Péče o březí kočku

12.01.2012 17:52

 

Péče o březí kočku

 
Pokud jste zjistily, že vaše kočka je březí a nemáte s tím moc zkušeností, je lepší se na to dopředu připravit. 
Ze začátku nebude potřebovat žádnou zvláštní péči, možná si toho ani nevšimnete protože mimo zduřelých a zrůžovělých bradavek nejsou na březí kočce vidět žádné změny. Až teprve ve čtvrtém týdnu březosti se bříško mírně zvětší, ale úplnou jistotu budete mít až kolem 21 dne. Jestliže jste tedy kočku nakryli úmyslně a né se jen zatoulala, tak ji nevystavujte zbytečným zátěžím, které by mohly negativně ovlivnit uchycení vajíček. Pokud máte kočku doma, tak zkušenější chovatel to na své kočičce pozná dříve, než u kočky venkovní, například tím, že má velmi brzo po nakrytí větší chuť k jídlu a hodně spí. 
 
V prvním stádiu březosti můžete s kočkou zacházet úplně normálně, češte ji, hrajte si s ní a pečujte jako dosud. Naopak ji nechejte běhat, skákat a šplhat a nebraňte jí v běžných činnostech, protože jí to pomáhá udržet svalstvo aktivní a usnadní ji to porod. Některé kočičky mohou i trpět ranní nevolností. Zvětšení břicha můžete pozorovat přibližně mezi 5 - 6 týdnem březosti, to už má kočka i větší hlad a dožaduje se větších krmných dávek. Březost trvá přibližně 9 týdnů, plod má velikost vlašského ořechu a pro veterináře by neměl být problém určit i počet koťat. Nejlepší je proto asi v 5 týdnech navštívit veterináře.
 
Březí kočky bývají klidnější, pohyby koťat můžete ucítit od sedmého týdne březosti jemným přiložením dlaně na její bříško. V sedmém týdnu vé chování kočky nápadně změní, začnou projevovat známky vzrušení, protože cítí, jak se plody v děloze hýbou. Začne se různě převalovat, natahuje a hledá si vhodné místo pro porod. Během celé březosti kočka přibere asi 1 - 2 kila, záleží jak na plemeni, tak i na počtu koťat. Plody koťat rostou nejvíce až v posledních týdnech březosti. V tomto období by jste jí měli připravit měkce vystlanou porodní bedničku, aby nerodila na místě, kde to nechcete nebo je špatný přístup. Porodní bednička by měla být umístěna v klidné místnosti o stálé teplotě kolem 22 °C. 
 
Pokud jste si jako správný chovatel vypočítaly termín porodu, průměrná délka březosti je u koček 65 dní, plus minus 4 dny, tak už můžete kočičku připravovat na porod. Každá kočka je čistotná do poslední chvíle, ale bohužel v osmém týdnu březosti si už nedosáhne na zadeček a nemůže si ho očistit. Většinou je z toho trochu nervózní, takže jí ho denně omývejte vlažnou vodou,  prohlížejte také bradavky, jestli nejsou tvrdé nebo suché, a v obou případech je potřete čistým glycerinem. V posledních dnech před porodem dochází k výraznému zvětšení mléčných žláz, uvolnění pánve a ke zduření vulvy, proto může být neklidná a vyhledává tmavá a tichá místa. Po celou dobu březosti by jste jí měli krmit jen kvalitní stravou pro březí kočičky a více se jí věnovat, hladit a uklidňovat. Pak už zbývá jen čekání na krásné chvilky porodu, sama kočka a většinou i chovatel se na to velice těší. 
 
Autor - jessynka