Pravdy a mýty o akné

12.01.2012 17:54

 

Pravdy a mýty o akné

 
Existuje mnoho nepravdivých mýtů o akné, někteří lidé si dokonce myslí, že akné je pouze fyzický problém, ale pravda je taková, že jde o velmi rozšířenou kožní nemoc a v pubertě si tím prošel snad každý. Akné trpí téměř 90% dospívající populace, pokud ale na pleti nezanechává jizvy a jiné viditelné následky jde o léčitelnou nemoc. Akné není ale záležitostí pouze mladých, bohužel i mnoho dospělých jim trpí.  Měli by jste proto s léčbou začít co nejdříve. 
 
Mýtů o akné je spousta ale málo co se zakládá na pravdě. Jedním z nich je i to, že na akné pomáhá slunce, že vždy po něm zůstávají jizvy, nebo několikrát denně mýt obličej. Jetliže začnete s léčbou včas, můžete se jizvám a následné péči o ně vyhnout úplně a co se týká mytí, nic se nemá přehánět, protože nadměrné mytí může naopak kůži velmi vysušit. Také koluje, že nadměrně moc čokolády způsobuje akné, ani tohle však není pravda, nikdy akné nesouvisí s něčím ve stravě a jsou na to i vědecké důkazy. Dalším častým problémem je vymačkávání pupínků, tím si nepomůžete, naopak mačkání zanechává často jizvy, protože pod nehty žije řada bakterií a ty můžou problémy ještě zhoršit. 
 
Pokud už si opravdu pupínek vymáčknout chcete, raději než nehty si vemte čistý kapesník a pupínky mačkejte jen bříšky prstů a přes kapesník, potom nezapomeňte pleť pořádně vyčistit. Také se traduje, že opálení vyčistí pleť, což je nesmysl, naopak, když se vystavujete sluníčku, riskujete, že pleť podráždíte a spálíte. A pozor si hlavně dejte pokud používáte prostředky na léčbu akné,  buďte s opalováním obzvlášť opatrná, protože tyto léky mohou extrémně zvyšovat citlivost kůže na UV paprsky. 
 
Také se můžete setkat, že vám někdo bude tvrdit že peeling vaší pleti škodí, ano, ale jen u zánětlivých pupínků jinak je naopak prospěšný, protože pomáhá z pleti odstraňovat odumřelé buňky. Další fámou je, že akné trpí jen špinavý lidé, špína opravdu nemá nic  s akné společného jde o přírodní oleje odumřelých kožních buněk a bakterií uvnitř pórů kůže. Také se říká, že lidé s akné by se měli vyvarovat použití zvlhčovače, naopak existuje široká škála výrobků, které udržují pleť hydratovanou. Dalším mýtem je, že ženy s akné nemohou používat make up, není to pravda, pokud si vyberou s lehkým složením, který neucpává póry, neměly by mít s jeho používáním žádný problém. Ani dieta nemá žádný vliv na akné, jak se říká, naopak při dietě většinou nemáte všechny vitamíny a minerály, které potřebujete ke zdravému životu, proto si dietou na akné pouze zaděláváte. Lidé s akné by si měli kupovat jen přípravky a kosmetiku označené nonacnegenic nebo přípravky obsahující salicylovou kyselinu, která pomáhá v boji s akné. Také správné čištění je důležitou součástí prevence. Akné není nakažlivé, proto  se nemusíte bát stýkat s lidmi s akné, protože nehrozí žádné riziko přenosu nebo něco podobného. Akné je pouze vyšší výskyt nepřenosných bakterií na pokožce a v pórech určitého člověka.
 
Autor - jessynka