Orlická přehrada

12.08.2010 22:26

Orlická přehrada

 

Vodní nádrž Orlík se nachází na rozhraní okresů Příbram a Písek a je největší naší vodohospodářskou stavbou která byla vybudována v letech 1954 - 1962. Orlická přehrada je pojmenována podle nedalekého zámku. Výška hráze je 91 metrů a délka je 511 metrů. Přilehlá vodní elektrárna má čtyři turbíny. Na březích přehrady je několik rekreačních oblastí například Trhovky, Loužek, Lavičky, Popelíky a jiné, v provozu je lodní doprava.

 

Orlík vytváří vodní hladinu dlouhou více jak 60 kilometrů, kromě Vltavy je vzduta i Otava v délce 23 kilometrů a Lužnice v délce 7 kilometrů. Přehradu lemují často strmé skály, šíře přehrady na několika místech převyšuje 1 kilometr, je ale zvětšována četnými zátokami. Nad Zvíkovem už ale není přehrada tak členitá a má více charakter řeky.

 

Přehrada má překrásné okolí a nabízí bohaté rekreační možnosti v mnoha hotelích, ubytovnách a kempech. 

Poskytuje možnost koupání, surfování a plachtění. K cestování po přehradě můžete použít i osobní lodní dopravu, která Vám přiblíží návštěvu atraktivních míst.

 

Lodní doprava

Na Orlické přehradě je zejména v letních měsících provozována lodní doprava, která spojuje turisticky zajímavá místa umístěná skoro po celé délce přehrady. Hlavní silnice z Tábora směrem na Písek a Plzeň překonávají přehradu přes Podolský a Žďákovský most. Po koruně hráze vede silnice spojující Milešov s oblastí Příbramska. 

 

Historie púřehrady

Přehrada byla vybudována v letech 1954 - 1961. V první etapě výstavby bylo postaveno zázemí pro budoucí stavbaře, v další  byl vybudován žlab, do kterého byla po dobu stavby hráze převedena voda z Vltavy. Potom teprve začaly práce na vlastním tělese hráze. U paty hráze byla na levém břehu postavena hydroelektrárna se čtyřmi Kaplanovými turbínami a na pravém boku hráze je ozubnicový výtah pro lodě, který nahrazuje plavební komory. Jižně od hráze je na levém břehu přístav lodní dopravy po Orlické přehradě, která zajišťuje spojení hráze s Orlíkem nad Vltavou a s hradem Zvíkov. Součástí stavby přehrady bylo i lodní zdvihadlo pro lodě, to však nebylo dokončeno.

 

Orlická přehrada i její okolí nabízí velké množství možností jak využít volný čas. Její břehy jsou lemované kempy, historickými památkami například zámek Orlík nebo hrad Zvíkov a proto jí patří po zásluze jedno velké nej. Je to jedna z nejnavštěvovanějších rekreačních oblastí v České republice.

Orlická přehrada je výborným místem pro potápění, surfování, koupání a je ideálním místem pro dovolenou. Můžete si půjčit skútr, loďku, šlapadla nebo se projet parníkem po přehradě. Okolí je ideální místo pro turistiku, cykloturistiku - zámek Orlík, Konopiště, Dobříš, Žďákovský most, poutní místo Svatá Hora v Příbrami, houbaření a rybaření. 

 

Autor - jessynka