Pražská muzejní noc 2010

24.05.2010 21:35

Pražská muzejní noc 2010

 

Dne 12. června 2010 se koná již sedmý ročník Pražské muzejní noci 2010. Nabízí netradiční noční prezentaci domácího kulturního dědictví doplněnou bohatým doprovodným programem. Zváni jsou nejen Pražané k atraktivní návštěvě širokého spektra kulturních institucí metropole, muzeí, galerií, kulturních památek, a dalších lokalit. Letošní rok se o Pražské muzejní noci otevře více než padesát objektů celkem dvaceti devíti pražských muzeí, galerií a dalších kulturních institucí. Je charakterizována velkým množstvím unikátních doprovodných akcí jako jsou filmová a divadelní představení, taneční vystoupení, přednášky, autorská čtení, diskuze, herní aktivity, prezentace unikátních či kuriózních sbírek apod. Akce se koná od 19 hodin do jedné hodiny po půlnoci. Doprava a vstup do všech objektů zapojených do akce je zdarma. 

 

O muzejní noci můžete navštívit například -

 

Pražský hrad

Starý královský palác - Dějiny Pražského hradu od prehistorie po současnost včetně dětského programu, projekce dokumentárního filmu a interaktivních programů. Zpřístupněny i Vladislavský sál, Sněmovna, atd. 

Obrazárna Pražského hradu - Významná kolekce evropského malířství od rudolfínských počátků po české baroko v prostorách původních renesančních koníren.

Rožmberský palác - V někdějším Rožmberském paláci, později Ústavu šlechtičen (založeném Marií Terezií v roce 1753), je nově otevřena expozice náznakově přibližující historii a stavební proměny objektu i život šlechtičen v 19. století. Vstup z Jiřské ulice.

 

Zámek Troja

Architektura a výzdoba Zámku Troja. Ze šlechtických rezidencí. Obrazárna Galerie hlavního města Prahy. Čínské komnaty zámku Troja. 

otevřeno 19.00 - 1.00 (poslední vstup 23.30)

 

Vojenský historický ústav Praha

Armádní muzeum Žižkov - Muzeum poskytuje ucelený obraz čs. legií v období 1. světové války, budování a vývoj čs. armády v letech 1918 – 1939. Dále mapuje bojovou činnost Čechů a Slováků v období 2. světové války.

Dětská střelnice - Malí i velcí si vyzkoušejí svoji mušku pod odborným dohledem a pokusí se být nejlepšími střelci večera.

Letecké muzeum Kbely - Ukázky letecké techniky s možností nahlédnout do kokpitu Saunders Roe Cloud. Představení jediného dochovaného obojživelného letounu Saunders Roe Cloud, který byl používán Čs. aeroliniemi v letech 1935–1938

Ukázka práce se služebními psy 24. základny dopravního letectva. Závod pro děti ve skákání v pytlích na vrtulové listy, běh s padákem na zádech. Statické ukázky z výzbroje Armády České republiky a letadel 24. základny dopravního letectva

Koncert skupiny Taxmeni.

 

Hrdličkovo muzeum člověka UK 

Antropogeneze (vývoj člověka), primatologie, Hrdličkova sbírka obličejových masek, sbírka trepanovaných lebek, staroegyptské mumie apod.

 

Chlupáčovo muzeum historie Země

V muzeu jsou vystaveny exponáty od doby vzniku vesmíru po poslední dobu ledovou, fosílie a vzorky hornin jsou doplněny diorámaty s 3D rekonstrukcemi, infromačními panely a novými rekonstrukcemi fosilních organizmů.

 

Dále bude otevřeno

Maiselova synagoga - Dějiny Židů v Čechách a na Moravě I. – Od počátků po emancipaci.

Španělská synagoga - Dějiny Židů v Čechách a na Moravě II.; Stříbro českých a moravských synagog.

Zpěvácký spolek Hlahol v Praze - Muzeum spolku, Velký sál.

Vysoká škola uměleckoprůmyslová v Praze - Výstavy Artsemestr 10, Big problem - Small problem.

Armádní muzeum Žižkov, Uměleckoprůmyslové museum v Praze, Galerie Josefa Sudka, Trmalova vila, The Chemistry Gallery, Technické a dokumentační muzeum pražské energetiky 

Rumunský kulturní institut, Staroměstská mostecká věž 

Zámek Ctěnice, Pedagogické muzeum J. A. Komenského

Národní zemědělské muzeum Praha , Hlavní budova Národního muzea , Chvalský zámek,  Muzeum Policie České republiky,

Náprstkovo muzeum asijských, afrických a amerických kultur

České muzeum hudby, Muzeum Bedřicha Smetany, Muzeum Antonína Dvořáka, Národní památník na Vítkově, Nová budova Národního muzea, , Musaion-živá expozice českého národopisu

Lapidárium, Dům U Černé Matky Boží , Galerie Vyšehrad, Schwarzenberský palác , Cihelná brána, kasematy a sál Gorlice

Šternberský palác,  Veletržní palác, Klášter sv. Jiří, Klášter sv. Anežky České, Muzeum Montanelli, Muzeum městské hromadné dopravy v Praze - Vozovna Střešovice, Muzeum hlavního města Prahy -  Hlavní budova, Podskalská celnice na Výtoni, Muzeum a archiv populární hudby - POPMUSEUM -  Kaštan,  Městská knihovna v Praze, Langhans Galerie Praha, Dům U Zlatého prstenu, Městská knihovna, 2. patro,  Galerie AMU,  České centrum Praha, Poštovní muzeum, a jiné

 

Bohatý program pro děti.

Více informací o muzejní noci najdete zde - https://www.prazskamuzejninoc.cz/2010/index.php

 

Pro návštěvníky jsou den dopředu i v průběhu akce připraveny informační stany, které budou umístěny před hlavní budovou Národního divadla a před Rudolfinem na Náměstí Jana Palacha. Dostanete zde zdarma informační materiály a brožurky s detailním programem jednotlivých muzeí a  mapou jednotlivých tras.

 

Autor - jessynka