotní sbor AURALIA (sbormistr Kiva Šímová) a hosté

18.00 - 19.00 HARMONIVERSUM  zvukové dimenze

Michael Reinmann (klavír), Wolfgang Saus (alikvotní zpěv)

19.30 - 20.30 EUROPEAN OVERTONE CHOIR

koncert mezinárodního alikvotního sborového tělesa 

 

Cíl festivalu

Předvést veřejnosti alikvotní zpěv, ukázat jeho různorodost a záběr vážné, populární, etnické i alternativní muziky. Dále představit umělce a skupiny zabývající se různými způsoby hlasových technik zpěvu vycházejících z tradic dávných kultur a seznámit veřejnost s etniky, která alikvotní zpěv používají.

 

Festivalový program doplní řada workshopů zaměřených na umění alikvotního zpěvu a uvolnění strachu z vlastního hlasového projevu. Cílovými skupinami Pražského Znění jsou studenti a pedagogové hudebních škol, odborná veřejnost, mládež se zájmem o alternativní muziku a duchovní rozvoj a řada příznivců alikvotního zpěvu z Čech a Evropy. Součástí festivalu jsou přednášky, prezentace, projekce a expozice spojené s tématy všestranného využití hlasu a zvuku historie, hlasové techniky, relaxace, terapie a jiné.

 

Autor - jessynka