Pelichání u ptactva

24.11.2011 14:18

 

Pelichání u ptactva

 
Pelichání u ptactva není žádná nemoc, ale přirozený jev, který se každý rok opakuje a má za úkol obnovu opeření, které se v průběhu roku narušilo a stalo se nevzhledným. Neobnovuje se pouze opeření, ale dochází k regeneraci celého organismu. Stejně jako jiné zvířata, například psy obnovují na léto i před zimou svoji srst, tak i ptáci peří, ale pelichání je pro ptáky velmi zatěžující, protože při shazování starého peří musí zároveň tvořit nové opeření. Peří plní termoregulační funkci tím, že tepelně izoluje tělo ptáka za chladného počasí nebo od vody a také je peří nezbytné pro ptačí let a je  používáno při toku, maskování a signalizaci.
 
Každý dospělý ptačí jedinec pelichá vždy jednou ročně, jestliže  pelichá častěji nebo dlouhodoběji, může se jednat o špatnou výživu, stres, náhlé změny teplot nebo nějakou nemoc. Pták při pelichání vypadá rozježeně a nemocně a energie načerpaná před pelicháním ne vždy vystačí na vytvoření kompletně nového opeření, protože pelichání je skoro pro všechny ptáky velice náročným obdobím, které je stojí mnoho sil a energie. První pelichání nastává už u mláděte a to asi v 40 - 50 dnů stáří, kdy začíná pozvolna malé pelichání. Mládě ztrácí jako první peří na prsou a na kostřeci, později na zádech a na hlavě. Až když vydíte že peří na hlavě není hladké, ale rozcuchané, je to známka toho, že pelichání již brzo skončí. Toto malé pelichání trvá většinou 3 měsíce, než je pták úplně přepeřen.
 
Během každého pelichání pták potřebuje mnohem více výživných látek než normálně, proto by se měli cíleně podporovat nejenom starší a nemocní ptáci, ale všichni v době pelichání. Například zpěvní ptáci nebývají v tomto období skoro vůbec slyšet a ostatní ptáci jsou také méně aktivní než normálně. Pelichání u dospělých ptáků trvá průměrné měsíc a půl, někdy až dva měsíce. U některých dokonce dochází k dlouhodobému pelichání, což většinou vzniká následkem příliš studené vody k pití nebo ke koupání, i když teplota vzduchu je přijatelná. Velké pelichání probíhá jen u starších ptáků v letních a zimních měsících a vyjímečně i při hnízdění.
 
Výborným prostředkem, který pomáhá ptákům zbavit se pelichání, je denní dávka malého množství sody, rozpuštěné v pitné vodě, kterou můžete přidat do krmítek. Také kvalitní základní výživa pelichání usnadní, podle druhu ptactva jsou vhodné různé druhy krmiv. Můžete zakoupit speciální doplňky krmiva, ale postačí i čerstvé ovoce a zelenina, to ptáky dostatečně podpoří. Například salátová okurka, špalda, proso, oves a pšenice jsou bohaté na kyselinu křemičitou, která zajišťuje lesklé až hedvábné nové peří. Pelichající ptáky bychom neměli zbytečně rušit, jen jim můžete zabránit v hnízdění, protože pelichání jim způsobuje stres. 
 
U ptáků také může nastat tzv. zástava pelichání, kterou vyvolá  změna v umístění ptáků, způsobené leknutí, stres, ke kterému došlo neočekávaně při normálním pelichání. Tento stav může trvat jeden rok i déle a ptáka to většinou dost vyčerpá a může dojít k úhynu. Takového ptáka je ideální vzít domů do tepla bez průvanu a podávat kvalitní stravu s minerály. Peří také umožňuje ptákům vzlétnout když potřebují, například při úniku před nepřítelem nebo při hledání nového teritoria. Plní také termoregulační funkci, pomáhá udržovat rychlejší metabolismus, proto stejně jako třeba vlasy i peří časem zestárne, opotřebuje se a poškodí, jenže u ptáků je životně nezbytné pro přežití. 
 
Autor - jessynka